Mítoszi csóva

A Komáromi Jókai Színház április 15-én, pénteken este hét órakor bemutatásra kerülő előadása az életünkben végbemenő változásról, váltásról kíván vallani. „ Mindannyiunk lelkélben van egy belső cseresznyéskert. Természetesen ez nem a cseresznyével, mint gyümölccsel függ össze, hanem valamivel, ami értelmet és örömöt ad az életnek. A sors olykor választási helyzet elé állít bennünket. Jobban élnénk, ha feladnánk magunkban azt, ami a legdrágább, ilyenkor jelenik meg az emberben egy kisördög, amely arra sarkall, hogy eláruljuk életünk értelmét, mert utána majd mennyivel jobb lesz. Csehov színműve egy metafora arról, hogy el kell-e fogadni, avagy nem, a sors ilyenfajta ajánlatait." – mondta a darab rendezője, Martin Huba egyetemi oktató, színész, rendező.

 

csehov_07

Majorfalvi Bálin, Fabó Tibor, Bandor Éva

 

Egy létező világ fájdalmas szétesése humoros felhangokkal és szituációkkal. Egy mondatba sűrítve erről szól Csehov Cseresznyéskert című komédiája. A darab Csehovnak egyik legtöbbet játszott színpadi műve. Ennek oka talán az, hogy az igazi remekmű a maga konkrétságán túl - Németh László szavaival élve - „mítoszi csóvával" is bír. A Cseresznyéskert „mítoszi csóvája" egy létező világ eltűnése. Ezért vették veszik elő a színházak mindannyiszor, amikor úgy érzik, lezárult egy korszak, ami volt, végérvényesen eltűnik. A Komáromi Jókai Színház is erről az életünkben végbemenő változásról, váltásról kíván vallani, arról, hogy milyen betegesen próbálunk túlélni, ahelyett, hogy szembe néznénk a változással, ideákat kergetünk, és emlékekből épített fellegvárakba menekülünk. A virágzó cseresznyefák látványa álmodozásuk és képzeletük szimbóluma, gyümölcse viszont az enyészeté. A cseresznyéskert sorsa éltük – életünk szimbóluma.

 

csehovBandor Éva

 

Ranyevszkaját Bandor Éva alakítja: "Egy sérült nő, aki elveszítette a gyermekét, szerelmes volt, elhagyták, Párizsba ment boldogulást keresni egy másik férfi oldalán, akit nagyon szeret, és aki elhagyja. Visszajön olyan omladozó falak közé, amiket már semmi sem tart össze, majd összeomlik az egész, mint a kártyavár. Azon túl, hogy mindezek működnek benne, még gyógyszerfüggő is. Remélem, ez rögtön az elején ki fog derülni, ha majd jól játszom." – mesélte szerepéről a Jászai Mari-díjas színésznő.

 

csehov5

Bandor Éva

 

Lopahin, a kereskedő Tóth Tibor lesz. Ányát, Renyevszkaja lányát Tar Renáta E.J.I.-ösztöndíjas, Varja, Ranyevszkaja fogadott leánya szerepét Holocsy Krisztina kapta. Gajev, Ranyevszkaja bátyja Mokos Attila lesz. Trofimov, diákként Szabó Viktor e.h. látható majd. Szimeonov-Piscsik Fabó Tibor Jászai Mari-díjas, Sarlotta Ivanovna, a nevelőnő Holocsy Katalin, Jepihodov Olasz István, Dunyása, a szobalány Molnár Xénia, Firsz, az inas Németh István, Jása, a fiatal inas pedig Majorfalvi Bálint E.J.I.-ösztöndíjas lesz. A zenekar tagjai: Emmer Péter m.v., Lelkes Tibor m.v., Sipos Dávid m.v. Az alkotók névsora is impozáns. A fordítás Spiró György, a mozgás: Juraj Letenay m.v., a díszlet Jozef Ciller m.v., a jelmez Milan Čorba m.v., a zene Peter Mankovický, a dramaturgia  munkája. Az előadás rendezője Martin Huba m.v.

 

csehov7

Fabó Tibor, Holocsy Krisztina, Mokos Attila, Bandor Éva

 

Anton Pavlovics Csehov

Cseresznyéskert

Fordította: Spiró György

RANYEVSZKAJA: Bandor Éva Jászai Mari-díjas

ÁNYA, a leánya: Tar Renáta E.J.I.-ösztöndíjas

VÁRJA, a fogadott leánya: Holocsy Krisztina

GAJEV, Ranyevszkaja bátyja: Mokos Attila

LOPAHIN, kereskedő: Tóth Tibor

TROFIMOV, diák: Szabó Viktor e.h.

SZIMEONOV-PISCSIK: Fabó Tibor Jászai Mari-díjas

SARLOTTA IVANOVNA, nevelőnő: Holocsy katalin

JEPIHODOV: Olasz István

DUNYÁSA, szobalány: Molnár Xénia

FIRSZ, inas: Németh István

JÁSA, fiatal inas: Majorfalvi Bálint E.J.I.-ösztöndíjas

ZENEKAR: Emmer Péter m.v., Lelkes Tibor m.v., Sipos Dávid m.v.

 

SÚGÓ: Balaskó Edit

ÜGYELŐ: Nagy László

KELLÉKES: Majchrák Krisztina és Nagy László

HANGTECHNIKA: Zakor Sándor és Görözdi Szilárd

FÉNYTECHNIKA: Rózsás Szilvia és Kollár József

FODRÁSZ ─SMINKES: Tóth Simona

DÍSZLETTERVEZŐ: Jozef Ciller m. v.

JELMEZTERVEZŐ: Milan Čorba m. v.

ZENE: Peter Mankovický m. v.

MOZGÁS: Juray Letenay m. v.

DRAMATURG: Varga Emese

A RENDEZŐ ASSZISZTENSE: Mesinger Nóra

 

RENDEZŐ: Martin Huba m.v.

 

Bemutató:
2011.04.15. péntek  19.00

 

További előadások:

 2011.04.16. szombat 19.00      
2011.04.17. vasárnap  15.00

 

csehov8

Tar Renáta

 Fotó: Dömötör Ede

Forrás: Komáromi Jókai Színház

süti beállítások módosítása