Vasvári: visszatér a "fortélyos félelem" országa

Vasvári Csabát, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatóját meglepte leváltásának híre. Elárulta, hogy a város polgármestere ultimátumot intézett hozzá, hogy naponta beleszóltak a munkájába. "Volt idő, amikor „fortélyos félelem" igazgatta ezt az országot, ismerjük ezeket az időket, és kár, hogy ezek most egyes helyeken visszatérni látszanak”- véli. Lapszemle.

“A polgármester úr már korábban ultimátumokat intézett hozzám a háttérben, több magánbeszélgetésünk volt, de ezeknek a részletei egyelőre nem nyilvánosak” – nyilatkozta Vasvári Csaba a Heti Válasznak. Elárulta, hogy ; hogy már “korábban felsejlett”, hogy jelentős módosításokat szeretne a polgármester úr, “finoman szólva kézi vezérléssel szeretne beleszólni a színház életébe”. Bár az előadások színvonalát kimagaslónak ítélte, utóbb vegetáló színháznak minősítette a Vörösmarty Színházat.

 

Gazdasági okot nehéz találni

 

Vasvári szerint gazdasági okot azért nehéz találni, mert én 2008-ban egy 100 milliós szállítói tartozással bíró intézményt vett át, azonban 2010-ben az Állami Számvevőszék kiemelkedően jó minősítéssel értékelte, akárcsak a legutóbbi fenntartói vizsgálat. “A 100 milliós adóságállományt úgy csökkentettük le 2009 végéig nullára, hogy 2008 és 2010 között kevesebb, mint a felére, azaz 420 millióról közel 200 millióra csökkent az önkormányzati támogatásunk” – közölte az igazgató, aki ismét elismerte, hogy a nézőszám csökkent. “Az Állami Számvevőszék 2010-es vizsgálata is egyértelműen kimondja, hogy a 2009-es nézőszámcsökkenés a gazdasági válságnak tudható be. A gazdasági válság hatásai 2009 óta nem enyhültek, és mondjuk ki: a színház nem létszükséglet, hanem afölötti kedvtelés, amit azok engedhetnek meg maguknak, akiknek egyrészt igényük van rá, másrészt meg tudják venni a jegyet” – magyarázta Vasvári.

 

vasvariVasvári Csaba (Fotó: FMH)

Moravetz Leventéé a terep?

 

Arról is beszámolt, hogy a vele együtt pályázó Szűcs Gábor és sokan mások megdöbbenéssel és aggodalommal fogadták a bejelentést. “Szomorú, hogy fiatalabb politikusok is a régi idők reflexeit hozzák vissza. Úgy látszik, gyakorlattá kezd válni az a pár hónappal ezelőtt még elszigetelt, egyedinek tűnő eset, mikor egy vidéki színház igazgatóját mandátuma lejárta előtt művészeti tartalmi kérdésekre hivatkozva menesztették. Ez a kialakuló gyakorlat bizonytalanságot és félelmet kelthet. Volt idő, amikor „fortélyos félelem" igazgatta ezt az országot, ismerjük ezeket az időket, és kár, hogy ezek most egyes helyeken visszatérni látszanak” – nyilatkozta Vasvári Csaba.

 

“Többen megkerestek és megosztották velem a feltételezéseiket. Én ezekből próbálom összetenni a képet, meg természetesen a saját, 2008 óta felgyűlt fehérvári tapasztalataim alapján. A felmondásom hírének estéjén sorra jöttek az sms-ek, ezek közül az első az volt: „Kinek kell a helyed?", egy másik így szólt: „Nem kellett volna megpiszkálnod azt a felújítást!" Amikor átvettük az épületet, valóban megvizsgáltuk, mert úgy éreztük, ezzel az épülettel komoly gondok vannak. Ez be is bizonyosodott, a felújítás körüli botrányok okán pert is indított a város. A polgármester úr választási ígérete az volt, hogy megvizsgálja a nagyberuházásokat. Amióta hivatalban van, azóta némaság van a színház felújítása körül, még a garanciális hibákat sem segít kijavítani az önkormányzat, pedig ezek most már komolyan akadályozzák a működést” – mondta az igazgató, aki azt is tudja, van, aki már Moravetz Levente érkezését rebesgeti.

 

Alkotmányt sért az önkormányzat?

 

Elmesélte, hogy Brájer Éva alpolgármester előterjesztésére született egy közgyűlési határozat, miszerint a színház igazgatójának 2011-től a polgármester, illetve a közgyűlés elé kell terjeszteni elfogadásra azt, hogy a színházban milyen darabok kerülnek színre, azokat kik rendezik, valamint a szereposztást is. “Tehát csupa olyan művészeti kérdésben vindikálja magának a jogot a fenntartó valamely szervezete, vagy képviselője, amely szerintem nem tartozik a kompetenciájába, hiszen nem érthet hozzá. Ráadásul az alkotmány akként szól, hogy Magyarországon támogatják és tiszteletben tartják a művészeti élet szabadságát. Úgy gondolom, azért hozták az utóbbi idők több ponton jogsértő közgyűlési határozatait, mert valakinek, vagy valakiknek a jogszabályoktól és a szakmai szempontoktól eltérő, egyéb elképzelései voltak a színházat illetően” – fejtette ki Vasvári.

 

Hamar szétmállik a cipő, és ízetlen lesz a lekvár

 

Elárulta, hogy napi szinten beavatkoztak a munkájába a kinevezése óta. “Leginkább a kulturális terület vezetője, Brájer Éva volt az, aki egészen meglepő és érthetetlen módon munkáltatói döntések befolyásolásáig is elmerészkedett. Nem nagyon mutatott hajlandóságot a megértésre, mikor azt magyaráztam neki többször, hogy egy független művészeti intézmény vezetőjét korlátozni abban, hogy milyen darabok kerüljenek ott bemutatásra, azokat kik rendezzék, kik játsszák, és kik legyenek a vezető munkatársai, alkotótársai, az 2011-ben szerintem több mint furcsa. Mint ahogy furcsa az is, ha egy polgármester és egy alpolgármester asszony fontos közfeladataikat félredobva hívatlanul jelennek meg a színház szakszervezete és közalkalmazottai által összehívott, zártkörű megbeszélésen, hogy az igazgató távollétében tények eltorzításával és személyeskedéssel ássák alá a vezetői tekintélyt és a munkafegyelmet. Sajnálom, hogy a folyamatos zavarkeltés sok szempontból ellehetetlenítette a munkánkat. Hála a színházban dolgozók többségének gyakran emberfeletti munkájának e nehéz helyzet ellenére is rengeteg eredményt értünk el ez alatt a rövidke idő alatt is. (…) Ha a lekvárfőző asszony készíti a cipőt, és a cipésszel akarja főzetni a lekvárt, akkor lehet, hogy hamar szétmállik a cipő, és ízetlen lesz a lekvár” – összegzett Vasvári Csaba, aki szerint nagyon komoly fejlődésben akasztották meg most a színházat.

süti beállítások módosítása