Pénzügyi gondokkal küzd a Nemzeti Színház

Nemzeti Erőforrás Minisztériuma szerint nem jelezték időben a likviditási gondokat, pedig a színház többször is kért segítséget.

A Nemzeti Színház alkalmazottai márciusi fizetésüknek csupán a felét kapták meg április elején, mivel a színház nem tudott megállapodni a támogatásról a Nemzeti Erőforrás Minisztériumával − közölte a mindennapi.hu. A Színház.hu-nak a Nemzeti Színházhoz közel álló forrás azt is elárulta, a színészek nem tudják, mikor pótolja az intézmény a kimaradt összeget, hiszen a saját tartalékait használja fel.

 

anemzeti

 

A minisztérium az államháztartási egyensúly megőrzését szolgáló februári zárolások miatt idén március 16-án határozta meg a 2011-es támogatási összegeket. Már soron kívüli eljárással folyamatban van a társaságok üzleti terveinek elbírálása, de a kifizetés csúszik. A NEFMI egyelőre úgynevezett áthidaló támogatást tud nyújtani, amíg a közhasznú szerződések és keretmegállapodások alapján megkötik a támogatási szerződéseket.  A minisztérium szerint azonban április első hetéig a társaságok – köztük a Nemzeti Színház – nem jelezték, hogy pénzügyi gondjaik lennének. Ezzel szemben a mindennapi.hu úgy tudja, hogy Alföldi Róbert igazgató még 2010 végén levélben fordult a Vagyongazdálkodási Főosztályhoz a problémával és kifejezte abbeli reményét is, hogy a támogatási szerződés megkötésére sor kerülhet az áthidaló támogatás három hónapos folyósítási ideje alatt. A színház szerint sem az üzleti tervre, sem az abban foglaltakra nem érkezett válasz, pedig februárban a 2010-es szakmai és pénzügyi beszámolókat is benyújtották.

 

Márciusban az intézmény vezetése ismét levélben fordult Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárhoz, és jelezte, ha a támogatási szerződést márciusban nem írják alá, és az esedékes támogatás április elején nem érkezik meg, akkor a színház nem tud eleget tenni az április eleji fizetési kötelezettségeinek. Azonban erre a levélre sem érkezett válasz.

 

A Színház.hu úgy tudja , mivel a tartalékképzési kötelezettség a Nemzeti Színházra is vonatkozik, 466 millió forinttal csökkenti az intézmény költségvetését a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

süti beállítások módosítása