Az inspiráló Kassák

Egy Kassák Lajos inspirálta interaktív művészeti programot hirdetett meg a Bakelit Multi Art Center. „A ló meghal, a madarak kirepülnek" című szabadverset Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház, az Aradi Kamaraszínház és a Hetek Csoportja neves színművésze adja elő, a hallgatása közben pedig mindenki a saját képzőművészeti technikájának megfelelően felületre veti az előadás inspirálta gondolatait, érzelmeit, benyomásait. 

kassak

 

Kassák költészetének talán legfontosabb darabja a viszonylag pályája elején írt nagy önéletrajzi műve. A költemény először Bécsben, a költő és Németh Andor szerkesztésében megindított 2x2 című folyóirat első és egyetlen számában jelent meg 1922-ben. Ez a közlés merőben eltér a mű minden további közlésétől, és ennél fogva fordításaitól is.

 

- A ló meghal... szerintem a magyar irodalom egyik legnehezebben értelmezhető verse. Személyes kötődésed van Kassák műveihez?

 

Harsányi Attila: Kassák Lajos édesanyját Istenes Erzsébetnek hívták, az enyémet Istenes Piroskának hívják. Lehet, hogy itt kezdődött a rokonszenv. Lehet, hogy nem. Egy író család könyvespolcán láttam meg először ezt a nevet: Kassak , valahogy az ékezet már le volt kopva, akkor arra gondoltam , hogy milyen fura egy név, ami visszafelé is ugyanaz. Azóta olvasom.

 

rep-57-kassak_lajos_a_lo_meghal_es_a_madarak_kiropulnek-0446

 

- Jövőre lesz 90 éve hogy először megjelent nyomtatásban. Szerinted aktuális még a mondanivalója?


H.A.: Nekem az marad, amíg csak élek. Majd eldöntik a nézők, hogy mit ér számukra ez a szöveg. Nekem már a csontomba is beépült, én már régen Kassák-függő vagyok.

 

- Mik voltak az első gondolataid, amikor elkezdted próbálni ezt a szerepet?

 

H.A.: Halálugrás - Kihívás - Hólyagok – Bütyök – Autonómia.

 

rep-57-kassak_lajos_a_lo_meghal_es_a_madarak_kiropulnek-0454

 

- Mit jelent számodra ez a vers?

 

H.A.: A művésszé válás gyötrelmeit.

 

Az előadás időpontja: 2011. május 2. 20:00 óra

Gödöllei Anna

forrás: Bakelit M.A.C.

süti beállítások módosítása