Lezárult a KÖR vetélkedő

Lezárult a KÖR színházi vetélkedő-sorozat; a döntőt a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium csapata nyerte - közölte a Katona József Színház.

 

A budapesti Katona József Színház, az Örkény István Színház és a Radnóti Miklós Színház 2010 októberében meghirdetett közös vetélkedőjére olyan budapesti, vidéki és határon túli középiskolások jelentkezését várták, akik érdeklődnek a színház és a drámairodalom iránt.
A jelentkezők a tanévben 3 alkalommal 1-1 feladatsort kaptak, amelyben kreatív feladatok - jelenetírás, plakátkészítés, díszlet- és jelmeztervezés -, valamint elméleti kérdések szerepeltek.

 

A hagyományteremtő szándékkal megrendezett vetélkedő célja az volt, hogy a középiskolás korosztály érdeklődését felkeltse a színház iránt úgy, hogy kreatív feladatok megoldásán keresztül közös alkotásra, drámák olvasására, színháztörténeti könyvek és színházi oldalak böngészésére és nem utolsósorban színházba járásra sarkallják őket - fogalmaznak a közleményben.

 

A felhívásra 391 középiskolás csapat jelentkezett, amelyből 108 budapesti, 273 vidéki és 9 határon túli - romániai, szerbiai és szlovákiai - iskolából. Mivel 3-6 fős csapatokban lehetett nevezni, a vetélkedőben több mint 2000 diák és csaknem 300 iskola vett részt.
A hat legmagasabb pontszámot elért csapatot meghívták a döntőre, amelyet május 1-jén a Radnóti Színházban tartottak: a versenyzőknek játékos feladatokat kellett megoldaniuk a három színház művészeinek, igazgatóinak közreműködésével.

 

A vetélkedőn színészek - Csányi Sándor, Szávai Viktória, Elek Ferenc, Pálmai Anna, Szandtner Anna és Polgár Csaba - segítették a csapatok munkáját.
A zsűri - Bálint András, Mácsai Pál és Máté Gábor igazgatók - döntése szerint az 1. helyezett a Berzsenyi Dániel Gimnázium (Három bővér), a 2. a budapesti Bródy Imre Oktatási Központ (Taigetosz csecsemőotthon), a 3. a Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (Kicsigergely), a 4. a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium (Kvartett), az 5. a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium (Kölcsey másképp), a 6. a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola (Frida) csapata lett.

 

  

Alkony ajánló

 

Az 1. fordulóban például plakátot tervezhettek a résztvevők Babel Alkony című előadásához, a 2. fordulóban a feladat látványterv készítése volt Ödön von Horváth Mesél a bécsi erdő című darabjához, továbbá levelet kellett írni Moliere A mizantróp című művének szereplője, Célimene nevében. A 3. fordulóban ruhatervet kellett készíteni az Örkény Színház nézőtéri dolgozóinak, valamint színházi világnapi üzenetet írtak a versenyzők. Az ezekben a feladatokban kiemelkedően teljesítő csapatok különdíjat nyertek - írják a közleményben.

 

A vetélkedőn résztvevő csapatok értékes könyvjutalmakat, DVD-ket és hangoskönyveket, valamint színházjegyeket nyertek. A fődíj pedig egy színházi szék volt a Radnóti Színház nézőterén.

 

A döntő egyórás, vágott változatát május 15-én, vasárnap 19 órától a Duna TV Kikötő Extra című műsora sugározza.

süti beállítások módosítása