Rozsdás eső

Karol Horák kortárs szlovák szerző darabjában közel az utolsó óra. De ha tetszik, addig még eltölthetünk együtt néhány keserédes percet. A miskolci ősbemutató egy Európai uniós pályázat és évtizedes együttműködés eredménye.

IMG_6156

 

Élet a rozsdásodó város felett: A legfrissebb – gazdag és élő – szlovák drámairodalom egyik neves szerzője, a Kassán élő Karol Horák az úgynevezett régi iskola képviselője. Finoman, árnyaltan, poétikusan fogalmazza meg darabjaiban a hétköznapi életet és annak naponta fölmerülő kérdéseit, problémáit. Rozsdás eső című darabja 2004-ben jelent meg Kamaradarabok című válogatás-kötetében.

A tragikomédia két szereplője Pöce és Jaffa, akiket a szerző csak A-val és B-vel jelöl. Nem véletlenül. Nem fontos ugyanis, hogy hogyan hívják őket, bárki lehetne a helyükben. Egy otthontalan fiatal házaspárról van szó, akik a város fölötti domb mélyedésében élnek, és az éhségtől, nincstelenségtől kiábrándító napjaikat fantáziálással töltik. Munkájuk, családjuk nincs, ezért, hogy „túléljenek", boldog pillanatokról, egy kis szerencséről, egy szebb életről ábrándoznak.

Egy jobb világról. Mert ez a világ, ami most van, és jónak csak ritkán mondható: hamarosan elpusztul. Feltartóztathatatlanul.

Karol Horák darabjában legalábbis közel az utolsó óra. De ha tetszik, addig még eltölthetünk együtt néhány keserédes percet.

A Rozsdás eső az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretén belül jött létre.

IMG_6128

 

KAROL HORÁK: ROZSDÁS ESŐ

fordította: Kardos Tünde

 

Az előadás létrehozói:

BARTA MÁRIA VIOLA

FANDL FERENC

GADUS ERIKA

KARDOS TÜNDE

TIBREA GYÖRGY

Művészeti munkatársak:

BÍRÓ KLÁRA

EGYÜD TÜNDE

PINDUR ISTVÁN

SZAKÁCS SÁRA

 

Bemutató: 2011. május 11. - 19 óra

Csarnok

 

IMG_5998

 

 

Tíz éve együtt a közönség szolgálatában

A Miskolci Nemzeti Színház és a Kassai Állami Színház határon átnyúló együttműködéséről

 

A Miskolci Nemzeti Színház és a Štátne Divadlo Košice (Kassai Állami Színház) közötti szoros partnerkapcsolat majd egy évtizedre nyúlik vissza, ugyanis a felek 2001-ben Együttműködési Megállapodásban rögzítették közös szakmai kapcsolatépítési szándékukat, és ez az „építés", ha tetszik: építkezés azóta is tart.

A sokévi partnerség továbbfejlesztéseként a két színház a tavalyi évadban közösen állította színpadra a Robinson & Crusoe c. kétnyelvű produkciót, mellyel az idei évadban tájolásra indult a szlovák/magyar színházi stáb. 5-5 vidéki település színháztermében, helyszínenként 2-2 alkalommal látható jelenleg is a szlovák-magyar közös előadás, Molnár Sándor Tamással és Michal Šoltésszel.

A partnerség most következő lépcsőfoka a két nemzet egy-egy kortárs darabjának bemutatása. A projekt célja, hogy olyan művek kerüljenek színpadra, melyek ezidáig nem voltak lefordítva a partner-ország nyelvére, és hogy a friss fordítások által ősbemutatók szülessenek mindkét színházban.

A Miskolci Nemzeti Színház a kassai művészeti vezetés által ajánlott Karol Horák színművek közül a Rozsdás eső c. darabot választotta, melynek magyar fordítása már elkészült. A miskolci színház Spiró György Prah c. darabját ajánlotta a szlovák kollégák figyelmébe.

A produkciókat közösen hozza létre a két színház ez év tavaszán. A színészek mindkét oldalon anyanyelvűek, a rendezőt, díszlet- és jelmeztervezőt, a dramaturgot viszont a másik színház társulata delegálja.

Mindkét fél 6-6 alkalommal vállalja a produkciók bemutatását. A nézők az ősbemutatók után személyesen is találkozhatnak a másik nemzet szerzőjével és az előadás alkotóival, egy-egy közönségtalálkozó keretén belül.

A két tervezett ősbemutató rendkívül fontos mérföldkőnek ígérkezik a két művészeti intézmény és közönségük életében, hiszen 2011-ben tizedik, jubileumi évfordulóját ünnepli a két színház folyamatos sikerekben gazdag határon átnyúló partnersége.

A színház nyelvén, a színház erejével testet öltő közös gondolkodás és alkotás öröme össze tud kötni két országot, két várost: két izgalmas és gazdag kultúrát, magyar és szlovák művészeket, magyar és szlovák nézőket. Ez az együttműködés embereket köt össze.


fotók: Vajda János
forrás: Miskolci Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása