Új arisztokrácia Székesfehérváron

Tréfa, cselszövés, civódás, szerelem, rang (és rangon aluliság), s természetesen az elmaradhatatlan boldogság. Fülbemászó dallamok, vérpezsdítő táncok, mesés operett Korláthy gróf udvarából. Szórakoztató történet elegáns körítéssel, a ráismerés erejével. Hiszen: „Nincs a kerek világon olyasmi, ami meg ne történt volna egy grófi kastélyban." Az alkotókkal beszélgettünk.

A Mágnás Miska egyik kuriózuma, hogy címszereplője és főszereplője a táncoskomikus, akit a Vörösmarty Színházban Fehérvári Péter alakít.

„– Kedvelem a figurát, erdélyi lévén közel is áll hozzám a karakter. Nagyvárosokban ritka az ilyen fogd meg, ereszd meg gyerek, vidéken gyakrabban látni hozzá hasonlót. A vérmérsékletéből, a hirtelen haragjából próbáltam építkezni, ő talán meg is ütné Marcsát, ha az a rafinált hölgy nem tudna minden egyes pillanatban bebújni Miska bőre alá szeretettel, kedvességgel. Ez a szépsége a viszonyuknak."

Péter úgy gondolja, a színész érző katona, akinek adottságai vannak, de azokat folyamatosan erősíteni, fejleszteni kell. Hiába van jó kondícióban valaki, nem könnyű egyszerre megfelelő technikával táncolni, énekelni, és közben figyelni a partnerre, a zenekarra, a fényekre. „- Egy dologért imádkozom a fennvalóhoz, hogy a hangom ne adja fel. De nem fogja!"

 

Magnas_Fehrv_ri_Pter_Bakonyi_CsillaFehérvári Péter és Bakonyi Csilla

 

Szűcs Gábor rendező azt mondja, az operettekkel kapcsolatban van egy nagy félreértés: sokan agyatlan, mulatós műfajnak aposztrofálják, holott merész és modern darabok, ma nagyon ritkán születnek ennyire szemérmetlenül pimasz művek.

„- A mi Mágnás Miskánk is az 1916-os, eredeti szövegkönyvre támaszkodik, amit ritkán vesznek elő a színházban. Szinte érzi az ember, hogy az akkori nézők a pillanatnyi ijedtségtől megborzongtak a szemtelen humorral tálalt, arisztokráciáról szóló paródia láttán." A rendező szerint minden politikai generációban - így ma is -, új arisztokrácia születik, a társadalom kasztosodik, és ez magában hordozza minden velejáróját.

„- A díszletet Bátonyi Gyuri tervezte, akivel már sok produkcióban dolgoztunk együtt, fél szavakból is értjük egymást. Kárpáti Enikő ruhakölteményeit eddig a távolból csodáltam, most is gyönyörűek lettek a jelmezek. Zádori Lacival, Lovas Gabival és Rácz Marcival az élen nagy tehetségű, kérlelhetetlenül szigorú és alapos zenei csapatról beszélhetek. Én hűséges típus vagyok, már velük is sok remek produkciót hoztunk létre. Koreográfusunk, Román Sándor egy élő legenda, ez az első közös munkánk, fantasztikus találkozásnak érzem."

 

Magnas_Keller_J_nos_Z_vodszky_Nomi_Fehrv_ri_Pter_Vasv_ri_Csaba_Tzk_S_ndor_Kelemen_Istv_n

Jelenet a Mágnás Miska című előadásból

 

Hasonlóan vélekedik Román Sándor is:

„- Minden rendezőnek van egy véleménye az adott darabról, Gábor világa hozzám elég közel áll. Szeretem, amikor minden kis pillanat kitalált, jól megcsinált és egymáshoz csiszolt. Az operettől az emberek elvárják a szórakoztatást, és nekünk mindent el kell követnünk, hogy a mondandó mellett ez is megvalósulhasson." A Mágnás Miska táncai nagyrészt folklóron alapuló, jelenetekhez kitalált lépésekből állnak, de a zenei evidenciákat (pl. keringő) is kiszolgálják. A koreográfia nem illusztráció, hanem mindig az adott dramaturgiai helyzetet erősíti, és a táncosokhoz mérten nincs megkönnyítve a színészek dolga. „- Nincs kímélet." – mosolyodik el az egyik táncpróba végén elégedetten a koreográfus.

 

Bemutató 2011. április 29-től a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Jöjjenek el, és nézzék meg, miért is jó az öreg a háznál...!

 

Fotók: Mayer András

 

Magnas_Mah_Andrea_Vasv_ri_Csaba_Tth_Auguszta

 

 Mágnás Miska

színlap

 

Miska FEHÉRVÁRI PÉTER

Marcsa BAKONYI CSILLA

Leopold, az inas KOZÁRY FERENC

Anasztázia ZÁVODSZKY NOÉMI

Nagymama MÉZES VIOLETTA

Pixi gróf TŰZKŐ SÁNDOR

Mixi gróf KELEMEN ISTVÁN

Korláthy gróf, Rolla apja VASVÁRI CSABA

Stefánia grófnő, Rolla anyja TÓTH AUGUSZTA

Rolla grófkiasasszony MAHÓ ANDREA/JUHÁSZ DIÁNA

Baracs mérnök KELLER JÁNOS

Eleméry gróf CRESPO RODRIGO

Weinberger GUTTIN ANDRÁS

Korláthy Gida VÉGH TIBOR

 

díszlettervező: BÁTONYI GYÖRGY

jelmeztervező: KÁRPÁTI ENIKŐ

dramaturg: KOVÁCS-COHNER RÓBERT

zenei vezető: RÁCZ MÁRTON

karmesterek: RÁCZ MÁRTON, ZÁDORI LÁSZLÓ, LOVAS GABRIELLA

korrepetitor: DREXLER VAJK, ASZÓDI ANETT

koreográfus: ROMÁN SÁNDOR

koreográfus asszisztens: FEHÉR ALEXANDRA

súgó: WEIL SZILVIA

ügyelő: VASS JÁNOS PÁL

produkciós asszisztens: BISCHOF ILDIKÓ

 

RENDEZŐ: SZŰCS GÁBOR

 

Előadás időpontok >>>

Forrás: Vörösmarty Színház

süti beállítások módosítása