MGP: Országúton

Halálra szánt vállalkozás színdarabot facsarni Felliniből. Továbbhasznosítható becsülettel egy remekmű? Almási-Tóth András színpadra alkalmazta az Országúton-t a Shure-ban. Szavamra, mindvégig nem jutott eszembe, hogy moziban láttam már a történetet. Vagyis Almási-Tóth tapintattal nyúlt a történethez. Nem a világsiker farkába kapaszkodott. Bella Máté kísérő dallamai távolról idézik Nino Rota rezeit. Balla Margit tervezte a jelmezeket és a fekete körfüggönyös, néhány artistakötélből, sínen futó tornapadból, kör alakú, fölnyitható porondból álló szegény-díszletet.

IMG_3467Tímár Éva
fotók: Takács Zsolt | foto.szinhaz.hu


Négyszínésznyi a társulat. Tímár Éva hat ruhában hat szerepet is játszik. Az egykori második helyezésű Balaton szépe és műkorcsolya bajnoknő okos tartózkodással jelzi a különböző jellemeket. Cirkuszos nőként meg sem ismertem első látásra. Végigjátszotta országszerte a nagy klasszikus nőszerepeket, izomlázat kaptam nézésétől is. Mostanra leszűrődött művészete. Nem bizonyít, nem akar rekordot javítani. Okosan és takarékosan értelmes színésszé érett. Mind a hat szerepét tisztán játssza. És még így is eggyel többen vannak színpadon a kelleténél. Lengyel Tamás (Bolond) a levesbe beleesett légy. Törköly Levente a brutális erőművész Zampano. Az önző, férfigőggel telt macsót önellenőrzött színészi intelligenciával és kifogástalan ízléssel viszi végig. Törköly amúgyis országos színházi hiánycikk: karakteres, középkorú hímnemű, vadóc exteriőrjével. Nem tragikus díszpáva. Együttes játékos.

Az előadást jó szívvel ajánlom, mivel nagy színi mutatványként látható benne (felár nélkül) Stefanovics Angéla.

 

 

IMG_3455

Törköly Levente, Stefanovics Angéla
 

 

Angélát ismeri az ország. Nem színészként. Mellékállásban reklámhordozó. Ő a Budapest Bank tv-hirdetésének kajla kisleánya. A Pesti Színház Mikve-premierjének szünetében több, vén színházi szak-róka kérdezgette: ki az a rozoga leányka, aki az előadás utolsó szaváig szótlanul megtestesíti a retardált, morc, hisztériásan robbanékony kisgyermeket. Stefanovics úgy 33 éves. 10 éve él-színésznő. Ír is, rendez is, filmekben játszik. És bár rendszerint gyermekeket alakít, de láttam öregasszonynak, úri dámának. Valószínűen nincs korlátja képességeinek. Debilspecialistaként kedvvel skatulyázzák Christopher Hampton pszichoanalizáló színdarabja óta. Cseppet sem zavarja. Minden hasonló szerepében megtalálja az igazi különbséget, az egyedien torzultat. Gelsominája színészi könnyedséggel fölrakott, de minden ízében végiggondolt és roppant összpontosítással kivitelezett. Angela nem pályázik a nézők megríkatására. Cseppet sem érzelmes színész. De telis teli eleven érzelemmel.

Giulietta Masina szemérmes diadallal hirdette világgá: É arrivato Zampano! Szájbiggyesztése hozzátette: hozzá tartozom. Stefanovics mind biztosabban erősödik a Megérkezett Zampano! kikiáltásával. Gyakorolja a mutatványos mesterséget. Fokozatosan elhagy picit a nyilvánosságtól feszengéséből. Mind biztosabban érzi magát a férfi rabszolgájaként. Stefanovics kelekótyái riadtan magukba zárkóznak. Süvölt belőlük a magány. Szigorú belső logikával hozza létre a részvétlen világtól megriasztott magába zártságát. Gyönyörűség nézni. Kár, hogy a zárójelenet dramaturgiai megoldása földnek fordított arcával megfosztja az elárvultság költői kiteljesedésétől.

süti beállítások módosítása