Botrány Avignonban

A francia kulturális miniszter felajánlotta az Avignoni Fesztivál vezetését Olivier Py-nek, akinek eltávolítása az Odéon Színház éléről értetlenségét és tiltakozást váltott ki a francia művészeti, politikai életben. 

 

A kulturális miniszter egy héttel ezelőtt váratlanul bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg újabb öt évre Olivier Py 2012 márciusában lejáró igazgatói mandátumát az Odéon Színház élén, és helyére Luc Bondy svájci rendezőt nevezi ki, aki jelenleg a Bécsi Ünnepi Hetek vezetője.

A döntés az elmúlt napokban hatalmas visszhangot váltott ki Franciaországban: rendezők, színészek, zenészek, írók - egyebek mellett Daniel Auteuil, Pierre Boulez, Patrice Chéreau, Isabelle Huppert, Régis Jauffret, Valere Novarina, Thomas Ostermeier - petícióval és a sajtóban közölt írásokban tiltakoztak. Baloldali vezető politikusok, köztük a Szocialista Párt részéről Patrick Bloche a nemzetgyűlésben is hangot adtak értetlenségüknek.

 

olivierpy

 

A Py-t támogató művészek és politikusok elsősorban azt kifogásolták, hogy a döntés "önkényesen és elsietett" módon született meg, arról nem volt semmilyen konzultáció, s ezért a "meglepetésszerű és brutális intézkedés" a színházi szakma "elképedését" váltotta ki. A rendező több interjúban is elmondta, hogy "teljes meglepetésként" érte, hogy távoznia kell az Odéonból, s az az érzése, hogy azért "rúgják ki, mert sikeres" a színház.

 

A 45 éves Olivier Py a kortárs francia színház egyik legelismertebb alakja, 2007 óta tartó igazgatása alatt az Odéon Színház gazdaságilag és művészileg is sikeres évadokat tudhat maga mögött: előadásai telt házak előtt mennek és a kritika is általában elismerőleg ír a színház bemutatóiról, valamint a meghívott külföldi társulatok vendégjátékairól.

 

A miniszter először közleményben méltatta "a rendező és az Odéon Színház csapatának kiváló munkáját", és jelezte, hogy más fontos funkciót szánt Py-nek. Később egy lapinterjúban azzal indokolta a döntését, hogy az Odéon Színház európai küldetését a jelenleginél erősebben kellene hangsúlyozni, és ebben a kérdésben nem találtak "közös víziót" az igazgatóval.

 

lucbondy

 

A nem csendesedő tiltakozás nyomán Frédéric Mitterrand csütörtök este nyilvánosan felajánlotta Py-nek az Európa egyik legjelentősebb nyári színházi találkozójának számító Avignoni Fesztivál vezetését 2013 után. A rendező azonnal jelezte, hogy boldogan elfogadja a felkérést (Py neve már korábban is felmerült Avignon kapcsán), de továbbra is szomorú, hogy ott kell hagynia az Odéont, ugyanakkor a "polémia lezárásra" kért mindenkit.

Az Avignoni Fesztivál két jelenlegi társigazgatójának, Hortense Archambault-nak és Vincent Baudriller-nak a kinevezését egyébként tavaly októberben hosszabbította meg Mitterrand 2012-re és 2013-ra. Azaz Py 2014-től veheti át a fesztivál vezetését.

 

A 62 éves Luc Bondy-nak 2012 márciusától kell átvennie az Odéon Színházat, bár kinevezését Nicolas Sarkozy államfő még nem hagyta jóvá. Mitterrand szerint erre "elég gyorsan" sor kerülhet, Francois Baroin kormányszóvivő viszont csütörtökön azt közölte, hogy még semmi nem dőlt el.
A katolicizmusát és homoszexualitását nyíltan vállaló Olivier Py sokoldalú, politikai kérdésekben is állást foglaló művész, gyakran rendezi darabjait, amelyekben a nagy görög vagy shakespeare-i mítoszokhoz tér vissza, illetve azokhoz hasonlóan ragadja meg a kortárs történeteket.
   

 

Legutóbbi darabját Adagio - Mitterrand, A titok és a halál címmel márciusban mutatta be hatalmas sikerrel az Odéon Színház, a szerző saját rendezésében. Az előadás az 1996 januárjában elhunyt volt szocialista köztársasági elnök, Francois Mitterrand, a jelenlegi kulturális miniszter nagybátyjának utolsó hónapjairól szól. Olivier Py, aki soha nem tagadta, hogy nem érzi magát igazán baloldalinak, a francia lapkommentárok szerint semmiképpen nem tekinthető "politikai leszámolás" áldozatának. A kulturális miniszter ízlése egyszerűen feltételezhetően közelebb áll Luc Bondy hagyományosabb művészi elképzeléseihez, akinek szakmai kvalitásait és európai elismertségét egyébként a tiltakozók sem vitatták.

süti beállítások módosítása