Miért dörmög a bankár és jubilál a bankban a medve?

A Nagyváradra az ünnepre hazalátogatók vagy épp arra járók számára kínál tartalmas kikapcsolódási lehetőséget a Szigligeti Társulat: Csehov két egyfelvonásos bohózatát – (Medve, Jubileum) mutatja be a Fekete Sas-palotában lévő Árkádia Bábszínházban. Csehov egyfelvonásos bohózatai, a Medve és a Jubileum nagyon időszerű kis remekművek, mert olyan emberi helyzetekről szólnak, melyek nap mint nap előfordulhatnak életünkben. Kovács Levente rendező szerint a szerző érdeme, hogy állandóan új felfedezésekkel gazdagítja önmagunkról és világunkról való tudásunkat. Esetünkben ez bohózati helyzetekben valósul meg, komikus jellemfordulatokban gazdag történésekben.

csehovfoto_150

 

Húsvét vasárnap este 7 órától kerül sor az előadásra, amelyre nem érvényesek a bérletek, jegyeket a színház pénztárában vagy előadás előtt a helyszínen lehet váltani 15, illetve kedvezményesen 10 lejért. Csoportok számára kedvezményt biztosítanak: legkevesebb 10 fő esetén teljes áron 10, kedvezménnyel 7 lejbe kerül a belépő.

 

 

Miért dörmög a bankár és jubilál a bankban a medve?

 

Csehov egyfelvonásos bohózatai, a Medve és a Jubileum (esetenként a Leánykéréssel is kiegészítve) gyakran szerepelnek egy színházi estébe sűrítve. Nagyon időszerű kis remekművek, mert olyan emberi helyzetekről szólnak, melyek nap mint nap előfordulhatnak életünkben. Az elhatározások, szándékok, tervek, álmok megvalósulása gyakran ütközik egyrészt előre nem látható zavaró körülményekbe, másrészt saját gyarlóságaink is akadályozzák a célok elérését. Hogyan képes az ember feldolgozni a váratlant, a számára eredeti szándékai szerint elképzelhetetlen fordulatokat? Tulajdonképpen a csehovi életmű nagy témái ezek, drámákban, komédiákban, bohózatokban vizsgált élethelyzetek, ahol jellemek és sorsok alakulásának tükrében ismerhetünk önmagunkra.

 

csehovfoto_085


Csehov örök érdeme, hogy felfedezésekkel gazdagítja önmagunkról és világunkról való tudásunkat. Esetünkben ez bohózati helyzetekben valósul meg, komikus jellemfordulatokban gazdag történésekben. Nemcsak a nővérek nem jutnak el Moszkvába, nemcsak a Sirály hőseinek tragikuma, az elveszett Cseresznyéskert szomorúsága, Ványa bácsi tartalmatlanná váló élete hordozza e felfedezéseket, hanem a gyászoló özvegy és a nőgyűlölő földbirtokos, az öntetszelgő bankigazgató és a náthás kishivatalnok, a ravasz zsaroló és a butuska feleség esetei is képesek örök emberi igazságok közvetítésére. Ezért érdemes ezeket a csehovi gyöngyszemeket játszani és megnézni.

 

 

Anton Csehov:

Medve

 

Popova, Jelena Ivanovna: Firtos Edit
Szmirnov, Grigorij Sztyepanovics: Kiss Csaba
Luka: Meleg Vilmos


 

Anton Csehov:

Jubileum


Sipucsin, Andrej Andrejevics: ifj. Kovács Levente
Tatyána Alekszejevna: Mezei Gabriella m.v.
Hirin, KuzmaNyikolajevics: Hajdu Géza
Mercsutkina, Nasztaszja Fjodorovna: Molnár Júlia
A bank igazgatósági tagja: Csepei Róbert
Titkárnő: id. Kovács Levente m.v.
Díszlet, jelmez: Florina Bellinda Birea
Ügyelő: Vajda Zoltán
Súgó: Körner Anna
Hangosító: Zsurka József, Bősze László
Világosító: Nosz Botond, Nagy Imre


Rendező: Kovács Levente

 

Bemutató: 2011. március 26., szombat

 

Fotó és forrás: Szigligeti Társulat

süti beállítások módosítása