Megnyílt a RAM

Megnyílt a Radnóti Miklós nevét viselő kulturális centrum Budapest XIII. kerületében, a 3,5 milliárd forintos beruházást az önkormányzat finanszírozta.

A felülnézetben virág alakú központban színházterem, kiállítótér, idősek klubja, a Szabó Ervin Könyvtár fiókintézménye, rekreációs központ, étterem, zöld tetőterasz és egy száz gépkocsit befogadó parkoló kapott helyet. Tóth József, a kerület polgármestere az átadó ünnepségen felidézte: 2007-ben a kerület lakosai körében végzett felmérés adatai azt mutatták, hogy szükség van egy közösségi multifunkciós épületre a városrészben. A virág alakú épület nevére lakossági ötletpályázatot hirdettek, amelyre ezer javaslat érkezett. Végül Radnóti Miklósról keresztelték el az új intézményt, amelynek rövidített neve RaM.

 

ram

 

Az épület Pannónia utcai oldalán a RaM Colosseum névre keresztelt, multifunkcionális, háromszintes szárny található, amelyet az önkormányzat és intézményei is használni fognak, de az év 200 napján a az étteremmel együtt az ExperiDance Produkció bérli. A színpad 270 négyzetméteres, a karzattal ellátott nézőtér a földszinten 566, fent 72 fő befogadására alkalmas, de a változtatható méretű színpad révén akár 1000 néző is élvezheti az előadásokat. A sínrendszerek, lámpatechnika révén gyakorlatilag bármilyen produkciót be tud fogadni a Colosseum. 

 

experidance


"Magas színvonalú, exkluzív intézmény valósult meg, minőségi kultúrát fogunk nyújtani a lakosság részére" - emelte ki Tóth József. Hozzátette: fenntartható működésre rendezkedtek be, a fűtés-hűtést alternatív energiaforrások bevonásával oldották meg, a rendszert számítógép vezérli. A polgármester számításai szerint évente 150 ezren fogják majd látogatni a RaM-ot.


A táncegyüttes évi 70 előadást tervez, a saját produkcióik mellett nemzetközi előadásokat látnának vendégül. Vona Tibor, az Experidance ügyvezető igazgatója ennek kapcsán elmondta: a 250 fős Nemzeti Táncszínházat kinőtték, a 600 férőhelyes Nemzeti Színházat is megtöltötték,"tehát van igény a produkcióinkra". Mint mondta, 80 százalékos kihasználtsággal működik majd a színházterem az első hetekben. "Csúszott az átadás, ezért az évad zárása előtt vagyunk. A nyári szezonban is lesznek előadások, de a hely igazából 2011-12-es évadban kezd el +lélegezni+" - fogalmazott Vona Tibor.

süti beállítások módosítása