Veszélyben a Pécsi Szabadtéri Játékok

Nem kapja meg a remélt 20 millió forintos önkormányzati támogatást a Pécsi Szabadtéri Játékok, így veszélybe került a fesztivál megrendezése.

Vidákovics Szláven, a játékok igazgatója ennek kapcsán azt mondta: szerdán tudták meg, hogy a város nehéz anyagi helyzete miatt idén mégsem tudja támogatni a kulturális eseménysorozatot, amelynek összköltségvetése 43 millió forint lenne. Az önkormányzati támogatáson felüli részt a szervezők saját erőből finanszíroznák. 


A kéthónapos fesztivál eredetileg június közepén, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) zárónapján indult volna, s mintegy negyven két programot ígért a pécsieknek és a városba érkezőknek. A produkciók között színházi előadások, zenei- és táncprogramok is szerepelnek.


"Keddig várok a végső döntéssel. Leginkább a szponzorokon múlik, hogyan alakul a játékok sorsa" - hangsúlyozta Vidákovics Szláven. Véleménye szerint sajnálatos lenne, ha az elmúlt nyolc év munkája kárba veszne, s ha egy év kimarad, kérdés, ki fogja újraéleszteni a fesztivált.


A fesztivál hiányában színvonalas, igényes programok nélkül maradna idén nyáron Pécs belvárosa, hiszen a kulturális intézmények a város keleti felébe szorultak a Kodály Központ és a Zsolnay Kulturális Negyed megépítésével, s a régi intézmények bezárásával - jegyezte meg. A 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program alatt több mint 60 millió forintból gazdálkodott a fesztivál a Hungarofest támogatásának köszönhetően.

süti beállítások módosítása