Quintus Konrád váltja Vasvári Csabát

Rendkívüli ülést tartott csütörtök délelőtt a székesfehérvári közgyűlés. A képviselők döntöttek a Vörösmarty Színház Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításáról, és arról is, hogy ideiglenesen Quintus Konrád vezesse az intézményt.

Miután Szűcs Gábor, az intézmény művészeti vezetője jelezte, hogy nem kívánja ellátni az igazgatói teendőket, bár a Vörösmarty Színház Szervezeti és Működési Szabályzata szerint ez az ő feladata lenne, a képviselők zárt ülésen határoztak arról, hogy átmenetileg Quintus Konrád vezesse a színházat teljes jogkörökkel.

 

quintuskonrad
Quintus Konráddal több székesfehérvári darabban találkozhatott a közönség

 

Reagáltak a Magyar Teátrumi Társaság közleményére is , melyben a szervezet azt hangsúlyozta, aggályosnak, elfogadhatatlannak és megdöbbentőnek tartják, hogy megbízatásának lejárta előtt két évvel felmentették Vasvári Csabát az igazgatás alól, és úgy látják, a döntésnek sem akkor, sem azóta nem adták értelmes és elfogadható magyarázatát. Kitértek arra is, hogy abszurdnak és jogsértőnek tartják, hogy ha a színház a művészeti tevékenységét nem vagy nem a fenntartói elvárásoknak megfelelően teljesíti, akkor a fenntartói támogatás zárolását helyezzék kilátásba, a város kulturális alpolgármesterének előterjesztésére. A Társaság arról is beszámolt, székhelye a legközelebbi közgyűlésük napjától nem Székesfehérvár lesz.

 

vasvari

Vasvári Csaba

 

„A közleményük félinformációkon alapul és meg sem próbálták a fenntartó véleményét megismerni. Vasvári Csaba menesztéséről a nézők szavaztak azzal, hogy nem mentek be a színházba.” - mondta Székesfehérvár polgármestere, aki statisztikákat is említett: míg míg a 2007-2008-as évadban 13, a és az azt követő szezonban is 12 bemutató volt, addig tavaly már csak 9 premiert tartott a színház. Az előadások száma ez alatt az időszak alatt 257-ről 197-re csökkent, a saját gyermekelőadásoké 34-ről 10-re, a fizető nézők száma pedig 97,5 ezerről 54 ezerre. A fenntartó önkormányzat 2009-ben 317 millió 563 ezer forinttal, tavaly több mint 208 millióval, az idén pedig 376 millió 745 ezer forinttal támogatta az intézményt, azaz az idén csaknem 170 millió forinttal költött többet a korábbinál a színházra.

 

cserpalkovicsCser-Palkovics András

 

„Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartjuk és visszautasítjuk a Magyar Teátrum Társaság  (Magyar Teátrumi Társaság, a szerk.) vasárnap este kiadott közleményét.” - mondta az üggyel kapcsolatban dr. Cser-Palkovics András polgármester. „Nem kötelező ebben a városban dolgozni, de akkor nem szabad, hogy a város közintézményében, közpénzből is támogatva dolgozzon ez a társaság Székesfehérváron” - tette hozzá. A polgármester elmondta, hogy a város önkormányzata 2008-ban és 2010-ben is befogadta a Magyar Teátrum Társaságot (Magyar Teátrumi Társaság, a szerk.) székhelyként helyet biztosított a Vörösmarty Színházban a társaság működéséhez.

süti beállítások módosítása