Molnár Piroska és Szeged

Múlt héten közöltünk egy negyven évvel ezelőtt készített interjút Molnár Piroskával, a legújabb Nemzet Színészével. Ebben az interjúban a pályakezdő színésznő mesélt terveiről, reményeiről, és alig néhány hónap múlva a Szegedi Nemzeti Színházban Ajtay Andor partnereként nagy sikerrel játszott a Naplemente előtt c. Hauptmann darabban. Az OSZMI Fotótár munkatársainak segítségével, lapszemle és képszemle következik Molnár Piroska korai, szegedi évének egyik legfontosabb színpadi szerepéről.

Gerhardt Hauptmann Naplemente előtt c. darabja és a szerep nem volt újdonság Ajtay Andornak, negyedszerre játszott benne, s másodszorra alakította Clausen tanácsost. Először 1932-ben Csortos Gyula, majd Somlay Artúr mellett játszott benne. Az ötvenes évek derekán ő maga lépett Clausenként a közönség elé, partnere Ruttkai Éva volt.

01_Naplemente_eltt_Szeged_1970

Ajtay Andor és Molnár Piroska

 

„Emlékezetünkben él még a Naplemente előtt 1957-es bemutatója és Ajtay Andor nagyszerű alakítása. Ajtay most Szegeden nemcsak Clausent játssza, de az előadást is ő rendezte. Ennek színháztörténeti érdekessége is van. Művészpályája évtizedekkel ezelőtt Szegedről indult. Rendezői irányításával a szegedi együttes kiváló produkciót nyújt."

/1970. november 27.- Tükör/

03_Naplemente_eltt_Szeged_1970

Ajtay Andor és Molnár Piroska


Molnár Piroska Inken szerepében a határozott erőt, tisztaságot varázsol a színpadra." /Vas népe 1971. május 4./

 

05_Naplemente_eltt_Szeged_1970

Ajtay Andor és Molnár Piroska

 

"Clausen mint ember hatalmas egyéniség, s a fiatal lányhoz való viszonya inkább szellemi, mint testi szerelem. Most is így játsszuk." (Ajtay Andor)

 

06_Naplemente_eltt_Szeged_1970

Ajtay Andor és Molnár Piroska

 

Ajtay rendezése – játéka furcsa módon legjobban a fiatalságnak tetszik, a szünetben a gyönyörűségtől félig ájult lányokkal beszélgettem, most a felnőttek kritikusabbak. (...) Molnár Piroska Inkenje valamivel modernebb volt, mint Hauptmann Inkenje.

/Tiszatáj, 1971./ I. Ökrös László/

 

04_Naplemente_eltt_Szeged_1970

Ajtay Andor és Molnár Piroska

 

„A tehetséges színésznőből igazi színésznővé lett Molnár Piroska Inkenként való színpadra lépésétől kezdve elképesztő, amit szenvedélyben, tartásban, a szerepépítés töretlen lendületben adott. (...) Ajtay és Molnár Piroska nagy kettőse - amely feltétlenül hihetővé, átélhetővé tette ezt az alkonyi szerelmet."

/Dél-Magyarország 1970. november 10. Akácz László/


Molnár Piroska  2011-ben is visszatér Szegedre

 

Molnár Piroska a Szegedi Szabadtéri Játékokon idén nyáron A víg özvegyben lép a Dóm téri színpadra. A Kossuth-díjas művésznő szerint nagy siker lesz a nyáresti Lehár-operett.

 

Több szál is fűzi Szegedhez Molnár Piroska Kossuth-díjas színésznőt, aki két év után újra a Szabadtéri Játékokon szerepel: idén nyáron A víg özvegyben láthatja a közönség. „Mindig nagyon szívesen vagyok a városban. Sőt, már főiskolásként szerepeltem a Dóm téren, Az ember tragédiájában és a Háry Jánosban, majd szép főszerepeket is kaptam, például a Bánk bán Melindáját."

 

A művésznő Szegeden érettségizett, méghozzá közgazdasági technikumban. „Ez talán furcsán hangzik, de édesanyám nem bízott abban, hogy a színészetből biztosíthatom a megélhetésemet." Szerencsére Molnár Piroska mégis az előbbit választotta. A Színművészeti elvégzése után legelőször a szegedi színházhoz szerződött.

A Dóm téri nyarakat már csak azért is szereti nagyon, mert sok olyan kollégával találkozhat, akikkel az évad során erre nincs lehetősége. Nyáron két kedves pályatársával együtt lép színpadra. „Csákányi Eszterrel és Hernádi Judittal is többször játszottam már korábban. Barátnőimnek tekinthetem őket." A három nagyformátumú színésznő különleges szerepet kapott A víg özvegyben: hárman egyszerre játsszák a konzul feleségét. Ilyen elképzelésben a Dóm téren láthatják először a nézők az operettet.

 

Molnár Piroska jófajta kihívásnak tartja, hogy egy számára ismeretlen rendezővel dolgozhat. Hozzáteszi: bár Kozma Péter az USA-ban rendez évek óta, itthon is neve van a szakmában, úgyhogy izgalmas lesz vele dolgozni. „Ennek az operettnek gyönyörű a zenéje és a librettója. A kellemes nyárestéken arra van szüksége az embernek, hogy elandalodjon. A víg özvegy erre tökéletesen alkalmas."

 

JEGYVÁSÁRLÁS a szegedi A víg özvegy c. előadásra >>> 

 

Fotó és forrás: OSZMI dokumentáció

Szegedi Szabadtéri Játékok

süti beállítások módosítása