Menesztették a székesfehérvári igazgatót

Visszavonta a Vörösmarty Színház igazgatójának vezetői megbízatását Székesfehérvár közgyűlése; a képviselők a polgármester indítványára, rendkívüli zárt ülésen döntöttek erről - közölte Brájer Éva, a kulturális ügyekért is felelős alpolgármester.

A teátrum élére 2008-ban kinevezett Vasvári Csaba április 27-én távozik igazgatói posztjáról, de a társulat tagja marad. A színházvezető posztjának betöltésére hamarosan pályázatot írnak ki. Az új direktor megválasztásáig a teátrum szervezeti és működési szabályzata értelmében a művészeti vezető irányít. 

 

"A 2008/2009-es évad örökölt repertoárja nem volt teljesen szívem szerint való, de hát le kellett vezényelni. Az előző vezetés oly módon betonozta be a szereposztásokat, olyan foglakoztatási garanciákat építettek be a vállalkozói szerződésekbe, hogy nemigen maradt mozgásterünk. Olyan jogállamban élünk, ahol sok jogszerű dolog van, ami teljességgel amorális, de hiába etikátlan, hiába mond homlokegyenest ellent a színházszakmai gyakorlatnak – amit jogi csűrcsavarral kitaláltak, azzal jogilag nehéz mit kezdeni. Az érintettek azzal jönnek, hogy ez is aláírta, az is aláírt. (...) Nálunk is csökkent az önkormányzati támogatás. A dolog rendje az, hogy a színház összeállít egy repertoárt, amelyet az önkormányzat kulturális bizottsága vagy elfogad, vagy nem. Úgy gondoljuk, hogy a bizottság és a város csak örülhet annak, ha egy teátrum bővíti a műsorát. A színház szeretne már az évad kezdetétől együttműködni a város kulturális társintézményeivel, erősítendő az intézmények közötti kapcsolatot, illetve kölcsönös segítséget nyújtani egymásnak a kiemelt események promotálásában" - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Vasvári Csaba igazgatása kezdetén, aki azt is elárulta, hogy amikor a pályázatba foglaltakat megfogalmazta, még nem számított a válságra. 

 

vasvaricsabaVasvári Csaba (fotó: Magyar Hírlap)

 

Arról, hogy miért vonták vissza megbízatását Brájer Éva azt mondta, hogy “többhónapos folyamat következménye”. Az önkormányzat kommunikációs központja pedig közleményében azt írta egy ellenszavazat mellett döntöttek. Korábbi ülések alkalmával már foglalkoztak a színház működésének kérdéseivel, és fenntartóként javaslatot is tettek a szükséges gazdasági és szervezési teendőkre. A cél az volt, hogy az intézmény pénzügyi egyensúlya helyreálljon, és ne csökkenjen a nézőszám "A színház vezetésében azonban az utóbbi hetek-hónapok során megrendült a bizalom. A testület (...) arról döntött, hogy a jövőben más vezetőre bízza a város legnagyobb intézményének irányítását. Vasvári Csaba igazgatói munkáját a közgyűlés megköszönte, színművészként azonban továbbra is számít közreműködésére a városvezetés" - írták.

 

vasvaricsaba_epuletVasvári Csaba a Vörösmarty Színház tetőteraszán a beázó, lötyögő világítótestet mutatja,

ugyanis az épület 2005-ös felújítása után műszaki hibákat tártak fel (fotó: MTI)

 

"Székesfehérvár és a megye színházkedvelő közönsége joggal várja el önkormányzatunktól, hogy a fenntartásában működő színházat, amely évente több száz millió forintból gazdálkodik, a vidéki színházak legjobbjai között tartsák számon. A nagy többséggel meghozott közgyűlési döntéssel a várost irányító testület a továbblépés, a fejlődés útját nyitotta meg" - indokolta a menesztést Cser-Palkovics András fideszes polgármester, aki arról is beszámolt, hogy olyan vezetőre számít a város, aki stabilizálja az intézmény működését, visszaszerzi az elvesztett nézőket, és szélesebb közönséget vonzó, igényes alkotásokkal a Vörösmarty Színházat ismét a vidéki színjátszás egyik fellegvárává emeli.

süti beállítások módosítása