Lesz Budapesti Őszi Fesztivál

A források szűkössége ellenére megrendezik idén is a Budapesti Őszi Fesztivált - közölte Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont új ügyvezetője, aki beszámolt arról is, hogy az idei  Budapesti Tavaszi Fesztivál nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredménnyel, 98 százalékos látogatottsággal zárult.

Mint arra Vitézy Zsófia rámutatott, a BTF népszerűsége a kimagasló színvonalú produkcióknak köszönhető: Zubin Mehta és az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino koncertje, az Antonio Gades Táncegyüttes flamenco műsorai, Max Raabe estje és Liszt Don Sanche című operája aratta a legnagyobb sikert 2011 tavaszán. Ezek úgy jöhettek létre, hogy a három fő támogató, a Magyar Turizmus Zrt., a kultúráért felelős tárca és a főváros biztosította hátterüket - hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve, hogy a következő fesztiválra hasonló mértékű támogatásra van kilátásuk, a Budapesti Fesztiválközpont működési költségeit ugyanakkor továbbra is a jegybevételből és a szponzorpénzek egy részéből kell fedezniük.

Bár február 1-jei hivatalba lépése után kérdéses volt, hogy megrendezhető-e a Budapesti Őszi Fesztivál, és ha igen, mennyiből, mára eldőlt: lesz BŐF. A fővárostól várható 35 millió forintot azonban ki kell egészíteni egyéb támogatásokkal, és ez kemény feladat - fogalmazott Vitézy Zsófia, hozzátéve: óriási veszteség lenne, ha Budapest lekerülne a kortárs művészet európai térképéről.

 

A BŐF programjaiért idén Horváth Csaba rendező-koreográfus lesz a felelős. Mint a táncművész elmondta, nem a szakmája határozza meg a terveket, lesz kortárs zene, a fesztiválon mutatják be Szabados György Babits Mihály verseire komponált szimfonikus kórusművét, három virtuóz cimbalmos - Balogh Kálmán, Lukács Miklós és Farkas Rózsa - pedig közös koncerttel várja a közönséget. A Münchener Kammerspiele Jack London A vadon szava című regényének érdekes feldolgozásával érkezik Budapestre, Nagy József koreográfus és társulata egy Prágába és egy Moszkvába készült darabbal vendégszerepel, de lesz izlandi, illetve lengyel fizikai színházi előadás is.

 

vitezyVitézy Zsófia

 

Nem lesz idén Nyár a Lánchídon-sorozat, ezt kiváltja a Hungarofest Duna-parti party-ja, amely a soros magyar EU-elnökség egyik búcsúeseménye. Vitézy Zsófia ugyanakkor 2012-ben feltétlenül szeretne létrehozni egy a Dunához kapcsolódó nyári programot.

 

A fesztiválközpont új vezetője a következő, 2012-es tavaszi fesztivált március 16-án egy nagy, látványos szabadtéri akcióval és hangversennyel tervezi megnyitni. Az április elsejéig tartó rendezvénysorozat vendége lesz a Royal Philharmonic Orchestra Charles Dutoit vezényletével, aki még nem dirigált Budapesten. Visszatér az Orosz Nemzeti Zenekar Mihail Pletnyevvel, szólistájuk  Nyikolaj Luganszkij zongoraművész lesz. Jön David Garett hegedűművész, az I Musici di Roma Kamarazenekar, amely 2012-ben ünnepli fennállása 60. évfordulóját, a jövőre 60. születésnapját ünneplő Kocsis Zoltán és a 70 esztendős Maurizio Pollini pedig együtt lép pódiumra. A Nemzeti Filharmonikusok Bartók születésnapján A fából faragott királyfit játsszák a Szegedi Kortárs Balettel, Juronics Tamás koreográfiájával.

 

Vitézy Zsófia megjegyezte, hogy a rosszabb anyagi helyzetben a partnerek nyitottabbnak mutatkoznak az együttműködésre. Arra törekszik, hogy stratégiai szövetségeket kössön vezető kulturális intézményekkel - ez a Művészetek Palotájával már megtörtént. A kooperáció azonban nem szorítkozik a helyszín bérlésére, közös programokat szerveznek.
 Vitézy Zsófia hasonló szövetséget tervez a Magyar Állami Operaházzal is, mihelyst lesz új főigazgató, de együttműködnek a Szépművészeti és az Iparművészeti Múzeummal is. Mint megjegyezte, jó, hogy a sajtófotó-kiállítás a BTF idején van a Nemzeti Múzeumban,  nem jó ugyanakkor, hogy a fesztivál nem ad legalább egy különdíjat. A fesztiválközpont igazgatója akár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy kapcsolódó fotópályázatot írjanak ki.

süti beállítások módosítása