Berlinben rendez Kovalik

Világhírű vezető énekesekkel, Anna Netrebkóval, Plácido Domingóval és Rolando Villazónnal készül a következő évadra a Berlini Állami Operaház (Staatsoper Unter den Linden), ahol novemberben egy magyar rendező, Kovalik Balázs színrevitelében mutatják be Smetana Az eladott menyasszony című darabját.

Az ideiglenes játszóhelyen, a Schiller Theaterben működő társulat új évadjának programját ismertetve Jürgen Flimm intendáns szerdán elmondta: azon dolgoznak, hogy az Unter den Lindenen álló ház felújításával 2013-ra elkészüljenek a kivitelezők.  Eláulta, hogy az évad fénypontjának az intendáns a Robert Carsen rendezte Don Giovanni-előadást nevezte. A milánói Scalával közös produkcióban Anna Netrebko énekli Donna Annát, Dorothea Röschmann Donna Elvirát, Christopher Maltman pedig a címszerepet játssza. Sir Simon Rattle, a Berlini Filharmonikusok zeneigazgatója vezényli A holtak házából című, Dosztojevszkij írásán alapuló Janácek-zenedrámát, amelyet Milánó és New York után Berlinben is Patrice Chéreau rendez.

 

kovalik

 

A rangos cseh operairodalmat képviseli Smetana Az eladott menyasszony című darabja, amelyet Kovalik Balázs állít színpadra, a díszleteket a budapesti Elektrát és Mephistofelét is jegyző Antal Csaba tervezi, a női főszerepet, Mařenkát Anna Samuil énekli. Kiemelték a sajtótájékoztatón, hogy visszatér a házba Plácido Domingo, aki baritonként itt mutatkozott be a Simon Boccanegra címszerepében. Edita Gruberova két koncertszerű előadáson kelti életre Bellini Normáját. Luigi Nono reformoperáját, az Al gran sole carico de amorét pedig Ingo Metzmacher vezényli, csakúgy, mint Wolfgang Rihms Dionysosát. Ez utóbbit a Salzburgi Ünnepi Játékoktól veszik át, a címszerepet Georg Nigl alakítja, aki Münchenben Az ördög tragédiája című Eötvös Péter-opera főszerepét is énekelte.

Offenbach Orfeusz az alvilágban című klasszikus operettje is színre kerül Philipp Stölzl rendezésében. Az intendáns, Jürgen Flimm egy barokk különlegességet állít színpadra, Händel El trionfo del Tempo e del Disinganno című oratórium-operáját, amelyet a magyar közönség néhány napja koncertszerű előadásban hallhatott a budapesti Fasori református templomban.

Barenboim vezényli a Lulu új, Andrea Breth által rendezett változatát. A rendkívüli képességeket igénylő címszerepet Mojca Erdmann játssza, Geschwitz grófnőt Deborah Polaski személyesíti meg. A ház zenekara, a Staatskapelle 80 koncertet ad az évadban, olyan neves szólistákkal, mint Schiff András, Maurizio Pollini és  Pierre-Laurent Aimard.

süti beállítások módosítása