Idén is megrendezik a... Magyar Filmszemlét

Ma este hivatalosan is megnyílik a 42. Magyar Filmszemle, és ennek most valóban nagyon lehet örülni. Nem kell tovább kapaszkodni az asztalba, hogy lesz-e vagy nem, csuklókon a karszalagok, megkezdődtek a sajtóvetítések, sőt, egész sok előadásra már most elfogytak a jegyek.

1303313169_filmzsemle42

 

Három olyan mozi ad otthont az idén öt naposra szervezett Szemlének, ahol igazán békebeli, filmrajongós hangulat dominál (Puskin, Uránia, Corvin), vége tehát az elmúlt évek plázás rohangálásainak. Érdekes újítás továbbá, hogy a Gödörbe is szerveznek szabadtéri filmnézést, természetesen naplemente után. Versenybe nem került, információs blokkokba sorolt kisfilmeket, animációkat lehet nézni csütörtöktől vasárnapig kilenctől, illetve olyan ritkaságokat, mint például Szentjóby Tamás Kentaur című rövidfilmjét, ami például rögtön ma este kerül vetítésre. Aztán minden este koncert.

Az Uránia kávézójában filmszakmai programok sokasága várható holnaptól. Egyrészt nyilvános értékelések a zsűri részéről, ami csak azért érdekes, mert természetesen nem megy le minden film holnapig, de így legalább izgalmas, hogy mi is fog történni (jó, annyira mégsem kiszámíthatatlan a dolog, mivel idén is úgy alakult, hogy az előzsűri és a zsűri tagjai nagyjából ugyanazok). Érdekes ötlet a Fiction Science forgatókönyvíró csoport rapidrandi-szerű script doctori programja, ahol néhány percben bárki előadhatja filmtervét, amit utána a Labor tagjai szintén rövid idő alatt saját ötleteikkel és javaslataikkal igyekeznek továbblendíteni.

Ezen túl minden az ismert mederben: a kisjátékfilmek K előjelű, számozott, nagyjából játékfilm hosszúságú blokkokban szerepelnek a programban. Fontos információ, hogy minden moziban csak oda szóló jegyet lehet vásárolni, szóval aki sok filmet akar látni, annak többször kell majd turnéznia.

A nyitó előadás Nemes Gyula 47 perces dokumentumfilmje, a Negatív magyar filmtörténet lesz, ami soha el nem készült terveket és azok híres gazdáit mutatja be. A várakozások alapján tele lesz az Uránia díszterme, a többi vetítésre pedig remélhetőleg idén is sok civil lesz kíváncsi, nem csak a szakma.

Alább a Szemle honlapja, magyarul működik, folyamatosan frissül, angolul sajnos alig létezik.

http://www.magyarfilmszemle.hu/

Gombaszögi Béla

süti beállítások módosítása