Impró7 az IMPRÓban

Impró7 az IMPRÓban. Tedd magad szabaddá! A május 2-8-ig tartó improvizációs színházi fesztivál házigazdája a Momentán Társulat. Nemes Takách Katával beszélgettünk.

Nyitolap_-_impro_7_copy

 

- Novemberben nyitottátok meg új és állandó helyeteket, az IMPRÓt, és máris egy újabb nagy fába vágtátok a fejszéteket, imprófesztivált szerveztek. Honnan jött ez az ötlet?


Nemes Takách Kata: Régi álom, hogy összeszervezzük az itthon tevékenykedő impró csapatokat.

Sőt ez némileg összefügg a saját helyszín nyitásával. Hiszen az IMPRÓ létrehozását nem csak azért tartottuk fontosnak, hogy a saját előadásainknak állandó helyszíne legyen, hanem azért is, mert nagyon hiszünk a műfajban, és szeretnénk lehetőséget biztosítani arra, hogy egyre színesebb legyen a paletta. Ennek viszont elengedhetetlen alapja egy bázis. Vagyis még mindig ugyanazt a fát püföljük.

 

- Mi alapján választottátok ki a fellépőket?


Nemes Takách Kata: A vezérfonal a színházi improvizáció sokszínűségének bemutatása volt. Régóta vezetünk egy listát a működő impró társulatokról. Most megkerestük azokat a csapatokat, akikkel definiálható egy-egy improvizációs esttípus.

Személyes tapasztalatom szerint az emberek sokszor hiszik, hogy az improvizáció számukra valami érthetetlen, alaktalan, gyanúsan ködös dolog. Nem titkoltan az is szempont volt, hogy ezt a tévhitet eloszlassuk. Szeretnénk bebizonyítani, hogy az improvizáció igenis képes szórakoztatni, lebilincselni és inspirálni. Egyetlen hátránya, hogy függőséget okoz.

 

- Mennyire ismeritek a hasonló műfajban fellépő imprócsapatokat? Megnézitek egymást?


Nemes Takách Kata: Igyekszünk tudni egymásról. A legtöbb társulat előadását természetesen láttuk.

Persze az lenne az igazi, ha rendszeresen látnánk egymás munkáját, hisz egyrészt jó buli, másrészt nagyon tanulságos. De azon túl, hogy mindenkinek kevés az ideje, a legtöbb társulat még vándorol is. Ez megnehezíti. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha mindenki az IMPRÓ-ban játszana! Ha az embernek lenne egy szabad estéje, tudná, hogy irány az IMPRÓ.

 

- Milyen improvizációs műfajok léteznek? Közösek a gyökerek?


Nemes Takách Kata: Az impró egy önálló műfaj, amin belül vannak különböző témák / formák / stílusok. Mint a festészet, és azon belül a portré / freskó / a kubizmus. [Nemes Takách Kata a Képzőművészeti Egyetemen végzett látványtervező szakon –

a szerk.] A festészetben is van egy közös tapasztalati alap, egy eszközkészlet. Mondjuk festék, ecset, színek, formák... de ezeket az eszközöket mindenki úgy használja, ahogy akarja, azzal bővíti, amivel akarja, tán még a célja is más vele, mégis festészetnek nevezed.

Mi épp azon dolgozunk, hogy az improvizáció ne csak mint eszköz vagy kiegészítő technika éljen a köztudatban, hanem itthon is elismerjék, mint önálló műfaj. Saját szabályai vannak, más hatásmechanizmusa, ezért értelmetlen a színházhoz, vagy a stand uphoz hasonlítgatni.

 

NTK1Nemes Takách Kata

 

- Mi a különbség a fesztiválon fellépő csapatok stílusa között?

 

Nemes Takách Kata: Igyekeztünk sokszínű programot összeállítani, hogy az Impró7-en minden esttípus megtalálható legyen. Lesz pörgős, rövid jelenetekre épülő előadás (Import impró, RögvEst, Improvokál), de lesz, ahol hosszabb lélegzetvételű történet áll össze a játék során (például a PlayGrund Társulat előadása Palya Beával). A hosszú és a rövid formát ötvözi az Impro és Kontra, akik ráadásul végigdalolják az előadást, hiszen ez a formáció a Budapesti Operettszínház művészeiből alakult.

Egy másik népszerű iránnyal, a „life game" típusú esttel is találkozhatnak a nézők; itt konkrét élettörténetek kerülnek színpadra. A Déjà Vu csapata ez alkalommal Karafiáth Orsolya életéből rögtönöz, de aki elég bátor, az akár saját történetét is láthatja a színpadon a Pszínház feldolgozásában.

Természetesen nem hagyhattuk le a küzdelmet sem a palettáról, egyből Ütközettel indítjuk a hetet, itt a Momentán Társulat két csapatra oszlik, és versenyez a nézők kegyeiért. Klasszikus impró meccsre pedig a középiskolás csapatoknak adjuk át a színpadot, akik egy barátságos mérkőzésen mérhetik össze erejüket. De ha még ez sem lenne elég, aki kedvet kapott, kipróbálhatja saját magát, hisz szombaton a Momentán Társulat workshopokat tart játékos kedvű érdeklődőknek.

 

- Van olyan csapat akit nem tudtatok meghívni, mert nem tudtátok az egy hétbe beleszorítani?

 

Nemes Takách Kata: Persze. Jó lett volna például társművészeti elemekkel színezni a programot, hogy tánc, zene, sőt akár mozgóképes vagy képzőművészeti formációk is bemutatkozhassanak. De mivel támogatás nélkül létezünk, az hamar világossá vált, hogy egy egy hétnél hosszabb program finanszírozására nincsen módunk. Szimultán programokat pedig nem akartunk szervezni, hogy senki nem maradjon le semmiről. Szóval van egy hosszú listánk, hogy kiket kéne még megkeresni... De ami késik, nem múlik.

 

- Hol lesznek az előadások? Belakjátok a teljes házat a fesztivál alatt?

 

Nemes Takách Kata: Elsősorban a földszinti színházteremben futnak majd az előadások, de lesz oldott hangulatú jammelés a pincében, a büfétérben, illetve vasárnap egy egészházas kísérletet teszünk, vagyis egy nagyon közvetlen improvizációs szeánszot tartunk, ahol az egész ingatlan játéktérré alakul, és mindenki testközelből élvezheti a játékot.

Ezért ez esetben limitált lesz a nézőszám.

 

- Lesz folytatás? Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

 

Nemes Takách Kata: A Momentán repertoár előadásaiból eddig is tartottunk minden évben rendhagyó Nagy Impró Napot, ebből nőtte ki magát az Impró7. Szeretnénk ezt a sort folytatni. Impró hónap, impró év... De félretéve a tréfát: nagyon hiszünk benne, hogy az IMPRÓ – kreatív töltőállomás kinövi magát és egyre több inspiráló, szabad, és feltöltő program otthona lesz. Az improvizáció Magyarországon most kezd önálló lábra állni. Ha valami, hát ez igazi csapatjáték, ezért szeretnénk, ha a nézőkkel való kapcsolaton túl a műfaj képviselői egymással is kapcsolatban lennének. Hatnának egymásra, együttműködnének, és lenne egy hely Budapesten, ami hivatkozási alap. Rengeteg munka van mögöttünk és még sokszor ennyi áll előttünk. Szóval nincs mese. Tesszük a dolgunk, aztán meglátjuk mi lesz. Hisz úgyis minden a pillanatról szól.

 

Molnár Attila

 

Impró7
Időpont: 2011. május 2-8.

Helyszín: IMPRÓ – kreatív töltőállomás (VI. kerület, Ó u. 4.)

A fesztivál honlapja és programja: http://www.impro7.co.cc/ 

 

forrás: Momentán Társulat

süti beállítások módosítása