Jeremy Irons lehet Az ember tragédiája hangja

Két hete elkészült Az ember tragédiája animációs változatának 15 színe, mondta Jankovics Marcell, a film rendezője, aki 20 éve készíti az alkotást.

Azt is elárulta, a rajzfilm ötlete még 1983-ban fogalmazódott meg benne, a forgatókönyvet akkor készítette el, de munkálatok csak hat évvel később kezdődtek, még állami finanszírozásból. A forgatás 1992-93-ban pénzhiány miatt leállt, majd a művész 1998-2001 között az Ének a csodaszarvasról című sorozata miatt szüneteltette a film munkálatait.

 

jankovicsmarcellJankovics Marcell

 

“Az alkotás költségvetése - miután a film 22 éve készül - már nem meghatározható” - fogalmazott Jankovics Marcell. Szerinte saját vagyonából mintegy 80 millió forintot költött rá, és a munkálatok egy részét állami-, pályázati és szponzori pénzekből fedezte.
A rajzfilm részleteit a következő hetekben több helyen bemutatják majd. A londoni részt május elején a 42. Magyar Filmszemle közönsége láthatja. A filmrendező elmondta: reményei szerint napokon belül kedvező válasz érkezhet a hiányzó pénz ügyében. A képi anyag már teljesen elkészült, a pénz megérkeztével pedig megkezdődhet az alkotás hanganyagának újrakeverése és felvétele, valamint az utómunkálat.

 

A rajzfilm 155 perces végleges változata valószínűleg csak DVD-n kerül forgalomba, hiszen Jankovics nem is mozira tervezte. Már húsz évvel ezelőtt is megállítható, visszajátszható és hosszú alkotást tervezett, akkor videóra és televízióra. Először azt a három színt dolgozta fel, amely a Falanszter, az Űr, illetve az Eszkimók földjének világáról szól. A magyar mellett feliratos angol változat is készül, emellett vannak tervek az angol nyelvű verzióra is, amelyet Jeremy Irons mondana alá. “Ez érdekes kihívás lehet, hiszen alapvetően három hangra készült a munka” - tette hozzá a Kossuth-díjas rajzfilmrendező.

 

jankovics-marcell-ember-tragediaja-3Kép Az ember tragédiájából

 

"Nem az a feladatom, hogy a szavakat képekbe rakjam át, mert az a legszánalmasabb dolog. Az a cél, hogy tartalmi kiegészítő képek készüljenek, amelyek egyenértékűek a szöveggel. Az egészet Mozart Requiemje köti össze" - fogalmazott a rendező.

Kitért arra is, hogy mindig kortalannak érezte Madách mondanivalóját, mivel az életben való küzdelem soha nem veszti aktualitását. Jankovics szerint a 21. század rákfenéje a passzivitás, a facebookolás, blogolás pedig az emberi kapcsolatok és az élet pótlása. Szerinte a fiatalok most szívódnak be egy álvilágba, és hiába ülnek egymás mellett, akkor is telefonon beszélnek, interneteznek és nem egymással, egymásról társalognak.

süti beállítások módosítása