Elhunyt N. Szabó Sándor

Szombaton este, hosszú betegség után, életének 67. évében elhunyt N. Szabó Sándor színművész, a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja.

N. Szabó Sándor 1964-ben kezdte pályafutását a Szegedi Nemzeti Színházban. Az első tíz évben Szegeden, Szolnokon és a Déryné Színházban játszott. 1973 óta tagja a Pécsi Nemzeti Színháznak.       

 

nszabosandor

 

A csaknem négy évtized alatt Pécsett a színpadi szerepek egész sorát játszotta. Mind a drámai, mind a zenés szerepekben egyaránt otthon érezte magát, kiválóan énekelt és táncolt. Bóni gróftól a Hamlet Claudiusáig, a Cabaret Konferansziéjától az Osztrigás Mici Petyponjáig, a Ványa bácsi Szerebjakov professzorától az Oliver Faginjéig, a Denevér Froscháig terjedt szerepeinek széles skálája, valamennyiben maradandót alkotott. Alakításait az ízlés, az író és a rendező elképzelésének megvalósítása jellemezte. Lelkiismeretesen és alázattal készült fel szerepeire, nagy segítségére volt fiatal és tapasztalt kollégáinak is.     

 

Népszerű és kedvelt művésze volt a baranyai megyeszékhely közönségének. Csak Pécsett közel kétszáz szerepet alakított, ám pályája során szerepeinek száma meghaladja a háromszázat. A város kulturális életének is aktív résztvevője volt, ezért neki ítélték Pécs Város Közművelődési díját. Több mint 25 éve vezették a Sziporka Gyermekszínházat feleségével, a szintén színművész Unger Pálmával, és a színház gyakran növendékei közül választott gyermekszereplőket előadásaihoz.     

 

Színházi munkásságát Szendrő József-díjjal ismerte el a társulat titkos szavazással, majd a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagjává választották. Idén márciusban a színházi világnapon a MASZK és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat vehette át.     

 

N. Szabó Sándort a Pécsi Nemzeti Színház és a Színházi Dolgozók Szakszervezete saját halottjának tekinti. Temetéséről később történik intézkedés.

süti beállítások módosítása