Mácsai: kötelességünk panaszkodni

“A színigazgatók munkaköri kötelessége, hogy panaszkodjanak a pénzszűkére” - véli Mácsai Pál igazgató, aki azt is elmondta: bár az Örkény Színház megkapta a működéshez szükséges pénzt, az még mindig csak remény, hogy a színészek havi fizetést kapjanak a fellépti díjak helyett.

Négy évvel ezelőtt nagyon nehéz helyzetbe került az Örkény Színház: Mácsai Pál kiállt a társulat elé, és közölte, fél évig fél fizetésért játszanak, mert nincs több pénz. Mindenki gondolkodás nélkül igent mondott. A színigazgató az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: ekkor derült ki, hogy lelki értelemben is társulatot alkotnak.

 

macsaipalMácsai Pál

 

“A padlóra kerültünk volna, ha ezt nem szavazza meg a társulat, hiszen az Örkény Színházban nem kapnak fizetést a színészek, hanem fellépti és próbadíj van. Vagyis aki nem próbál és nem játszik, az nem kap pénzt” - tette hozzá Mácsai Pál.

 

 

Mácsai Pál üzenete a Színházi Világnap alkalmából

 

“Az igazgató munkaköri leírásában benne van, hogy sírjon, ahol csak lehet. Változatlanul miénk a legkisebb büdzsé a fővárosban, de megvagyunk belőle. Az igazi persze az lenne, ha fizetést tudnánk adni a színészeknek” – nyilatkozta az igazgató, aki hozzátette: “Ha valakinek nem tudok szerepet biztosítani az évadban, akkor a színész nem csak lelkileg, önbizalmát tekintve omlik össze, hanem a háztartása is. Azok a színészek, akiknek nyáron nincsen munkájuk, összehúzzák a nadrágszíjat, és akinek van mamája, elmegy hozzá, hogy ott egyen”.

 

Az igazgatóval készült beszélgetést itt hallgathatja meg .

süti beállítások módosítása