Lesz Művészetek Völgye!

Idén is megrendezik a Művészetek Völgyét, az ország legnagyobb összművészeti fesztiválját július 22. és 31. között Kapolcson és öt társközségében - közölte Márta István, a völgyprogramokat szervező Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet elnöke, amikor jelképes kapavágással megkezdődött a kapolcsi falumalom és molnárház felújítása.

“21. Művészetek Völgye 10 napja alatt 60 helyszínen 1200 programon 3500 művész lép majd fel” - hangsúlyozta Márta István. A fesztivál igazgatója a gazdag programok közül kiemelte újdonságként Szörényi Levente zeneszerző vendégszereplését, aki különböző helyszíneken "történeteket mesél" majd. “Természetesen zenéről lesz szó” - tette hozzá Márta István, megjegyezve: "Levente nem könnyen mozdul ki", de köztük "erős művészi barátság" létezik, és vállalta a "laza beszélgetéseket" a zenéről, művészetéről.

 

martaistvanMárta István

Lesznek újdonságok

 

Újdonság lesz a Kaláka együttes zenés, verses irodalmi udvarháza - a teljes tíz napra leköltöznek a völgybe -, Palya Bea énekes pedig a idén is a "művészetek hölgyeként" fogadja majd a vendégsereget. Különlegességnek számít majd a Kovács "Kokó" István, ökölvívó olimpiai bajnok által megszervezendő és levezénylendő Völgyolimpia is, amelyen ismert olimpikonok vesznek részt.

 

Szenvednek a pénzekkel

 

Márta István tájékoztatása szerint a Művészetek Völgye tíz napjának költségvetését 190 millió forintra kalkulálták, s idén - ellentétben a korábbi évek tapasztalataival - az állami támogatás a biztos; 60 millió forintot kap a fesztivál a szakminiszter keretéből a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül. Az elmúlt évekhez képest viszont igen csekélyek a szponzori támogatások, de Magyarországon minden fesztivál esetében legalább 20-50 százalékkal visszaesett a céges szponzoráció - tette hozzá. Mi is "szenvedünk", hogy a szponzori pénzeket valahogy össze tudjuk szedni - jegyezte meg Márta István.

 

Fát akarunk ültetni

 

A kulturális egylet elnöke, a fesztivál igazgatója ezt követően jelképesen elvégezte a műemléki falumalom (ma malommúzeum) és a mellette lévő molnárház felújításának első kapavágását. Egy fémhengert helyeztek el a talapzatnál, benne a kedden megjelent megyei napilap példányával és egy dokumentummal, rajta az ünnepségen jelenlévők aláírásával. A papírtekercsre többek közt ezt írták: "Ha egy öregember kimegy a szőlőbe és az úton talál egy diót, felveszi azt, s valahol elülteti. Tudja jól, hogy annak a fának a gyümölcsét már nem ő fogja élvezni, hanem a jövő nemzedéke. Így vagyunk mi is: fát akarunk ültetni, múltat őrizni, amely a jövőnek hajtja gyümölcsét".

 

Az 1800-as évek elején már létezett malom molnárháza felújításának július 22-re, a Művészetek Völgye nyitányára el kell készülnie - mondta Márta István. Ismertetése szerint itt rendezik be a fesztivál irodáit, a nagyteremben kiállításokat tartanak majd, illetőleg beépítik a tetőteret is, ahol ugyancsak kisebb tárlatoknak tudnak helyet biztosítani.

 

Az igazgató közölte, hogy a vidékfejlesztési leaderprogram keretében 28 millió forintot nyertek pályázaton a felújításra. A jövő évi tervek között szerepel a működő malom és a malomkerék helyreállítása is - tette hozzá.

 

Márvány Gyuláné, Kapolcs polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a kulturális egyesületnek és Márta Istvánnak igen sokat köszönhet a település, a Fő téren lévő és megújuló falumalom és molnárház - egykori Szaller-malom - pedig dísze lesz a községnek.

süti beállítások módosítása