Mátyás és szívhang Egerben

Egerben április 19-én 9 és 16 óra között ingyenes szűrőakciót tartanak a Gárdonyi Géza Színházban, ahol vérnyomást, vércukorszintet és összkoleszterin-szintet mérnek, másnap pedig zenés mesejátékot mutatnak be Mátyás mesék címmel.

A helyi művészek bevonásával kívánják tájékoztatni a lakosságot és egészségtudatosságra nevelni, ezáltal felhívni a figyelmét a megelőzés, az életmód-változtatás, a folyamatos szakorvosi ellenőrzés, valamint a helyes gyógyszerszedés jelentőségére.
Másnap, április 20-án A hókirálynő helyett Thuróczy Katalin és Papp Zoltán zenés mesejátékát a Mátyás meséket mutatja be a Gárdonyi Géza Színház  Az ifjú Mátyást Mákos Attila, tanítómesterét Kelemen Csaba, a Hollót Rácz János, a Ló Kascsák Dóra, Andulkát pedig Dér Gabi játssza.

 

matyasMátyás

 

Elsősorban takarékosság miatt történt a darabcsere – kezdte az olvasópróbát Blaskó Balázs, igazgató. Mint mondta: ez a gyermekdarab már a következő évad szellemiségét jelenti, az Iskola a színházban - színház az iskolában című interaktív beszoktató program egyik eleme.

 

images_4439Blaskó Balázs

 

 

Moravetz Levente, a darab rendezője szerint a mese akkor játszódik, amikor az ifjú Hunyadi Mátyás Prágában raboskodik barátaival, az olasz humanista Jacopo Bardi-val, a Hollóval, a Lóval és hűséges szolgálójával, Andulkával a cselédlánnyal. A Holló segítségével bepillantanak a jövőbe: vajon mi történne, ha Mátyás lenne a király? Így elevenednek meg a Mátyás mesék, melyek évszázadok óta kedvenc történetei kicsiknek és nagyoknak.

 

 

Thuróczy Katalin:

Mátyás mesék

Zenés mesejáték

Hunyadi Mátyás: Mákos Attila
Ló: Kascsák Dóra
Holló: Rácz János
Andulka, szolgálólány: Dér Gabriella
Jacopo Bradi: Kelemen Csaba

Díszlettervező: Bényei Miklós
Jelmeztervező: Molnár Gabriella
Zeneszerző: Papp Zoltán
Koreográfus: Dévényi Ildikó
Korrepetítor: Csüllög Judit
ügyelő: Hódosi Ildikó
Súgó: Horváth Éva
Rendezőasszisztens: Horváth Éva

Rendező: Moravetz Levente

Bemutató:  2011.04.20.

 

 

 

Szívhang Egerben

Magyarországon 65 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségekben. Közel 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, nagyjából 1 millióra tehető a cukorbetegek száma és a lakosság megközelítőleg 50%-a túlsúlyosnak mondható.

Ezért a Magyar Kardiológusok Társasága Szívhang néven országos kampányt indított a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének, a rizikófaktorok karbantartásának, valamint a szűrővizsgálatok népszerűsítésére. 

 

A Szívhang program immáron három éve a betegek iránti elkötelezettséget, valamint a gyógyítás eredményességéhez való nagymértékű hozzájárulást jelképezi és testesíti meg mindenki számára. A program célja, hogy továbbra is felhívja a lakosság figyelmét a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének jelentőségére, annak lehetőségeire, és ezen keresztül hozzájáruljon a kardiovaszkuláris halálozások visszaszorításához.

süti beállítások módosítása