Főtámogatót keres a Zempléni Fesztivál

Megtartják augusztusban a 20., jubileumi Zempléni Fesztivált annak ellenére, hogy az eddigi főtámogató visszalépett és bizonytalanná vált az esemény financiális háttere. A szervezők új főszponzort keresnek - mondta el Turjányi Miklós fesztiváligazgató.

 

Emlékeztetett arra, azért keresnek új főszponzort, mert az Antenna Hungária Zrt. felmondta 19 éve tartó szponzori tevékenységét a Zempléni Fesztiválon. Ennek oka a társaságot is érintő különadó bevezetése. Turjányi lát esélyt a megoldásra, de ismerve a jelenlegi gazdasági helyzetet, a feladat nem lesz egyszerű, hiszen későn tudták meg, hogy a főtámogató visszalép.


Úgy fogalmazott: tudja, hogy a különadóra szüksége van az országnak, de "ha ennek ilyen járulékos hatásai vannak, elgondolkodtató". Ez a kulturális rendezvény, amely idén a huszadik évfordulóját ünnepli, egy igen szép, de hátrányos, nehéz helyzetben lévő térségben zajlik, ahol hatalmas lehetőséget jelent, jelentett. 

 

z1


Emlékeztetett arra, hogy a fesztivált csaknem 30 helyszínen, 65-70 programmal rendezik, minden résztvevő útiköltségét, szállását és teljes tiszteletdíját kifizetve alig 80-85 millió forintból. Emellett a rendezvény abban is egyedülálló volt eddig, hogy a támogatás aránya az országos 10-15 százalékos arányhoz képest kiugróan magas, meghaladta a 35 százalékot. Mindez elsősorban a kezdetek óta főtámogató Antenna Hungária Zrt. kitartásának volt köszönhető, a cég ugyanis az elmúlt 19 évben több mint félmilliárd forintot fordított a zempléni szponzorációra, ezért is érintette érzékenyen a szervezőket a jelentős, tízmilliós nagyságrendű támogatás elvonása. Ráadásul az eddig kiszámítható pályázati forrás is megszűnt a minisztériumokat érintő pénzelvonások miatt, így két pénzügyi alappillér is kicsúszott a Zempléni Fesztivál alól - közölte a fesztiváligazgató. Húszévesen szerettek volna egy kicsit szebbet, jobbat csinálni, mint a hétköznapi fesztiválok, de bárhogy alakulnak is a financiális eszközök, a Zempléni Fesztivált megtartják - hangsúlyozta.

 

turjanyiTurjányi Miklós


Kitért arra, hogy az eseménysorozat a két évtized alatt határon túlmutató, színvonalas rendezvénnyé fejlődött. Örömmel töltötte el, hogy helyszíneken "nőttek ki a földből a remek szálláshelyek", alakultak a borászatok, valamint a gasztronómiai különlegességeket is megismerhették a látogatók.


Turjányi Miklós hozzáfűzte: egyedüli biztatást az nyújt számukra, hogy az egyik kormányzati forrásból minden eddiginél több pénzt kaptak, de az idei "visszafogott" fesztiválra is kevés a pillanatnyilag rendelkezésre álló 35 millió forint. Szerinte legalább 50 millió forint kellene ahhoz, hogy egy színvonalas rendezvényt szervezzenek, ezért megpróbálnak új főtámogatót keresni.


A Zempléni Fesztivált a tervek szerint augusztus 12. és 20. között rendezik meg. Az esemény honlapja - www.zemplenfestival.hu - szerint idén a fellépők között lesz Miklósa Erika, Rost Andrea, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, az Orfeo Zenekar, a Benkó Dixieland Band és az Experidance.

süti beállítások módosítása