Gyilkosok éjszakája

A Stúdió Színház a marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem gyakorlószínpada, ahol a végzős egyetemi hallgatók mutatják be nyilvánosan vizsgaelőadásaikat. 2011. április 19-én, kedden este 7 órától adják elő a Művészeti Egyetem harmadéves és másodéves színész szakos hallgatói José Triana Gyilkosok éjszakája című darabját.

 

jose_triana_la_noche_de_los_asesinosJosé Triana

 

A színmű megírásának időpontja 1965. Nyomtatásban egy évvel később, 1966-ban jelent meg, és egy csapásra híressé tette José Triana kubai drámaírót. Munkájáért még ugyanabban az évben elnyerte a Casa de los Américas díjat. A színdarab, mint minden igazi művészi érték, örökérvényű emberi problémát taglal: élhetünk-e önálló döntés és cselekvés szabadsága nélkül? Megfékezhető-e ebből a frusztrációból eredő agresszió és ha igen, hogyan?

 

Megírásának idején, a hatvanas években, a darab a szükségszerű társadalmi változtatások, a diktatúra elleni harc szimbólumaként vált ismertté. Napjainkban, a színmű aktuális olvasata jóval árnyaltabb színpadi megjelenítést igényel és tesz lehetővé. Immár nem a társadalmi vonatkozások, sokkal inkább az egyén egzisztenciális problémája kap nagyobb hangsúlyt.


A családon belüli szülő-gyerek konfliktus okai, a kommunikációképtelenség és a szeretet hiánya válik meghatározóvá. Van-e egyáltalán remény a sérülések orvoslására, és ha igen, milyen kompromisszumok árán?


A dráma történetének színhelye a családi háznak egy olyan helysége(tetszőlegesen pince vagy padlás), ahol a testvérek, Lalo, Fela és Bebe biztonságban érzik magukat és nyugodtan játszhatnak. Játékuk tárgya azonban rendhagyó: a szülők megölése. A virtuális gyilkosság folyamatos, vég nélküli eljátszása, a szülők megsiratása, az általuk ismert karakterek valamint az apa és anya torzójának megjelenítése, egy tudatos, kegyetlen szertartás nélkülözhetetlen elemei. A szadizmustól és mazochizmustól sem mentes „játék” szüntelen megismétlésének célja, épp a játék határainak az átlépése és a valós gyilkosság elkövetése.


Eljutnak-e, eljuthatnak-e a dráma hősei a végletes megoldásig? Erre a kérdésre igyekszik egy lehetséges választ adni a most bemutatásra kerülő színpadi változat.

 

 


José Trian:

Gyilkosok éjszakája

 

Szereplők:

Badics Petra és Boros Csaba harmadéves színművész szakos hallgatók,

Sándor Anna másodéves színművész szakos hallgató, valamint Tatai Sándor színművész.

Rendező: Tatai Sándor színészmesterség tanár

 

studio


---------

Bemutató: 2011. április 19. 19 óra

A következő előadásra április 21-én, csütörtökön este 7 órától kerül sor.

Helyszín a Művészeti Egyetem 26-os terme.

Az előadás időtartama 60 perc, szünet nélkül.

A belépőjegyek ára 5 lej.



A terem befogadóképességére való tekintettel kérik nézőiket, hogy jegyigénylésüket minél hamarább jelezzék a 265-260362 telefonszámon vagy a studio.jegyek@ yahoo.com email címen. Jegyek elővételben a Stúdió Színház jegypénztárában minden kedden és csütörtökön 12- 14 óra között, valamint a fennmaradt helyek függvényében, előadás előtt is vásárolhatók.

 

 

Fotó és forrás: Stúdió Színház

süti beállítások módosítása