Szomorú és bohókás búcsú A doktor úrtól

A hétvégén volt látható utolsó alkalommal Molnár Ferenc, Zerkovitz Béla zenéjével fűszerezett műve, A doktor úr a Thália Színházban. Sokak kedvence, a Budapesti Operettszínház zenés bohózata másfél év után búcsúzott a közönségtől.

A doktor úr (1902) Molnár Ferenc legelső színpadi alkotása, mégis valódi mestermű. Megismerhetjük benne Dr. Sárkányt, a híres és gátlástalan ügyvédet, a doktor urat, akinek semmi sem számít, csak saját dicsősége és karrierje. Üzleti, és részben szellemi partnere egy tizenkilencszer felmentett, minden hájjal megkent, de mégis szeretetre méltó, az igazságot kimondó, céljainak elérése szempontjából meghökkentően gátlástalan tolvaj, Puzsér.

Zerkovitz Béla slágereivel Böhm György illesztette össze a művet, amit Korcsmáros György állított színpadra.

 

Doktorur01A betörő és a rendőr: Faragó András, Szombathy Gyula

Nem zajlott zökkenőmentesen próbafolyamat, hiszen Faragó András az utolsó héten ugrott be a produkcióba Puzsérként a megbetegedett Bajor Imre helyett. Akkor éjjel-nappal tanult, gyakorolt, otthonától kezdve az autón át természetesen egészen a színházig. Azóta azonban nem sok változás történt a szereplőgárdában, Peller Károly néhány hétre lesérült, így mellé Sánta László került Bertalanként, Konkoly Balázs helyén pedig Zádori Szilárd játszik Első rendőrként, valamint pár előadás erejéig Réder Nóra alakította a Szobalányt Bódi Barbara mellett. A darabban a főszerepeket Földes Tamás (Dr. Sárkány), Kalocsai Zsuzsa (Sárkányné), Szombathy Gyula (Csató), Kékkovács Mara (Lenke), Lehoczky Zsuzsa (Marosiné), Benkóczy Zoltán (Cseresnyés) játszotta, mellettük a két rendőr Langer Soma és Oláh Tibor volt.

 

Doktorur02Kalocsai Zsuzsa, Bódi Barbara

Kalocsai Zsuzsa, a Sárkánynét alakító primadonna nagyon sajnálja, hogy az utolsó előadásokat játszották A doktor úrból. "Remélem, nem végleg köszöntünk el műtől, mert én nagyon szeretem. Remek csapat jött össze a próbák alatt. Vérzik a szívem, mivel darabtemetésről van szó, de ez az a produkció, amikor apróságokkal meg lehet lepni a kollégákat. Szerintem egy humoros előadás A doktor úr, gyönyörű díszlettel és jelmezekkel, s zeneileg és külsőségekben is igényes. Aki megnézte, garantáltan jól érezte magát."

Faragó András szintén sajnálatát fejezte ki a búcsúval kapcsolatban. "Molnár Ferenc a magyar irodalom legjobb színpadi szerzője. Szomorú vagyok, mert ilyen szerepet nem mindig kap az ember. Puzsér karakterének nagyon örültem, és az is jólesett, hogy egyből befogadtak a többiek, hiszen én csak az utolsó héten csatlakoztam hozzájuk. Az előadások során jól összekovácsolódott a csapat, remekül működtünk együtt. Szerintem az is meghatározta az előadás milyenségét, hogy a háttérben milyen a hangulat. Persze azt se felejtsük el megemlíteni, hogy nagyszerű volt együtt játszani például Lehoczky Zsuzsával és Szombathy Gyulával."

 

Forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása