Május végén megalakul a Hungarikum Szövetség

A közeljövőben megalakuló Hungarikum Szövetségről tartottak sajtótájékoztatót a Budapesti Operettszínházban, az alapító tagok részvételével.

Kerényi Miklós Gábor főigazgató köszöntötte a Szövetség tagjait, annak képviselőit, illetve a sajtó munkatársait, majd átadta a szót Mathiász Gábornak, aki a Hungarikum-törvény ötletéről, valamint a Szövetség életre hívásáról beszélt.

"Korábban a Parlamentben egy nyílt nap alkalmával előadást hallhattak a résztvevők a hungarikumokról. Ekkor jött az ötlet, hogy törvénynek kellene védeni a hungarikumnak számító termékeket, szolgáltatásokat, illetve egy szövetségre lenne szükség. Ekkor azonban elakadt a folyamat, majd kis idő múlva felgyorsult, és most már nagyon közel vagyunk a Hungarikum Szövetség meglapításához. Mi, a leendő tagok mind azon vagyunk, hogy a hungarikum-törvényt elősegítsük, támogassuk. A legfontosabb, hogy ne csak agrárikumról beszélhessünk a jövőben, hanem hungarikumokról." Hozzátette, természetesen nem mindent nevezhetünk hungarikumnak, hiszen 100-150 éves múlttal kell rendelkezni, illetve olyan dolgokról lesz ebben az esetben szó, amelyek már bizonyítottak, megmutatták magukat. Béres József vette át tőle a szót, aki a Béres Csepp képviseletében érkezett a sajtótájékoztatóra.

 

hungarikumver_2823Birinyi József-Kerény Miklós Gábor-Mathiász Gábor-Sárdi Mihály

"A Béres Csepp elismerése nem újkeletű, hiszen tíz éve már érkezett hozzánk egy felkérés, miszerint egy útikönyvben feltüntethetnek-e minket, mint hungarikumot. Ráadásul jövőre 50 éves lesz a Béres Csepp, így egy remek évfordulót ünnepelhetünk majd remélhetőleg."

A sajtótájékoztatón többen definiálták a hungarikum fogalmát, mely szerint ezek kiemelt nemzeti értékeket képviselnek, ezért is tartják fontosnak egy nemzeti értéktár létrehozását. Mindenki nagy örömére sok ágazatból érkeztek az alapítók. Az élet rengeteg területén megjelennek: étel, ital, ipar, sport, szellemi tevékenység, kultúra. A Szövetség megalakulásával örökösök, vállalkozók és terméktulajdonosok találkoznak. A törvény megalakulásával egyfajta pozitív diszkrimináció fog létrejönni. A hungarikumok sorába többek között azok kerülhetnek be, aminek van XXI. századi vonatkozása. Fontos megjegyezni, hogy ez a cím nem örökös, állandó cím, ki lehet innen kerülni. Ha nem tudja a kívánt minőséget tovább garantálni, funkciótlanná válik a cím. Szerencsésnek tartják a megjelentek hazánkat, hogy ilyen sok hungarikummal rendelkezik, hiszen elmondásuk szerint verhetetlenek vagyunk operettben, szellemi és ipari termékekben.

 

hungarikumver_2903Sajtótájékoztató a Hungarikum Szövetségről

Kerényi Miklós Gábor büszkén mesélte, hogy a Budapesti Operettszínház a következő évadban Münchenbe utazik a társulattal, ahol A Szépség és a Szörnyeteg című darab 35-ször lesz látható, ez azért is fontos, mert a produkció jelmezei Herendi díszítésűek, amely szintén hungarikumnak számít. Tervezik továbbá kint a helyszínen egy hungarikum-pult kialakítását, hogy még többen megismerjék értékeinket, ezzel is építve országimázsunkat.

 

Forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása