1500 ős-Bánk bánt osztanak

Több ezer középiskolás diák ismerheti meg a Bánk bán című opera 1861-es úgynevezett ősváltozatát, miután Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára hétfőn 1500, oktatási célokra felajánlott CD-t vett át a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosától.

A dalszínház az Erkel-mű bemutatásának 150. évfordulója -1861. január 6.- alkalmából háromlemezes albumot adott ki. A kiadvány a Bánk bán zenei anyagát örökíti meg, azt a változatot, amely a szerző születésének 200. évfordulója alkalmából 2010 novemberében, több mint hetven év után csendült fel újra a dalszínházban.


A CD-felvételek kiadása az operaház hosszú távú céljai közé tartozik - jegyezte meg az átadáskor Horváth Ádám miniszteri biztos. "Az adomány felbecsülhetetlen értékű, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az iskola feladata testben és lélekben egészséges, harmonikus teljes ember nevelése és ez elképzelhetetlen zene nélkül" - fogalmazott Hoffmann Rózsa államtitkár. A CD-ket középiskolákhoz juttatják el az Oktatási Hivatalon keresztül. Véleménye szerint a mű a történelem és irodalom órákon is használható. "Azt javaslom, minél több alkalommal hallgassák meg a diákok, de ne csak hallgassák, hanem értelmezzék is" - jegyezte meg.

 

hoffmannHoffmann Rózsa


Az a diák, aki az iskolában végighallgatja néhányszor a Hazám, hazám kezdetű áriát vagy Melinda szomorú énekét, leckét kap emberségből, hűségből, a haza iránti elkötelezettségből - hangsúlyozta Hoffmann Rózsa. Felidézte: ő úgy vált opera rajongóvá, hogy 10 éves korában először két Erkel-művel, a Hunyadi Lászlóval, majd a Bánk bánnal ismerkedett meg. 


Ami a közoktatásban a művészeti nevelést illeti, Hoffmann Rózsa elmondta: amit Gulyás Dénes Fideszes képviselő is szorgalmazta, hogy ne csak heti egy énekóra, hanem két-három művészeti nevelési óra legyen az általános iskolákban, ha nem is teljes egészében, de megvalósul. Az új nemzeti alaptanterv tartalmazza az alsó tagozatos osztályokban ilyen órák tartását. "Három órát sajnos nem tudunk erre szánni" - fűzte hozzá. 

süti beállítások módosítása