Kolozsvár tarolt az UNITER gálán

A Kolozsvári Állami Magyar Színház tarolt a romániai színházi "Oscar-gálaként" számon tartott rendezvényen, amelyen évente a legjobb színházi alkotók munkáját díjazzák.

A Román Színházi Szövetség (UNITER) bukaresti gálaünnepségén - amelyet a román közszolgálati televízió hétfőn este élőben közvetített - a legtöbb díjat a kolozsvári magyar színház kapta a Suttogások és sikolyok című Ingmar Bergman-adaptációért, amelyet az Egyesült Államokban élő Andrei Serban román rendező állított színpadra.

 

kolozsvar2
Ezzel a produkcióval a kolozsvári színház elnyerte a legjobb előadásnak, a legjobb rendezőnek és a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat is. Ez utóbbival az Ingmar Bergmant alakító Bogdán Zsolt színészi munkáját ismerte el a zsűri. 


Az ítészek a kolozsvári társulat egy másik színészét, Viola Gábort is díjazták a legjobb férfi mellékszereplőnek járó kitüntetéssel. Viola a kolozsvári színház igazgatója, Tompa Gábor által rendezett Leonce és Léna című előadásban nyújtott alakításával vívta ki a zsűri elismerését.
Először fordult elő, hogy a kolozsvári színház műszaki személyzete is elismerésben részesült. A zsűri Molnár Tibor kellékes munkáját díjazta a bukaresti gálán.


A legjobb előadásnak járó UNITER-díjat 1990 óta hetedszer kapta meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

süti beállítások módosítása