La Mancha lovagja sátorba költözik

Épül a Jókai Színház Porondszínháza Békéscsabán a Luther utcában, az Evangélikus kistemplom mellett található udvaron. Cervantes művének világhírű adaptációját május 13-án mutatja be a megyei teátrum, ehhez azonban sok tonnányi sátorvasat és ponyvát kellett, hogy a hétvégén is megmozgassanak a színház műszaki csapatának dolgozói. Heroikus munka zajlik egy hősről szóló produkcióért.

b_lm2

 

A Porondszínház rendhagyó terébe komoly kihívás díszletet tervezni is, azonban, mint minden térbe, itt is a szilárd alapok lefektetésével kezdődik a munka. A harminc méter átmérőjű, több mint 500 fő befogadására alkalmas sátor építése hatalmas méretei ellenére mértani pontosságot igényel, mivel a szerkezet akkor stabil, ha minden irányból kiegyensúlyozott erőhatások érik. A sátor középső szerkezetét négy árboc jelenti, amelyek helyét az előre kimért és körben levert karók közepére kell kiszerkeszteni és felállítani. A már felállított árbocokra húzzák fel a kupolacsúcsot a szakemberek, majd a sátor ponyváját ezt követően kell több részletben felszerelni a vázra. A sátorban zajló munkálatokról, és az ott induló próbafolyamatról nemsokára fényképeken is beszámolunk. A munka gyümölcsét pedig majd május közepén szakíthatja le a Békés megyei közönség.

Köles István Jr.

 

Tovább a folyamatosan újuló bloghoz és képes mozgóképes ajánlókhoz>>>


JEGYVÁSÁRLÁS>>>

 

Kedves Színházbarátunk!


Még nem tudtam, hogy egyszer színházi rendező leszek, mikor a Don Quijote-i érzések már átszőtték a lelkemet, és ezzel bizonyára nem vagyok egyedül. Ki-ki vívja saját szélmalom harcait, s győzi, győzködi magát, a hit, a tisztalelkűség, a soha fel nem adás értékéről, melyekkel nem csak a szerelmet tudjuk átvinni a túlsó partra.

Örök téma, minden rendező, minden művészember álma, hogy a Cervantes-i gondolatokat egyszer színpadra, filmre, képre, mozdulatokra hangszerelhesse.

A spanyol író alapművét, melyet a világon a Biblia után a legtöbb példányban nyomtattak ki, volt szerencsém korábban angol nyelven színpadra állítani, de a zenés verzió, a La Mancha lovagja, hosszú évek óta a vágyak listáján szerepel.

Cirkuszsátorba álmodtuk darabunkat, s kerestük, milyen történelmi helyzet illeszkedik egyidejűleg a sátor által körbezárt térhez és a darab helyzetéhez. A kitelepítések időszakát találtuk meg magunknak, ahol sok ember, önhibáján kívül, külső hatalom szorításában került kilátástalan helyzetbe, amikor valóban szükség volt egy különös, bolondos, tiszta megváltóra, aki erőt, de legfőképpen hitet adhatott a kiszolgáltatottaknak. A kitelepítés időszaka párhuzamot is kínál: másodpercek választanak el bennünket attól, hogy több ezer honfitársunk házatlanul, bőröndjein és összecsomagolt motyóján ülve, az utcán találja magát egy másik hatalom, a pénz, a bankrendszer, a fogyasztói társadalom csapdájától elveszejtve.

Feszegetjük a műfaj határait is. Lehet-e zenés darabot kisrealista gesztusokkal és eszközökkel játszani, bír-e az 500 főt befogadni képes Porondszínház stúdiószínházként üzemelni.

Megannyi kérdés, próbálkozás, kísérlet Magyarország egyedülálló színházi terében - színészekre, zenészekre, artistákra hangszerelve. A szerzői jogokat természetesen ez esetben is véresen komolyan vettük, úgy a szöveget, mint a szereplőket és a zenét, betűről-betűre, kottáról-kottára tiszteletben tartottuk.

Ez a La Mancha mégis más. Ez a mi, mai La Manchánk, s mivel klasszikus évadot hirdetett a Jókai Színház, a klasszikus üzenetet is megtartottuk.

Kedves Színházbarátom! Ha teheted, gyere el, nézd meg a munkánkat. Bízom benne, katartikus élményben lesz részed 2011. május 13-án, pénteken 19.00 órakor a Porondszínházban (Békéscsaba, Luther u. 1., Evangélikus udvar).

Baráti üdvözlettel:
Fekete Péter
igazgató, a darab rendezője

 

b_lm3

 

Fotó és forrás: Békés Megyei Jókai Színház

süti beállítások módosítása