Madách-kiállítás a Tragédia 150. évfordulója alkalmából

Az ember tragédiája mintegy 250 kiadásából, a japán és a francia, az angol és a német, a flamand és a bolgár, az arab és a finn, a cseh és cigány nyelven megjelent fordításokból, továbbá Madách Imre egyéb irodalmi alkotásaiból nyílik kiállítás ősszel a győri Xántus János Múzeumban.

madach-imre

Madách Imre (1823-1864)

 

A Madách-gyűjtemény legértékesebb darabjait mutatják be abból az alkalomból, hogy Madách főműve, a Tragédia 150 évvel ezelőtt került a nyilvánosság elé - mondta Csécs Teréz, a múzeum könyvtárosa kedden az MTI-nek.

A Tragédia első kiadása 1861-es dátummal jelent meg, noha a nyomdából a következő év januárjában került ki. Első megjelenése óta mintegy 250 kiadást ért meg, ezekből összesen 280 példány található a Xántus múzeum gyűjteményében.

A gazdag anyagot Szabó József evangélikus püspök gyűjtötte, majd adományozta Győr városának. Nyugdíjba vonulása után 1973-tól egészen haláláig irodalomtörténészként gondozta a kollekciót, amelyben a kutatók és az érdeklődők Madách művein kívül szinte minden személyével és munkásságával foglalkozó kiadványt, könyvet, tanulmányt, sőt sajtócikkeket is meglelhetnek. Döntően írásos dokumentumokat - több mint három és félezer könyvet - tartalmaz a gyűjtemény, amelyhez értékes műtárgyak is kapcsolódnak. Legutóbb hozzájutottak Madách Imre márvány mellszobrának mintegy 30 centiméteres bronzmásolatához. Az eredeti előbb a régi NemzetiSzínházban kapott helyet, most az új Nemzetiben látható. Érdekessége, hogy alkotója Somló Sári, aki Somló Sándorként szerepet a művészvilágban - ismertette Csécs Teréz.

Vásárlások révén és ajándékozók, támogatók jóvoltából is gyarapszik a kollekció. A Madách Társaság is rendre megküldi kiadványait, és ezzel gazdagítja a Győrött őrzött irodalomtörténeti értékeket.

Az őszi kiállítás előkészületein már dolgoznak, azonban addig is látogatható a gyűjtemény előzetes bejelentés alapján, és az év második felétől kutatható is lesz.

Az ember tragédiája című műve kiadásának 150. évfordulója alkalmából jelenleg is látható egy kiállítás Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia épületében. A közönség itt megtekintheti a Tragédia eredeti kéziratát és a digitális technika segítségével végig is lapozhatja a teljes művet. A fővárosi tárlat május 27-ig látható az MTA Könyvtára konferenciatermében.

süti beállítások módosítása