A halálba táncoltatott leány

A 42. Magyar Filmszemlén mutatják be Hules Endre és Zsuráfszky Zoltán táncfilmjét. A halálba táncoltatott leány című játékfilmet a hétvégén háromszor vetítik.

 

"Nagy öröm a szakma számára, hogy hosszú idő után végre táncfilm készült, amely persze nemcsak a táncról szól" - hangsúlyozta a Honvéd Táncszínházat is vezető táncos-koreográfus, Zsuráfszky Zoltán. Hozzátette, hogy ugyanakkor kétségbeejtő helyzet, hogy fiatal táncosai, akik a vásznon is szerepelnek, nem kaptak még ebben a hónapban fizetést.

 

"Rengeteget dolgoznak havi 60 ezer forintért. Mivel a honvédelmi tárcánál késtek a Honvéd Arts támogatási szerződésének aláírásával, nem utalták át az együttes számlájára a pénzünket" - mondta Zsuráfszky Zoltán, emlékeztetve arra, hogy a táncosok tavaly 64 millió forintos bevételt hoztak az együttesnek.

 

A filmre visszatérve a táncos-koreográfus elmondta, hogy Garami Gábor producer kereste meg őt Hules Endre elképzelésével. A forgatókönyv elolvasása után Zsuráfszky Zoltán azt kérte, hadd készítse el a témára saját, önálló táncos változatát. A filmes anyagból Vincze Zsuzsa írt librettót, a táncjátékot Ballada - A halálba táncoltatott leány címmel szép sikerrel mutatták be 2008 novemberében.
   

 

  

 

A színpadi mű egyes tételeit rögzítették, ezekkel a részletekkel kerestek és találtak társproducereket a filmhez Kanadában és Szlovéniában - így készülhetett el a film. "Együtt választottuk ki a főszereplőket, László Zsoltot, aki a filmbeli koreográfust alakítja, Steve Court, a Magyarországról elszakadt művészt - tehát jórészt saját magát - a rendező, Hules Endre játssza. Melkvi Bea és Zsigmond Emőke (színművészeti egyetemista), aki csak névrokona a híres operatőrnek, a táncos szerepekben láthatók" - részletezte Zsuráfszky Zoltán.

 

Mint megjegyezte, már a táncjáték története is tükrözte a film alapkérdését: meddig engedhetünk a csábításnak, mikor válik egy megalkuvó egyezség az ördöggel való táncból haláltánccá? A film főhőse, Steve, egy táncosból lett impresszárió, aki húsz év után visszatér szülőföldjére, Magyarországra, ahol öccse továbbra is ugyanazzal a társulattal, ugyanabban a lerobbant stúdióban dolgozik, ahol együtt kezdtek. A két testvér úgy dönt, hogy felújítják utolsó közös sikerüket, A halálba táncoltatott leány balladájából készült táncdarabot. A múlt árnyai azonban újra kísértenek, amikor Steve elhatározza, hogy elégtételt vesz régi sérelmeiért.

 

A film operatőrének Zsigmond Vilmost  "szerezték meg", a külső felvételeket ő készítette. "Csodáltam a munkabírását. A próbatermi forgatások idején azonban el kellett mennie egy másik filmhez, így azokat Honti Zoltán fényképezte. A zeneszerző Kiss Ferenc" - tette hozzá a koreográfus.

Zsuráfszky Zoltán természetesen már látta az elkészült alkotást. "Nagyon dinamikusan, mondhatnám "amerikaiasan" van megvágva. Azt hiszem, olyan mű jött létre, amely akár Európában, akár a tengeren túl komoly visszhangra számíthat. Számunkra minden esetre rendkívül emlékezetes, jó munka volt" - hangsúlyozta a táncos-koreográfus.

 

A halálba táncoltatott leányt a 42. Magyar Filmszemle játékfilmes versenyprogramjának részeként szombaton és vasárnap láthatja a közönség.

süti beállítások módosítása