Cserhalmi: nem voltunk veszekedősek

“A filmszakma financiális problémái ellenére is erős mezőnyt kellett értékelnie a zsűrinek” - mondta el Cserhalmi György, 42. Magyar Filmszemle játékfilmes zsűrijének elnöke, az esti díjkiosztó ünnepség előtt.

"Remek összetételű volt a zsűri, amelyet ugyan nemzetközinek mondanak, de az igazság az, hogy valamennyire mindenki beszélt magyarul" - jegyezte meg a grémium elnöke. A zsűriben Gasparik Attila színművész, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora, Tatiana Dimitrova film- és színházreferens, a Prágai Magyar Kulturális Központ képviselője, Urbán András színházi rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház munkatársa és Vivi Dragan Vasile román operatőr kapott helyett. "Bár voltak viták, nem voltunk veszekedős zsűri. A filmszakmában amúgy is zűrös a hangulat, ezért nekünk nyugodtnak kellett maradnunk" - tette hozzá az elnök.

 

zsuri

 

Cserhalmi György méltatta a játékfilmes mezőny műfaji változatosságát, kiemelve a versenyszekcióba válogatott 11 film egyéni hangvételét. Az Arany Orsó-díjért versengő filmek között szerepelt az Üvegtigris 3 (Rudolf Péter), a Pál Adrienn (Kocsis Ágnes), a Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv (Mundruczó Kornél), A föld szeretője (Pozsgai Zsolt), A halálba táncoltatott lány (Hules Endre), A zöld sárkány gyermekei (Miklauzic Bence), Az ügynökök a paradicsomba mennek (Dézsy Zoltán), Diamond Club (Vécsei Márton), az East Side Stories (Bodzsár Márk, Bollók Csaba, Hajdu Szabolcs és Török Ferenc), Nyár utca, nem megy tovább (Vecsernyés János) és az Utolér (Dyga Zsombor).

 

"Sok azonos típusú férfi és női szerep íródott, ezért a színészi játékot egy picit nehezebb volt értékelni" - vélekedett Cserhalmi György. A zsűrielnök arról is beszélt, hogy az operatőri munkáról sem volt könnyű döntést hozniuk. "A filmeken érződik, hogy az operatőrök egymástól is sokat tanulnak, mégis egyéni hangulatú alkotások születtek" - tette hozzá.

 

Cserhalmi György hozzátette: összességében nehéz év van a filmesek mögött, a mezőnyön is látni a financiális problémákat. "Szerencsére sokan vannak, akik a hiátusból is képesek erényt kovácsolni" - fogalmazott a Kossuth-díjas színművész.

süti beállítások módosítása