Színházi táborhely a belváros szívében

Az R16 PÓDIUM csütörtökön megnyitotta kapuit, s színházi Helyként fogadja be e valóban kortárs, friss produkciók legjavát. Közönségként a fiatalabb, a korral együtt lélegző korosztályra számít – s szeretné, ha e társulatok nálunk is megteremtenék a saját közönségüket. 

Partnere ebben szervezőként a FÜGE. A FÜGE (Függetlenül Egymással) nem más, mint független színházi műhelyek találkozási pontja; produkciók, alkotók intézményi háttere; önálló projektek, tematikus fesztiválok teljes körű lebonyolítója. Egy közösség, amely teret és lehetőséget ad a kortárs, alternatív színházi kezdeményezéseknek.

r16logo

 

R16 PÓDIUM

PROGRAM

 

Mezítlábas Opera: Nonsense operakoktél

2011. 05.12. 18.30 óra

Bálint Ház (kisterem)

 

Szerelem és szerelmi téboly.

A férfi-nő kapcsolat különböző fázisait bemutatva - a megismerkedéstől az ébredező, majd szenvedélyes szerelmen át a féltékenységig, a házasságtörésig és a kibékülésig - válogatásunkat a romantikus opera és irodalom legjelentősebb alkotásainak részleteiből főztük össze.

Megihletett bennünket az a nyelvi kavalkád, szellemi pezsgés, amely a romantika korának Európáját jellemezte. Hihetetlen gyorsasággal terjedtek szerte Európában az irodalmi és zenei újdonságok; alig jelent meg egy-egy népszerű regény vagy színdarab, már el is készült belőle a librettó és ennek nyomán az opera.

 

Az olasz zeneszerző francia témát dolgoz fel (Puccini: Bohémélet), a francia pedig spanyolt (Bizet: Carmen), esetleg németet (Gounod: Faust), sőt, egy harmadik francia zeneszerzõ – igaz, ő egy évszázaddal később – egyenesen az afrikai Zanzibárt idézi meg (Poulenc: Tiresias keblei). Az olasz zeneszerző olasz témájú operáját (Donizetti: Don Pasquale) Párizsban mutatták be.

 

Mezítlábas Opera: Nonsense operakoktél

Bodrogi Éva - énekművész

Gyabronka József - színész

Koltai Katalin - gitárművész

Bartek Zsolt - klarinétművész

Török Tamara - dramaturg

 

 

 

Tünet Együttes: Priznic

2011. 05. 12. 20.00 óra

Bálint Ház (nagyterem)

 

A Priznic két ágyban fekvő ember végtelenbe nyúló, sziporkázó nyelvi humorral átitatott párbeszéde. Az előadásban a síkok összekeverednek, egy sajátos szcenikai megoldás révén a vízszintest függőlegesben látjuk, mintha felülnézetből néznénk le a két emberre. A dialógusból lassan bontakozik ki sivár és meg nem élt életük, a kihagyott lehetőségek, a kielégítetlenül maradt vágyak – eközben mindketten folyamatosan bizonygatják, milyen fantasztikus életük van. A magyarázkodás egyre tekervényesebbé válik és nem hoz beismerést. A darab témája a tehetetlenség, a mozdulni képtelenség, melyet magyarázatokkal szövünk át, poénokkal próbálunk leplezni.

 

Tünet Együttes: Priznic

Alkotótársak: Peer Krisztián, Regős János és a szereplők

Szereplők: Gőz István, Kövesdi László

Fény és díszlet: Szirtes Attila

Rendező: Szabó Réka

 

 

Nézőművészeti Kft – Manna: A gyáva
Színészek: Kovács Krisztián, Scherer Péter 

2011. 05. 13. 18.00 óra

Bálint Ház (kisterem)

 

Megannyi fenyegető szülői intelmen és prevenciós foglalkozáson túl az a feltételes reflex már mindenkiben kialakult, hogy amennyiben drogossal találkozik, vagy félelemmel vegyes lenézéssel átmegy az utca túloldalára, vagy ha kikerülhetetlen a dolog (ti. mondjuk az ember fia, lánya, testvére stb. az illető), hát megpróbálja elhinni és elhitetni, hogy ilyen nem fordulhat elő. De előfordul, és ez amekkora trauma, annyira hétköznapi is: mindenki függ valamitől.

Kávé, cigi, pia, kóla, munka, telefon, fészbúk, internet – hogy csak a hagyományosabb és a vadiúj irányzatból merítsünk néhányat – ki az, aki valamelyiknek ne lenne szenvedélybetege? Persze a legtöbben erre nyilván azt mondjuk, hogy „én aztán kibírom nélküle", aztán valahogy sohasem fordul úgy a helyzet, hogy rettenthetetlen önismeretünket valóban ki kelljen próbálnunk...

 

KOMA: Sárkány

2011. 05. 13. 20.00 óra

Bálint Ház (kisterem)

 

A KOMA csodálatos bábokat ragad, hogy elragadja nézőit Jevgenyij Svarc mesevilágába, Drakóniába, (Parti Nagy Lajos átdolgozásában kiváló humorral, nagyszerű áthallásokkal világunkra). A kezetlen, lábatlan, kificamodott lelkek, láncravert lelkek, spicli lelkek, holt lelkek városába érkezik Lánc L. Ottó, szabadságkutató, hivatásos sárkányölő. Korrupt politikusok, megfélemlített polgárok, halálraítélt szűz, cenzúra, párbaj, csapda és ármánykodás viharában a hős diktatúrákon átívelő töretlen küzdelme, hogy a sárkányt még az emberek szívéből is kiirtsa. A sárkányt, ami a szemnek láthatatlan. A láthatatlanná tevő kalap alatti küzdelem. Ami látható az az ember.

 

KOMA: Sárkány

Drakon, a Sárkány: Szabó Vera, Valcz Péter

Láncz L. Ottó: Mohai Tamás

Sármány, Levéltáros: Derzsi Dezső

Elza, a Lánya: Lass Bea

Polgármester: Fekete Zsolt

Henrik, a Fia: Jaskó Bálint

Kandúr és Foglár: Polgár Péter

1. Nő/ 2. Nő/ 3. Nő: Szabó Vera

Jelmez, Bábok: Bodor Kata

Munkatársak: Bartók Ferenc, Horváth Gallo Árpád

Művészeti vezető: Zrínyi Gál Vince

 

Rendező: Vékes Csaba

A Kék Művészügynökség és Produkciós Iroda Kft. engedélyével.

 

  

A sárkány  - spot (30mp)

 

HOPPart: Eljövök érted - a kezdet

2011. 05. 13. 22.00 óra

Bálint Ház (nagyterem)

 

Minden kezdet zenés. Eljövök érted, ne legyél egyedül. Vár a vidám elanyátlanodás. Kikapcsoltuk a gépi nevetést, helyette hangjegyet hangjegyre halmozunk. Magas "c"-veszély! A nézőtérre üvegpoharat bevinni veszélyes. Reped. Exkluzív porcelán vagy gazdagék Bercije: ez itt a kérdés. A válasz: büdös macska. Ja, és minden beteg hazudik.

 

HOPPart: Eljövök érted - a kezdet

Szereplők:

Barabás Richárd, Polgár Csaba, Herczeg Tamás,

Kiss Diána Magdolna, Mátyássy Bence, Radnay Csilla,

Rusznák András, Takács Nóra Diána, Szilágyi Katalin

 

Zongorista: Matkó Tamás

 

 

Szputnyik Hajózási Társaság: Antigoné

2011.05.20. 18.00 óra

Bálint Ház (kisterem)

 

A drámairodalom egyik csúcsa, az emberi méltóság, a testvérnek járó tisztesség megőrzéséért hozott áldozat: mindenképpen egy örök konfliktushelyzet példázata: mi éri meg, és mennyiért. Bodó Viktor kíváló társulata, a „Nyomozós" Gigor Attila rendezésében drámapedagógiai eszközökkel, 14-16 éves fiatalok közé viszi a darabot, akiknek módjuk van átélni, személyes ügyükké tenni a klasszikus helyzetet.

Hogy miért épp az Antigoné?

Egyrészt, mert az előadás során és az előadás kapcsán az önálló gondolkodásról szeretnénk beszélni, arról hogy legyen saját véleményünk, gondolatunk, ne hagyjuk, hogy a számtalan kívülről jövő impulzus befolyásoljon minket.

Másrészt, mert ezzel a művel iskolai kötelező olvasmányként mindenki legalább életében egyszer találkozik, és erről nekünk is megvannak a saját élményeink: hogy mennyire volt érthető, hogy mennyire volt érdekes 14-15 évesen.

Saját élményeinkből kiindulva, fontosnak tartjuk, hogy a történetet közelebb hozzuk a tizenévesekhez, ám úgy, hogy az anyag irodalmi értékéből ne veszítsen. Épp ezért az előadáshoz feldolgozó drámafoglalkozást is készítünk.

 

 

Szophoklész

Antigoné

Trencsényi-Waldaphel Imre fordítása alapján a szöveget átdolgozta Máthé Zsolt

 

Antigoné: Hay Anna

Kreón: Fábián Gábor

Iszméné: Pető Kata

Őr: Lajos András

Haimón: Szabó Zoltán

Karvezető: Jankovics Péter

Teiresziász: xxx

zenei vezető: Matkó Tamás

dramaturg: Róbert Júlia

produkciós vezető: Tóth Péter

rendezőasszisztens: Nagy Benedek

 

rendező: Gigor Attila

 

 

K.V. Társulat: Ünnepeink

2011. 05. 20. 20.00 óra

Bálint Ház (nagyterem)

 

A K.V. Társulat improvizatív előadása ezt a helyzetet mutatja be: egy politikai (politika közeli) bizottság összeül, és saját szempontjai alapján döntést hoz valamiről. Ezek a szempontok az egyszeri szavazónak bizony homályosak, vagy egyenesen groteszkek lehetnek. A végeredmény nemkülönben. Az egyszeri szavazó nem érti, miért éppen ők, és miért éppen így döntenek arról, mibe fektetik befizetett adóját. Hogy-hogy éppen ők? Hiszen szakértőkről beszélünk! Néprajzkutatók, etnológusok, víz-, sport-, és családügyi megbízottak elitalakulata dolgozik megfeszítve... a népnek? A magyaroknak? Európának? A kérdés költői. Nevetve kérdezünk – zokogva válaszolunk. Vagy fordítva.

 

Szöveg: Juhász Kristóf és a társulat

Szereplők: Bartsch Kata, Juhász Kristóf, Dióssi Gábor, Markó Róbert, Stefanovics Angéla, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina

 

------------------

 

PROGRAM röviden:

2011. május 12. 18.30 óra Mezítlábas Opera: Nonsense operakoktél

2011. május 12. 20.00 óra Tünet Együttes: Priznic

2011. május 13. 18.00 óra Nézőművészeti Kft – Manna: A gyáva

2011. május 13. 20.00 óra KOMA: Sárkány

2011. május 13. 22.00 óra HOPPart: Eljövök érted – a kezdet

2011. május 20. 18.00 óra Szputnyik Hajózási Társaság: Antigoné

2011. május 20. 20.00 óra K.V. Társulat: Ünnepeink

 

 

Bővebb információ:

www.fugeprodukcio.hu

www.balinthaz.hu

Jegyfoglalás és információ a szervezésében:

E-mail: jegy@fugeprodukcio.hu

Tel.szám.: 0630 932 56 50

Jegyvásárlás on-line a www.fugeprodukcio.hu oldalon valamint személyesen a Szikra cool-tour-house jegyirodájában (Teréz krt. 62) minden nap 14.00 - 20.00 óra között, és a R16 Pódiumban (VI. ker. Révay u. 16., az Operától 2 perc sétára) az információs pultnál hétfő-csütörtök 10.00 – 20.00 között.

 

Forrás: R16

Füge Produkció

süti beállítások módosítása