Lúdas Matyival kezd a pécsi színház

Az előadások és a látogatók számának növelését tartja legfontosabb feladatának Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház februárban hivatalba lépett új igazgatója, aki terveit, céljait és a következő évad műsortervét vázolta fel a teátrumban tartott sajtótájékoztatón.

"A Pécsi Nemzeti Színház előadásainak és nézőinek száma fokozatosan csökkent az elmúlt években. Amíg nálunk tavaly 64 ezer fizető néző volt, addig a miskolci színházban 140 ezer, a győriben 130 ezer. Pályázatomban vállaltam, hogy öt év alatt húszezerrel növeljük a látogatók számát, amely a dotáció és a szponzorációs bevételek emelkedésével jár, és ezzel a színház anyagi helyzetének javulását eredményezi" - jelentette ki Rázga Miklós. A direktor a korábbinál magasabb jegybevételeket a jó műsortervtől, benne a több gyermek- és családi előadástól, és a kamaraszínház kihasználtságának növelésétől várja. Elárulta, ott kisebb átalakítás is lesz: az eddigi mobil nézőteret egy 160-170 férőhelyes fix nézőtérre cserélik.

 

apecs

Vicze Balázs balettigazgató, Rázga Miklós igazgató és Gulyás Dénes az operatagozat vezetője

 

Rázga Miklós közölte, hogy három színész távozik a huszonegy tagú társulattól, helyükre ugyanennyi művészt szerződtetnek, de a produkciók színrevitelében neves vendégszínészek és vendégrendezők is közreműködnek. "A következő évadban Pécsen játszik Kézdy György és Tordy Géza, utóbbi Szikora János, Nagy Viktor, Soós Péter, Esztergályos Károly, Bodonyi József mellett rendezői munkára is kapott felkérést" - közölte.

 

A színház a 2011/2012-es évadban hat nagyszínházi, öt kamaraszínházi és egy szobaszínházi bemutatót tervez. Az évad szeptember 16-án kezdődik Fazekas Mihály-Váradi R. Szabolcs Lúdas Matyi című mesejátékának bemutatójával. Műsorra kerül Kálmán Imre operettje, a Csárdáskirálynő, Weöres Sándor Kétfejű fenevad, avagy Pécs 1686-ban című történelmi panoptikuma, Giuseppe Verdi-Riederauer Richárd Othello és Solti Árpád Lisztmánia című balettelőadása. Emellett láthatja a közönség Dés László, Geszti Péter és Békés Pál nagysikerű Dzsungel könyve című musicaljét, Giuseppe Verdi Falstaff című operáját, Molnár Ferenc Doktor úr című bohózatát. Szerepel a bemutatók között Kosztolányi Dezső-Thuróczy Katalin Édes Anna című színműve, Dömötör Tamás Pont com címet viselő élő filmje, Koleszár Bazil Péter-Sultz Sándor A jó pálinka itassa magát című városi folklórja, valamint Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból színpadi játéka is.

 

aapecsRészletet adtak elő a Lúdas Matyi című mesejátékból a sajtótájékoztatón


A Pécsi Nemzeti Színház két iskolai programot szervez: a fiatalabb korosztálynak Bodonyi József Hamlet story-ja valamint Gulyás Dénes és Mácsai János Mesés Opera című operairodalmat bemutató sorozatát kínálják.


Gulyás Dénes, a teátrum operatagozatának vezetője a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy bejegyzés alatt áll a Pécsi Operáért Alapítvány, melynek feladata az operatagozat fejlesztése, az opera népszerűsítése, s egyebek mellett a fiatal tehetségek felkarolása, munkához juttatása is. Megjegyezte, az opera népszerűsítését szolgálja Pécsen, hogy a május 25-én 11 órakor esedékes nyilvános meghallgatáson nézőként bárki részt vehet.


Rázga Miklós a színház működtetésével kapcsolatban azt mondta, racionalizálásra törekednek, hogy minél több pénzt fordíthassanak az előadások színvonalának növelésére. Példaként hozta fel, hogy üzemeltetési részleget hozott létre, amely várhatóan hatékony munkavégzést eredményez a színpadi látvány, a karbantartás és az állagmegóvás terén.


A direktor kitért arra, hogy jól halad a színházépület erkélyének felújítása, amely mellett a teljes homlokzat rekonstrukciójára is lehetőség nyílik. 
A sajtótájékoztatón megjelent Páva Zsolt (Fidesz), Pécs polgármestere is, aki támogatásáról biztosította a színházat. A politikus örömének adott hangot, hogy a teátrum vezetése a város és az intézmény nehéz anyagi helyzete ellenére eredményesen dolgozik, és nívós programot állított össze a következő évadra.

 

Rázga Miklóssal itt olvashatják interjúnkat.

süti beállítások módosítása