Népszínházat tervez Crespo Rodrigo

A tatabányai Jászai Mari Színház, Népház következő évadjában sokszínű, népszínházi arculatot kíván kialakítani, a lehető legtöbb színházi műfaj megjelenítésével - állítja Crespo Rodrigo igazgató.

A tatabányai képviselő-testület 2010 október 28-án titkos szavazáson 11 vokssal Crespo Rodrigo színészt választotta meg öt évre a Jászai Mari Színház, Népház igazgatójának. Az intézményt tíz évig vezető Harsányi Sulyom Lászlóra egyetlen voks sem érkezett, azonban a szakmai kuratórium négy tagja, Margitai Ági színész, Nánay István kritikus, Simon István, a Pécsi Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója és Székely Gábor rendező őt támogatták.

 

 

Ezután azt nyilatkozta az új igazgató, hogy nem reagál semmiféle támadásra, és azt reméli, hogy a munkája alapján ítélik majd meg. "Elhiheti nekem, hogy senki kedvéért sem fogok előre magyarázkodni, bármilyen fórumon próbálnak is rákényszeríteni erre! Színházat akarok csinálni a közönségnek, jó színészekkel és rendezőkkel, alkotótársakkal. A pályázatomba nem írtam az eddig itt játszókon kívül egyetlen nevet sem, mert fel lehetett volna sorolni az egész magyar rendezői kart és színházi gárdát. A szereposztás azonban csak az utolsó lépcsőfok. Az első, benyomásokat szerezni az itt élőktől, hogy milyen színházat szeretnének és ezt ötvözni az elképzeléseimmel. Ha megvan a darab és a rendező, akkor azonban csak teljes művészi szabadsággal lehet színpadra állítani egy előadást. De hogy a művészetről egyáltalán beszélni tudjunk, ahhoz előbb meg kell teremteni a gazdasági alapokat. Jelenleg az a helyzet, hogy az évad második felében vendégelőadásokat láthatnak a nézők Tatabányán, mivel úgy vettem át a színházat, hogy nem volt saját bemutatókból álló évadterv. Ideális esetben annak kellett volna történnie, hogy januárban megérkezek és az évad második felében nézem a futó előadásokat, levezénylem az előre egyeztetett premiereket, ismerkedek a művészekkel és a napi ügyrenddel. Aztán mindezek alapján elkészítem a jövő évad tervét" -mondta anno Crespo Rodrigo.

 

Az igazgató most ismertette a jövő évadra vonatkozó, új terveit: "A bemutatók között a nézők találkozhatnak majd családi musicallel, szerelmi históriával, drámával, kortárs tragikomédiával, operettel és számos gyerekdarabbal is" .

 

cresporodrigoCrespo Rodrigo

 

Az első nagyszínpadi premieren a Légy jó mindhalálig című Móricz Zsigmond-regény musical változatát mutatják be. A kortárs, de már klasszikusnak számító darab új hangszerelésben, élő zenekarral, szcenikai újításokkal szólal meg a Jászai Mari Színház, Népházban. Valamennyi gyerekszerepre szereplőválogatást tartanak, a főbb szerepekben Spindler Béla, Egyed Attila, Kovács Lotti, Sánta László és Vikidál Gyula látható majd.

 

ajaszai


Műsorra kerül Szép Ernő Lila Akác című szerelmes históriája, Ibsen Nórája, Edward Albee drámája, a Nem félünk a farkastól, Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiája, és a Régi Nyár című operett, amelyben Kalocsai Zsuzsa játssza a főszerepet. A gyermekprogramban hét előadás szerepel, köztük bábelőadás, mesejáték, interaktív mese, daljáték.


A Jászai Mari Színház újra kínál nyugdíjas bérletet és ifjúsági bérlettel is jelentkeznek. A felnőtt bérletek különlegessége, hogy hat előadást eddig egyszer sem kínáltak bérletes formában.


Crespo Rodrigo azt is elmondta, hogy idén januártól május végéig a színház vendégelőadásokat hívott meg, a kínálatban műfaji sokszínűséget nyújtva. Az elképzelés sikerét mutatja, hogy mintegy 88 százalékos volt a színház átlagos látogatottsága ebben az időszakban.

süti beállítások módosítása