Újra nyit a felújított Goldmark-terem

A Wesselényi utcában a felújított Goldmark-termet a Megáll az idő... című emlékesttel nyitják meg kedden. A terem a legendás OMIKE, az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület előadásainak helyszíne volt a vészkorszakban.

 

"Aki látta előző állapotában a Goldmark-termet talán nem fogja elhinni, hogy a parányi színpadon 1939 és 1944 között három felvonásos operák mentek, néha negyven statisztával - idézi fel a terem múltját Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója.

Nagyon sokat segített akkoriban a Vígszínház igazgatósága. Például lámpákat kölcsönöztek a Ribáry Ottó által kitalált művészeti intézménynek, amelyet olyan neves művészek vezettek, mint Bálint Lajos dramaturg, Komor Vilmos karmester vagy a színész Beregi Oszkár. Fellépett itt Básti Lajos, segédszínészként Aczél György, kabarét vitt Salamon Béla, az énekesek közül Relle Gabriella, Ernster Dezső, a közelmúltban elhunyt Rózsa Vera és még sokan mások - emlékeztetett rá Zoltai Gusztáv.

A zsidótörvények miatt nemcsak számtalan igen jeles művész szorult le a színpadokról, a zsidó közönség sem látogathatta a színházakat, mozikat, egyedül a Goldmark-teremben találkozhatott a kultúrával, így minden este telt házzal játszottak.

A második világháború után más szerep jutott a Goldmark-teremnek, a hitközség és a budapesti zsidóság kulturális centruma maradt, de nem szervezett, hanem ad hoc műsorokkal, vallási rendezvényekkel várta az érdeklődőket.

"Tiszteljük a múltat. De, ahogy a Zsidó Nyári Fesztivál programjaival is hangsúlyozzuk, a kulturális stratégiánk alapja a nyitottság. Sikerrel szerepeltünk a közép-magyarországi regionális fejlesztési pályázaton, így a Goldmark-teremben egy kicsi - 140 személyes -, de ultramodern nézőtér épült, a színpadot a legkorszerűbb hang- és világítástechnikával szereltük föl" - részletezte az igazgató.

A színpad mögött a zsidó negyedhez kapcsolódó kiállítást rendeztek be, egy emelettel lejjebb pedig a Gyökerek elnevezésű rész várja azokat, akik az elődöket kívánják felkutatni. A turisztikai tartalmat bővíti ez a felújítás, mert a látogatók közül sokan érdeklődnek a szülők, nagyszülők és még régebbi családtagok iránt. A Dohány utcai zsinagóga és a hozzá kapcsolódó múzeum bejárása után szívesen időznének a dokumentumok között.

2011-re még nem tudtak elkülöníteni működési forrást, de Zoltai Gusztáv azt reméli, hogy 2012-re sikerül egy minimális büdzsét teremteni. A Zsidó Nyári Fesztivál művészei azonban már idén birtokba vehetik a termet, az eddig külső helyszíneken adott műsorok ide kerülhetnek - jegyezte meg Vadas Vera, a fesztivál igazgatója, a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ vezetője.

A nyitottság abban is megmutatkozik, hogy szívesen befogadnak majd ide illő produkciókat. Tervük, hogy életre keltik a most haldoklani látszó pesti kabarét, megállapodtak a Beer-Sheva-i Színházzal, hogy kamara jellegű előadásaikat a pesti Goldmark-teremben is eljátsszák. Gondolnak Lakner bácsi híres gyermekszínházára is, amely például Ruttkai Évát nevelte a magyarszínházművészetnek. Ha találnak leporolható darabot a Lakner-repertoárból, a gyerek publikum számára felújítják.

"Ezek egyelőre tervek - mondta Zoltai Gusztáv. - Kedden este pedig megnyitjuk a felújított Goldmark-termet, a Megáll az idő... című műsorral. Az összeállítás megemlékezik a tíz éve elhunyt híres dalszövegíró-zeneszerzőről, G.Dénes Györgyről, a legendás Zsütiről. A házigazda Bodrogi Gyula lesz, aki örömmel vállalta a feladatot. Fellép: Kállay Bori, Polyák Lilla, Homonnay Zsolt, Heilig Gábor, Fésüs Nelly, Somló Tamás és Peller Károly."

süti beállítások módosítása