Századszorra is elhajítják a tehenet a Madáchban

Századik előadását ünnepli a Spamalot című musical vasárnap; a Monty Python Gyalog Galoppja alapján készült zenés darab jubileumi előadására meglepetésekkel, például különleges tapsrenddel készülnek az alkotók.

"A Madách Színházban hagyománya van a jubileumok megünneplésének" - mondta Szirtes Tamás igazgató, hozzátéve: ilyenkor mindig valami ritkán látható színházi eseménnyel készülnek. Mint kifejtette, vasárnap este például az előadás tapsrendjében az aznap színpadra nem lépő szereplők villámgyorsan, egy keresztmetszetet adva a darabból eljátsszák azt. Így aki aznap este nézi az előadást, egyszerre látja a darab összes szereposztását. "A velünk együtt ünneplő nézőink felkészülhetnek a legváratlanabb helyzetekre, sőt, annak ellenkezőjére is" - írta a Spamalot 100. előadásáról szóló közleményében a színház.

 

spamalot1

 

A Monty Python csoportnak az 1970-es évek közepén készült, magyarul Gyalog Galopp címen forgalmazott játékfilmje rövid idő alatt kultikus alkotássá vált az egész világon. A történethez Eric Idle, a brit komikuscsapat egyik legaktívabb tagja alkotott zenét és új jeleneteket; az így elkészült musicalt 2005-2006-ban mutatták be először New Yorkban, majd Londonban.

 

Minden nemzet saját változata lehetőséget kapott egy szám átírására, hogy saját országára alkalmazhassa. Ez a rész akkor jön el, amikor az eredetiben Artúr zsidókat keres, hogy bejusson a Broadwayre. "Nálunk" Artúr magyarokat keres, hogy a Madáchban felléphessen, a szám címe „Magyarok nélkül a Madáchban semmire sem mész”.


A produkció különlegessége az is, hogy szinte minden színész több figurát alakít; a női főszerepek kivételével az asszonyokat is férfiak játsszák.

 

spamalot2


A Madách Színházban 2009 szeptemberében bemutatott előadásban Arthur király szerepét Barát Attila, Szerednyey Béla és Szervét Tibor alakítja, míg a Tó úrnőjét Balogh Anna, Molnár Szilvia és Polyák Lilla játssza. Sir Galahadet Feke Pál, Nagy Sándor és Posta Victor, Sir Lancelotot Hajdu István és Nagy Balázs, míg Sir Robint Arany Tamás, Szente Vajk és Weil Róbert játssza. Patsy szerepében Barát Attilát, Ömböli Pált és Sándor Dávidot, Herbert hercegként Ádok Zoltánt, Hujber Ferencet és Serbán Attilát láthatja a közönség. Sir Bedevere-t Barabás Kiss Zoltán és Galbenisz Tomasz alakítja.


A darabot Bárány Ferenc fordításában mutatták be, a Spamalot díszletét Rózsa István, a jelmezeket Rományi Nóra tervezte, a koreográfia Tihanyi Ákos munkája, a produkció zenei vezetője Kocsák Tibor.

süti beállítások módosítása