Eredménytelen a balettigazgatói pályázat

Eredménytelennek nyilvánította a balettigazgatói pályázatot egy nappal a határidő lejárta után, április 11-én az Operaház miniszteri biztosa, Horváth Ádám. A dalszínház honlapja szerint az indok: a felhívásra kevés pályázat érkezett, majd a kinevezett főigazgató ír ki új fordulót – írja a Népszabadság.

 

 

Mindez azért meglepő, mert öten jelentkeztek a posztra, többen, mint az elmúlt időszakban bármikor. Úgy tudjuk, beadta elképzeléseit a jelenlegi megbízott,Eldar Alijev, elődje, a leváltott Keveházi Gábor, valamint olyan koreográfusok, mint Egerházi Attila, Kun Attila és Solymosi Tamás.

A pályázat mennyiségét kifogásolva érvénytelenítette a pályázatot Horváth Ádám, mégis felbontották a beérkező borítékokat. Egerházi Attila ezt nem tudja értelmezni - írja a Népszabadság.

 

South Bohemian Ballet igazgatója és a Magyar Balett Színház művészeti vezetője szerint ez ellentmond az európai gyakorlatnak. Egerházi attól tart, pályázati anyaga nincs biztonságban, elképzelései kikerültek, és félő, hogy szellemi termékét más használja fel. A koreográfus-direktor attól teszi függővé, pályázik-e újra, hogy ki lesz a főigazgató. A bizalma ugyanis megrendült a jelenlegi miniszteri biztos iránt.

 

A Népszabadság kérdésére Horváth Ádám elmondta: azért nyilvánította eredménytelennek a balettigazgatói pályázatot, mert időközben megjelent a dalszínház főigazgatói kiírása. Így elvárható, hogy az új vezető maga dönthesse el, ki vezesse a Nemzeti Balettet. Remélhetőleg, akkor még több jelentkező akad. Amúgy támogatná, hogy magyar direktora legyen a társulatnak, ha van olyan kimagasló egyéniség, aki ezt vállalná. Ha nincs, legyen külföldi. A mostani pályázatokat mindenkinek vissza küldik, ő senkinek az elképzeléseit nem olvasta el, így jogsérelem nem történt.

 

Folytatás itt.

süti beállítások módosítása