KULT-TÚRA 2011

Április 29-én és 30-án hét fesztivál hét felől érkezik a Bárka Színházba, hogy megmutassák magukat a fővárosi kultúrakedvelő közönségnek. A két napos bemutató programját a hét fesztivál szervezői közösen állították össze a saját fesztiváljaikra jellemző elemekből.

hetenlogo_1

 

 

„Egyedül nem megy?" – kívánkozik ide Sándor Pál filmjéből az elhíresült mondás. Bár ez a mi esetünkre mégsem teljesen igaz. Mind a hét szóban forgó fesztivál bizonyított az elmúlt évek, évtizedek során. Bebizonyították, hogy egyedül, és szinte a semmiből is lehet értéket teremteni, mégpedig nem a „világközepe" fővárosban, hanem a magyar vidék kisebb-nagyobb városaiban, olykor eldugott falvaiban. Azért nem ok nélkül citáltuk a filmet: ezek a fesztiválok azt is felismerték, hogy „kell egy csapat!" A mi csapatunkat az hozza össze, hogy külön-külön saját, egyedi arculatunk van, ám értékrendünk közös. Így tudjuk egymást támogatni közös képviselettel, akár egymás fesztiváljainak kölcsönös ajánlásával, illetve a közös bemutatkozással.

 

Erre szolgál a 2011. április 29-30-án adódó alkalom, amikor HETEN HÉTFELŐL összefutunk a Bárka Színházban, Budapesten (igen, Budapesten... de csak erre a hétvégére!), hogy megmutassuk magunkat a fővárosi kultúrakedvelő közönség különböző rétegeinek és korosztályának. A két napos bemutató programját a hét fesztivál szervezői közösen állítják össze a saját fesztiváljaikra jellemző elemekből. A Bárka Színház Cseh Tamás terme Fesztiválszínházzá alakul erre az időre, a Bárka Stúdióból mozi és Zenede lesz, a földszinti kávézóba telepednek a kiállítások és a Fesztiválklub, az ajtón kívül az Amfiteátrum és a park tisztásai az irodalmi- és családi előadásokat várják. Szeretnénk, ha fesztiválkörképünk az élményszerű, személyes bemutatkozáson túl a fesztiválok szakmai kérdéseivel is foglalkozna, ezért a programsort mindjárt egy szakmai délutánnal kezdjük, ahol minden minősített fesztiválnak részvételi lehetőséget biztosítunk.

 

Lássuk végül, hogy kik volnánk mi HETEN, akik a Bárkába HÉTFELŐL érkezünk április utolsó hétvégéjén, hogy ízelítőt kínáljunk nyári fesztiválprogramjainkból:

 

Hétrétország – a szerek és porták fesztiválja az Őrségből,

 

hetretorszag_plakat_vv_thumbnail_1

 

Mediawave - a fényírók fesztiválja Szombathelyről,

 

mediawave

 

 

Művészetek Völgye a Balaton-felvidékről,

 

mage1_1

 

 

 

Ördögkatlan Fesztivál Dél-Baranyából,

 

ordogkatlan_logonew_4

 

 

Öt Templom Fesztivál Győrből,

 

otemplom

 

 

 

Thealter Színházi Fesztivál Szegedről

 

thealter

 

 

 

és a Szárnyas Sárkány Hete utcaszínházi fesztivál Nyírbátorból

 

szarnyassarkany_hete_logo_1

 

 

Valamennyien „jó", vagy „kiváló" minősítésű művészeti fesztiválok a Magyar Fesztiválregisztrációs és Minősítési Program besorolása szerint.

Közös honlapunk címe, ahol mindnyájunkat megtalál: www.kult-tura.com

 

HETEN HÉTFELŐL - fesztiválszendvics
2011.04.29. - 2011.04.30.

A hét fesztivál összefog, és április utolsó hétvégéjén elfoglalják a Bárkát. A Bárka Színház Cseh Tamás terme Fesztiválszínházzá alakul erre az időre, a Bárka Stúdióból mozi és Zenede lesz, a földszinti kávézóba telepednek a kiállítások és a Fesztiválklub, az ajtón kívül az Amfiteátrum és a park tisztásai az irodalmi- és családi előadásokat várják.

 

 

KULT-TÚRA 2011

A részletes program


2011. ÁPRILIS 29. (péntek)

 

*STÚDIÓ
11:00 Kiállítások megnyitója
14:00 - 18:00 KULT-TÚRA 2011 ZENÉS KONFERENCIA A “MINŐSÉGI MÉRTÉKTARTÁS” JEGYÉBEN
Háziasszony: NÉMETH JUCI
Résztvevők: a magyarországi fesztiválok szervezői és látogatói

14:15 - 14:45 TILTOTT ÉNEKEK
Krulik Zoltán dalai Petri György verseire RobinZon KruZo Projekt
Krulik Zoltán-ének, gitár; Hornai Zóra-gitár, ének; Zámbó Tamás-gitár; Eredics Dávid-szaxofon


16:00 - 16:30 BUDAPEST BÁR
A Budapest Bár az utóbbi évek egyik legeredetibb és legérdekesebb zenei vállalkozásába fogott, amikor 2007-ben Farkas Róbert zenekara köré gyűjtötte a magyar rockzene kultikus alakjait. Rövid programjuk ízelítőt ad az “örökzöldekből” és a legújabb darabjaikból.


16:30 KÁVÉSZÜNET

17:30 - 18:00 BRAHMIN BASS – Tóth Viktor új formációja
Tóth Viktor a fiatal magyar jazz generáció egyik legtehetségesebb tagja. Játszott Európa és az Egyesült Államok számos jazz fesztiválján, saját tercettjét vezeti, kortárs táncossal duettezik, népzenét gyűjt, zenét szerez, új utakat keres. 2011-ben a Fidelio országos szavazásán a 2010-es év jazz személyiségének választották


* CSEH TAMÁS TEREM
19:00 ÉJFÉLI MESÉK - E.T.A. Hoffmann nyomán
A Bárka színház bemutatója

Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (aki az Amadeus nevet a Mozart iránti tiszteletből ragasztotta nevéhez), a német romantika kiemelkedő írójának műveiből születik előadás a Bárka Színházban. A Diótörőt bizonyára mindenki ismeri gyermekkorából, az Éjféli mesék címet viselő előadás azonban inkább a felnőtteknek mesél. Ezekben a felnőttmesékben keveredik tündérmese és rémálom, könnyed humor és nyomasztó fenyegetettség, szürreális világ és hétköznapi valóság – szóval mindaz, ami ezt az olvasóit is radikálisan megosztó, kultuszt teremtő, legendás alkotót, E.T.A. Hoffmannt is jellemzi. Murr kandúr életszemléletét, a Homokembert és a Kis Zaches történetét látjuk viszont a Bárka színpadán sajátos, személyes hangvételű feldolgozásban: a kísérteties és ironikus, reális és szürreális, álomszerű „éjféli mesék” félelmetes és humoros, féktelen fantáziát mozgósító útra hívják a bátor nézőket.

 

Éjféli mesék - E.T.A. Hoffmann nyomán

 

Szereplők:  

Varjú Olga; Varga Anikó; Szorcsik Kriszta;

Spolarics Andrea; Réti Adrienn; Nagypál Gábor; Dévai Balázs;

Ilyés Róbert; Pásztor Tibor; Gados Béla;

és a Keleti István Művészeti Szakközépiskola hallgatói

Hegedű: Szakál Tamás
Díszlettervező: Dmitrij Kosztyuminszkij
Jelmeztervező: Bánki Róza
Zenei munkatárs: Dinyés Dániel
Tolmács: Kozma András
Rendezőasszisztens: Ivánovics Beatrix, Varga Andrea

Rendező: Vladislav Troickij

 

Vladislav Troickij, az ukrán vendégrendező igazi, közös műhelymunkával hozza létre az előadást. Szándéka az, hogy minden színész azt a figurát válassza ki, amelyik neki tetszik, és azzal a sztorival dolgozzon, amelyikkel szeretne. Szabad és bátor közös alkotás: nincs is ennél szebb és nehezebb dolog. Április 28-ra kiderül, kinek mi tetszett a történetekből, milyen meséket mesél a felnőtteknek a Bárka társulata.
JEGYVÁSÁRLÁS>>>



* STÚDIÓ TEREM
21:30 GYURIFERENCIA - Ferenczi György & Rackajam koncert
Vendég: Szokolay Dongó Balázs
Ferenczi György a rock mentalitást a népivel szintetizáló muzsikus és zeneszerző. Új értékek felemelője és feledésbe merülő hagyományos értékek leletmentője. Nem egyszerűen zenei újító és szintetizáló, hanem egy sajátos életérzés, hozzáállás, szellemiség közvetítője, amely rokon a KULT-TÚRA fesztiváljaiéval.


2011. ÁPRILIS 30. (szombat)
az Ördög tánca és a Béres Márta One-girl show című előadások kivételével a programok ingyenesek


* AMFITEÁTRUM
10:00 SEHONNAI KIRÁLY – UTCA-SZAK (Utcaszínházi Alkotóközösség)
A Sehonnai Király meséje a társulat figura- és történet improvizációiból született. Ennek megfelelően a bemutató után fél évvel is rögtönzik a szövegeket a színészek, akik a mesélő vezetésével, maszkokat váltva elevenítik meg Márton, a leendő király nagy utazásának közel 20 szereplőjét, fontos eseményeit. Gyerekek és felnőttek magukra ismerhetnek Marci herceg és Rozi királylány csalódott, dühös, irígy vagy makacs és önfejű tulajdonságaiban.
Az előadás a 2010. évi Vidor Fesztiválon elnyerte a legjobb utcaszínháznak járó Pierrot Díjat!

* STÚDIÓ
10:00-12:00 FILMVETÍTÉS
Válogatás a MEDIAWAVE fesztivál rövidfilmjeiből

* KÁVÉZ
11:00 UTCA-SZAK GYERMEKFOGLALKOZÁS

* STÚDIÓ ELŐTÉR
11:30-13:30 MATE TÁRSASJÁTÉKOK

* ORCZY KERT
12:00 KOSSUTH LAJOS WIGWAMJA - ORT-IKI Báb- és Utcaszínház (Debrecen)

Történelmi mozgóképes bábelőadás három játszóval, sok zenével, pipafüsttel nagy füves térségben.
1921-ben a Colorado-béli Szív Folyó Völgye Nagy Sziklája rezervátum körzeti seriffje marhalopásért és lótolvajlásért előállítja Kossuthot. Személyleírása: Hosszú, egyenes fekete haj, ívelt sasorr, rézvörös arcbőr, pompás tolldísz. Kora: 16 év.
Az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház (neve egy szibériai mitológiai alak, a Világügyelő Férfi nevéből származik). Az utcai, vásári báb- ill. színjátszás hagyományait követik, témáikat többnyire a népi és középkori drámai hagyományokból merítik.


* KÁVÉZÓ
13:00 JÁNOS VITÉZ - Boka Gábor előadása (Salföld)

Petőfi hőskölteményét harsány vásári játékkal idézi meg Boka Gábor, aki Lopótök Társulatával megújította a vásári képmutogató hagyományokat. Ebben az előadásban egyedül játszik a közönségnek és a közönséggel. A táblaképek pillanatfelvételeit, Boka magával ragadó humorú játékával teszi pergő színházi élménnyé.

* STÚDIÓ
14:00 - 18:00 KULT-TÚRA 2011
Beszélgetés a magyarországi fesztiválok helyzetéről, a közönségnevelés új európai módszereiről, zenével és kacagással
Résztvevők: a magyarországi fesztiválok szervezői és látogatói
Háziasszony: NÉMETH JUCI

15:00 - 15:30 BALOGH KÁLMÁN & LUKÁCS MIKLÓS DUÓ
Balogh Kálmán és Lukács Miklós napjaink két, nemzetközileg is ismert magyar cimbalom művésze. Külön-külön járják a világot, játszottak már népzenészekkel, szimfónikus és jazz zenekarokkal, kortárs együttesekkel. Ezen kivételes alkalommal együtt muzsikálnak.


16:30 WINNETOU KAJÁRPÉCEN - vásári kinemaszkeccs
Rövid részlet a Kajárpéci Vízirevü (sohaelnem) készülő produkciójából
A kinemaszkeccs a múlt század elején dívó, mára feledésbe merült műfaj. A film és az élő jelenet kombinációja, ahol a szereplők a burleszk filmből ki-be lépkednek az előadás közben. (Karinthy és Woody Allen egyaránt kedvelték ezt a műfajt.)
Felhívjuk a figyelmet az előadás győri vonatkozásaira: Old Shatterhand alakját a győri múzeum névadójávról, Xantus Jánosról mintázta Karl May (hires puskája a győri múzeumban látható). Tehát a fröccs feltalálása után újabb győri hungarikumra lehetünk büszkék. Magasztos témának kijáró feltétlen alázattal megfogalmazott magasművészetre szamíthatunk.

* CSEH TAMÁS TEREM
18:30 KUTYAKÖLYKÖK - Zalai Táncegyüttes (Zalaegerszeg)

A Zalai Táncegyüttesen belül alapított formáció, a Kutyakölykök - Lipusz András (30), Tuboly József (22), Tuboly Tamás (22), Tóth Jenő (22) és Kulcsár Bálint (19) alkotta csapat - a Csillag születik második középdöntőjén Rejtő Jenő (P. Howard) világát kombinálták a néptánccal, megidézve Piszkos Fred, a kapitány híres alakját is. Befutottak, és ide is bejutottak.


19:30 AZ ÖRDÖG TÁNCA - Ifjú Szívek Táncszínház (Pozsony)
A műsorban magyar, román, morva és szlovák forgós-forgatós táncok szerepelnek.
„A néptáncműsorok legnagyobb része úgy készül, hogy a koreográfus, rendező egy-egy tájegység táncait viszi színre. Az ördög táncával azt szerettem volna bemutatni, hogy a műsor egy tánctípus bemutatásán is alapulhat. – mondja az Ifjú Szívek művészeti vezetője, Hégli Dusán – A forgósforgatós táncok az egész Kárpátmedencében elterjedtek, és például a román és a morva forgatós – akármekkora is a földrajzi távolság – nagyon közel áll egymáshoz.”
Az Ifjú Szivek Táncszínház a Kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom és táncművészet egyik jelentős műhelye. A szlovákiai magyar tánc- és zenekultúra reprezentásaként azonban bemutatkoztak a világ legkülönfélébb színpadjain is, többek közt Amerikában, Svájcban, Svédországban és Ausztráliában. Tevékenységük kiterjed a 20. században gyűjtött archív tánc- és zenei felvételek dokumentálására, rendszerezésére és hozzáférhetővé tételére, valamint a hazai néptáncoktatás szerepének megerősítésére.

Belépőjegy: 1000.-Ft


* AMFITEÁTRUM (rossz idő esetén STÚDIÓ)
20:30 HAPPY HOUR - Focus Műhely (Szeged)

A Szegedi Focus Műhely koncertje az akcióművészet, a street art és a színház elemeit ötvözi. A téma a boldogság pillanata. A boldogság koncentrikus köreibe invitálja nézőit: megmutatja, hogyan ér össze az ég és a föld a boldogság idején. Ebben segítenek Parti Nagy Lajos, Varró Dániel, Fodor Ákos, Szilágyi Domokos, Pilinszky János, Radnóti Miklós, József Attila, Weöres Sándor, Laczkfi János versei.


Szereplők:
Csorba Kata (ének)
Seres István-Pipu (ének)
Varga Norbert (ének, gitár)
Préda-Kovács Zsolt (zongora, klarinét, szaxofon, ének)
Szokola Vince (gitár)
Mentes Dániel (basszusgitár)
Mozsár Mátyás (dob, akusztikus gitár, háttérvokál)

Alkotók:
Zeneszerző: Préda-Kovács Zsolt, Focus Műhely
Látványtervezés, fények: Szabó Gábor, Szokola Vince
Jelmez: Szántó Cecília, Szokola Mária, Adányi Klára
Koncert-koncepció: Benkő Imola Orsolya



* CSEH TAMÁS TEREM
21:30 BÉRES MÁRTA ONE-GIRL SHOW - Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka)

Béres Márta. Ki ő? Nő. Színésznő. Szülő. Szellő. Vagy valaki egészen más? Történetek tán meg sem történtek, vallomás, és valló más. Magyar és nem magyar szemtelenül kedves és sexy előadás, Urbán András rendezésében.


* AMFITEÁTRUM

21:30 Akrobatikus tűzzsonglőr show
A Taurin és az Atlantisz Tűzzsonglőr társulat közös produkciója.



* STÚDIÓ

23:00 EURÓPA másodKIADás
Egy "újabb hullám", avagy új feldolgozásban az Európa Kiadó. A Kaposvári Egyetem IV. éves színművészhallgatói a 80-as évek legendás magyar underground zenéit idézik.

 

Fotó és forrás: Kul-túra

süti beállítások módosítása