Rebecca Bukarestben

Béres Attila rendezésében a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínházban is hatalmas sikert aratott Lévay Szilveszter Rebecca című musicalje, mely egy éve látható a Nagymező utcában. A romániai produkción is a magyar kreatív csapat dolgozott.

rebecca_bukarest_fotoJelenet a a bukaresti Rebecca c. előadásból

 

Évek óta sikeresen működik együtt a Budapesti és a Bukaresti Operettszínház, először Béres Attila, a magyar teátrum főrendezője állította itt színpadra A víg özvegyet, majd Kerényi Miklós Gábor - KERO® rendezte meg a Rómeó és Júliát – ez volt egyébként az első mai musical a román fővárosban –, majd tavaly A Csárdáskirálynőt is. A siker minden alkalommal akkora volt, hogy az intézmény direktora felkérte a magyar alkotói csapatot a negyedik előadás, a Budapesten immár egy esztendeje teltházzal játszott Rebecca színrevitelére.

A produkciót hosszas válogatás előzte meg, Béres Attila a zeneszerző Lévay Szilveszterrel közösen nevezte meg, kik játsszanak a Rebeccában, melynek kettős szereposztásban 2011. május 7-én és 8-án volt a premierje a Ion Dacian teátrumban. Csakúgy, mint az operettszínházi előadáshoz, ezúttal is Horesnyi Balázs tervezte a díszleteket, a jelmezek Velich Rita munkái, míg a koreográfus itt is Tihanyi Ákos, a dramaturg pedig Ari-Nagy Barbara volt. A Rebecca zenei vezetője Bukarestben az előadást Budapesten is dirigáló Bolba Tamás, a világításterv Nagy László munkája, a vezető hangmérnök pedig Ditzmann Tamás.

Lévay Szilveszter és Michael Kunze musicalje mindkét bemutatón hatalmas sikert aratott, a művészeket és a kreatív csapatot állva ünnepelte a közönség, csakúgy, mint a jelenlévő szerzőket. A Grammy-díjas komponista a színpadon az első előadás után köszönetét fejezte ki mindenkinek, s elmondta: „Mindaz, ami a Rebeccával Budapesten és Bukarestben színrevitelben és zeneileg történt, világszínvonalú!" A marosvásárhelyi születésű Béres Attila úgy nyilatkozott, számára az a legfontosabb, hogy „Otthon után itthon is megrendezhettem ezt az előadást." Hozzátette, az eltelt egy év alatt néhány dolgot újragondolt a musicallel kapcsolatban. „Bukarestben egyszerűbben kezdjük a darabot, de például a koreográfia szinte minden lépése megegyezik az operettszínházival. Természetesen a karakterek változtak leginkább, hasonultak a romániai művészek személyiségéhez, például Florin Budnaru vagy Victor Bucur teljesen más Maxim de Winter, mint Bereczki Zoltán vagy Szabó P. Szilveszter..."

A bukaresti premieren jelen volt Magyarország nagykövete, Füzes Oszkár mellett a román miniszterelnök-helyettes, Markó Béla, aki elmondta, hatalmas dolognak tartja, hogy az ottani zenés színházi életben ilyen erővel vannak jelen a magyarok, főként a Budapesti Operettszínház alkotói.

Érdekesség egyébként, hogy Béres Attila legközelebb a Nagymező utcában ismét egy olyan darabot visz színre, amelyet kétszer már megrendezhetett: 2009-ben először Jekatyerinburgban, a Sverdlovsk Zenés Színházban, majd a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Az Operettben 2011. október 20-án lesz a premierje Lehár Ferenc Cigányszerelem című művének, amit a rendező ma is nagyon fontos történetnek tart. „Szegeden a Messze a nagyerdő című sláger keretében egy nagy, közös roma-magyar tánccal lett vége az előadásnak. Ezúttal is azokat a hasonlóságokat és különbségeket szeretném majd megmutatni, amik összetartanak, s nem szétválasztanak minket, amiktől mindannyian többek vagyunk..." – mondta a rendező.


forrás: Budapesti Operettszínház

A Rebecca című musical budapesti előadásainak időpontjai az Operettszínházban és JEGYVÁSÁRLÁS >>>

süti beállítások módosítása