A vendégjátékok hónapja Kolozsvárott

Május hónap folyamán érdemes figyelemmel kísérni a Kolozsvári Magyar Színház műsorát, melynek kínálatában az évad két utolsó bemutatója mellett rendkívüli vendégjátékok (fellépnek a jól ismert Gryllus testvérek és Szalóki Ági, a Bukaresti Nemzeti Táncközpont és Várszegi Tibor), valamint felolvasószínházi estek is szerepelnek.

BUN_RAMASA viszontlátásra - Bukaresti Nemzeti Táncközpont

 

Nézzük az eseményeket időrendi sorrendben: csütörtökön, május 12-én este 8 órától az új stúdióban kerül sor Heltai Jenő: A néma levente című drámájának felolvasására a Klasszikus magyar drámasorozat keretében, Salat Lehel rendezésében.

Szerdán, május 18-án este 8 órától szintén az új stúdióban Kántor Lajos: Barátom a malomban című darabjának felolvasásával folytatódik a Költői estek sorozat.

Május 22-én, vasárnap este 7 órától a színház nagytermében Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, a híres Kaláka együttes tagjai és Szalóki Ági közös koncertjére hívják kedves nézőiket.

 

GryllusekGryllusék és Szalóki Ági

 

 

A Volt egyszer egy kis zsidó című műsorban Kányádi Sándor Erdélyi jiddis népdalok című műfordításkötetének azon darabjai hangzanak el, melyek eredeti dallamait a kötet függelékében megjelent kották tartalmazzák. Az est folytatásában a kolozsvári Koinónia kiadó könyvei közül válogathatunk, de elsősorban a koncert anyagául szolgáló kötet legújabb kiadásából (Volt egyszer egy kis zsidó) vásárolhatunk saját példányt. Ízelítő az utószóból Kányádi Sándor szavaival: „A jiddis népköltészet sok hasonlóságot mutat azokéval, akikkel századokon át együtt éltek. Sajátossága ennek a népköltészetnek éppen a tekintete. A tragikusan fájdalmastól a csúfondároson át az érzelmesig, sőt érzelgősig őriz magában valami közöset, egyénit, ha úgy tetszik, zsidósat. Hozzátartozik e táj több évszázadra visszamenő történelméhez, kultúrtörténetéhez."

Május 24-én, kedden az új stúdióban a Bukaresti Nemzeti Táncközpont előadásában két produkció is látható: este 7 órától az I. C. [progressive work], 8 órától pedig a Stage psychosis című táncszínházi előadást.

Másnap, május 25-én, szerdán este 8 órától a bukaresti táncközpont A viszontlátásra című előadásával zárja májusi vendégszereplésüket.

 

1251_listBukaresti Nemzeti Táncközpont

 

A hónap végén, május 27-én, péntek este 8 órától az új stúdióban a magyarországi Várszegi Tibor A bot című vendégelőadása lesz látható. A produkció üzenetét, világát az előadó szavai ismertetik: „Ha a mezőn két kezeddel rátámaszkodsz a bot felső végére, eggyé válhatsz a mezővel. A karjaid a bot által a földet érik, lelked-szellemed találkozhat a földével: segít, hogy őseid-utódaid, múlt és jövő jussanak eszedbe. Nem cselekedsz, megállapodsz. Szemlélődsz a bot jelentette világközépen. Kurgán vagy, vagy Szentlélek-templom, az Atya teremtménye. Ez a bot világának a kezdete."

 

varszegi_2Várszegi Tibor: A bot


A vendégszerepléseken kívül két új előadás is látható ebben a hónapban: 8-án, vasárnap du. 5 órától Lázár Ervin A négyszögletű kerek erdő című gyerek-előadás a nagyteremben, illetve 10-én, kedden este 7 órától Arthur Miller Egy ügynök halála című darabja az új stúdióban. Ezek mellett természetesen a Kolozsvári Állami Magyar Színház saját produkciói is műsoron lesznek: a Dundo Maroje, a Ványa bácsi, a Leonce és Léna, a Caligula és a Megöltem az anyámat.

 

Jegyek kaphatók a színház jegypénztárában naponta 11.00-13.00 és 16.30-18.30 óra között, a jegypénztár telefonszáma: 0264-593468, illetve online, a www.biletmaster.ro honlapon.

 

 

Fotó és forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

süti beállítások módosítása