Hollósi 70

Április 21-én ünnepelte 70. születésnapját Hollósi Frigyes. A Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész ötven éve van a pályán. Noha tizenöt évig kínlódott, azért, mert kirúgták a Színművészetiről, mindig csak előre jutott. Szerencsés alkat, mert soha nem foglalkozott azzal, milyen szerepeket kap, a szakmai féltékenységet sem ismeri. A Nemzetiben nincs oka panaszra, jelenleg kilenc darabban játszik, majd minden este színpadon van.

hollosiHollósi Frigyes
fotók: Takács Zsolt | foto.szinhaz.hu

 

Weininger Frigyes néven Budapesten született. Nem készült színésznek, a pálya csak akkor kezdte foglalkoztatni, amikor magától Ascher Oszkártól hallotta, hogy szépen szaval. Érettségi után nyomban felvették a Színház-és Filmművészeti Főiskolára, de az intézményben alig három hónapot töltött. Az első vizsga után kirúgták, mondván hogy nem fejleszthető. A megrázó élményt szavai szerint máig nem tudta kiheverni. Aztán mégis jött segítség: telefonon hívták Szolnokra kóristának, és azzal bíztatták, hogy főiskolai diploma nélkül is lehet színész, csak kerülő úton, akárcsak Mensáros László és Darvas Iván.

Így került Szolnokra, a Szigligeti Színházba segédszínésznek. A társulatban neki volt a legkisebb fizetése és kezdetben ő kapta a legkisebb szerepeket. Néhány hónap múlva, amikor végre jelentősebb szerephez juthatott volna a Tartuffe-ben, a bemutató előtt két héttel elvitték katonának. Amikor leszerelt, kezdhetett mindent elölről. Kereset-kiegészítésként a szolnoki rádióban, napi harminc forintért bemondóként is dolgozott.

 

3nover

A Három nővérben Znamenák Istvánnal (Nemzeti Színház)

 

A göröngyös indulás ellenére, a Szolnokon eltöltött tizennyolc évet élete legszebb időszakának tartja. 1980-ban korábbi igazgatója, Székely Gábor hívta a Nemzeti Színházhoz, innen 1982-ben a Katona József Színházhoz szerződött, közben a Törőcsik Mari által létrehozott, rövid ideig működő Művész Színháznak is tagja volt, 2002 óta pedig a Nemzeti Színház társulatához tartozik.

Hollósit alkata elsősorban humoros karakterek megformálására predesztinálja, de epizódszerepekben is képes teljes embert megjeleníteni. Filmekben is gyakran foglalkoztatják, emellett sokat szinkronizál. A Cha-cha-cha tánctanárának megformálásáért 1983-ban a filmkritikusok díját vehette át, 1986-ban, majd 2001-ben a Millenniumi 32. Magyar Filmszemlén is ő kapta a legjobb férfi alakítás díját. Országosan ismertté és igazán népszerűvé a Kisváros című tévéfilmsorozat tette. Évekig játszotta Járai őrnagyot, aki a sikeres nyomozati munka mellett arról volt híres, hogy gusztusosan megterített asztalnál, éhes kollégákkal körülvéve állandóan evett. Az elmúlt években a Tűzvonalban című tévésorozat négy évadában is Kálmán bácsit, a nyugdíjas, majd körzeti megbízottként ismét szolgálatba állt rendőrt alakította.

Jászai Mari-díja és érdemes művészi címe mellé 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjének kitüntetettje lett.

 

armanyAz Ármány és szerelemben, Bánfalvi Eszterrel (Nemzeti Színház)

 

"Kisszínes"

Hollósi Frigyest kutyája, Béla még a színházba is elkíséri. Míg gazdája próbál, Béla az öltözőben szunyókál. Hollósi Frigyes kifejezetten olyan kutyát szeretett volna, akivel ő is lépést tud tartani. S bár Béla, fajtája természetéből adódóan alapvetően tényleg nyugodt kutya, azért vannak izgága időszakai is. A színész minidg is szerette az állatokat, jelenleg is van még két macskája otthon, akikkel Béla, igazi békeharcosként, remekül kijön. Akárcsak színházi barátaival, köztük Alföldi Róbert kutyájával, aki bizony megdobogtatta Béla szívét.

 

vadaszjelenetek

A Vadászjelenetek....-ben (Nemzeti Színház)

 

Jelenlegi szerepei a Nemzeti Színház repertoárján
Buborékok - Marosán Demeter
Vesztegzár a Grand Hotelben - Vangold, nyugalmazott szállítmányozó
A jég - Borenboim
Ármány és szerelem - Miller, muzsikus    Fotógaléria >>>
Úri muri - Borbíró Gyula
Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból - Csonti, sírásó   Fotógaléria >>>
Három nővér - Ferapont, öreg szolga az elöljáróságon   Fotógaléria >>>
Jó estét nyár, jó estét szerelem - Apa / Házmester    Fotógaléria >>>
Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe  Fotógaléria >>>

 

 

A héten az alábbi előadásokban látható

A 70. születésnapját ma, április 21-én az Úri muriban játszva ünnepli.
Másnap, április 22-én, az egy éve bemutatott Vadászjelenetekben... lép színpadra.
Szombaton, 23-án a Jó estét nyár, jó estét szerelem!-ben játszik 15 órai kezdéssel.
24-én két előadása lesz: a Vesztegzár a Grand hotelben c. darabban szerepel 15 órától, majd szintén ezen a napon, 19 órától a Buborékokban láthatjuk.


JEGYVÁSÁRLÁS>>>

 

urimuriAz Úri muri-ban  (Nemzeti Színház)


Forrás: Nemzeti Színház/MTI / Prae

süti beállítások módosítása