Kezdődik a TESZT

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház hagyományaihoz híven idén is megrendezi a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozót, a TESZT-et. A 2007-ben útjára indult rendezvény fő céljai közé tartozik a Bánság multikulturális jellegének hangsúlyozása és a régió színházai közötti kapcsolat megerősítése. Az idei találkozó vasárnap, a színház emeleti előcsarnokban kezdődik Balázs Attila színházigazgató megnyitójával. A többéves hagyománnyal rendelkező esemény május 27-ig várja különleges előadásokkal, képzőművészeti kiállítással, koncertekkel, valamint hangulatos beszélgetésekkel az érdeklődőket.

teszt_logo2_kicsi

 

Idén a temesvári magyar társulat két nagysikerű produkciója látható a főprogram keretén belül: Mellékhatások címmel Woody Allen novellái alapján egy stúdióelőadást tekinthetnek meg a nézők Katona Gábor rendezésében, majd William Shakespeare közismert vígjátéka az Ahogy tetszik kerül színpadra Koltai M. Gábor rendezésében.

A soron következő TESZT tematikájában külön hangsúlyt kapott a mozgás. Ennek következtében a temesvári magyar színházban először lép fel a budapesti TranzDanz táncegyüttes Bankett című előadásukkal, melyet Kovács Gerzson Péter rendezett, a szintén budapesti Tünet Együttes, akik Szabó Réka rendezésében Karc – szabad ötletek színészekre és táncosokra című produkciójukat mutatják be, Döbrei Dénes és Varga Heni duója, melynek címe Five for Two, valamint a már visszajáró Újvidéki Színház, mely William Shakespeare: Szentivánéji álom című nonverbális előadását mutatja be, a temesvári nézőknek jól ismert Puskás Zoltán rendezésében.

 

A házigazda temesvári társulat – saját produkciói, valamint a mozgáselőadások mellett – szokásához híven ismét meghívta a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat, ezúttal két előadással. Az első Béres Márta One-girl show-ja, melyet Tolnai Ottó: a Kisinyovi Rózsa című előadás követ; mindkettőt Urbán András rendezte. Ugyanazon városból érkezik a Szabadkai Népszínház, mely ezúttal Henrik Ibsen: Nóra című produkcióját mutatja be. Látható majd az Aradi Kamaraszínház és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciója, Jean Genet: Cselédek címmel. Az idei TESZT-ről sem hiányzik majd a temesvári nézők számára jól ismert Mucsi Zoltán és Scherer Péter, akik Thúróczy Szabolccsal hármasban adják elő Tasnádi István: A fajok eredete című darabját, Dömötör Tamás rendezésében.

 

Az idei évben a TESZT rendhagyó módon nemcsak az előadások után, hanem azokat megelőzően is rövid beszélgetésre várja a közönséget. Minden produkció előtt egy fél órával az előcsarnokban kívánják ráhangolni a tisztelt publikumot a soron következő előadásra, melyet közönségtalálkozó követ. A beszélgetéseket Upor László műfordító, dramaturg vezeti.

Az előadásokat követő koncertek évről-évre a színház jegyében zajlanak. Hétfőn, május 23-án 21 órától a színház Nagytermében Cári Tibor és zenekara lép fel. Cári Tibor főként színházi zeneszerzőként ismert a temesvári közönség számára; koncertjének címe: A színház zenéje. Kedden, május 24-én 23 órától a Stúdió Teremben lép fel a Kiss, Nagy & Veress Trio blues együttes, azaz Kiss Attila, temesvári színművész és zenésztársai Nagy Endre, valamint Veress Albert. Pénteken, május 27-én 22 óra 30 perctől a Nagyteremben a temesvári magyar társulat együttese zárja a TESZT-et. A koncert során a színművészek részleteket énekelnek az idei évad nagysikerű zenés darabjaiból, musicaljeiből, valamint hallható lesz a Shake együttes néhány dala is.

A beszélgetések és a koncertek ingyenesek.

 

teszt_plakat_logo_nelkul

 

TESZT – TEMESVÁRI EURORÉGIÓS SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓ

2011. MÁJUS 22-27.

 

VASÁRNAP – május 22.

19:00, Nagyterem

TranzDanz táncegyüttes, Budapest (HU)

BANKETT

R.: Kovács Gerzson Péter

 

HÉTFŐ – május 23.

17:00, Stúdió Terem

Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár

MELLÉKHATÁSOK – Woody Allen nyomán

R.: Katona Gábor

19:00, Nagyterem

Újvidéki Színház, Újvidék (SRB)

WILLIAM SHAKESPEARE: SZENTIVÁNÉJI ÁLOM

R.: Puskás Zoltán

 

KEDD – május 24.

18:00, Nagyterem

Tünet Együttes, Budapest (HU)

KARC - SZABAD ÖTLETEK SZÍNÉSZEKRE ÉS TÁNCOSOKRA

R.: Szabó Réka

21:00, Nagyterem

Nézőművészeti Kft., Budapest (HU)

TASNÁDI ISTVÁN: A FAJOK EREDETE

R.: Dömötör Tamás

 

SZERDA – május 25.

18:00, Nagyterem

Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár

WILLIAM SHAKESPEARE: AHOGY TETSZIK

R.: Koltai M. Gábor
22:00, Stúdió Terem

Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka (SRB)

BÉRES MÁRTA ONE-GIRL SHOW

R.: Urbán András

 

CSÜTÖRTÖK – május 26.

17:00, Stúdió Terem

Aradi Kamaraszínház, Arad (RO) - Zsámbéki Színházi Bázis, Zsámbék (HU)

JEAN GENET: CSELÉDEK

R.: Radu Dinulescu

19:00, Nagyterem

Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka (SRB)

TOLNAI OTTÓ: A KISINYOVI RÓZSA

R.: Urbán András

 

PÉNTEK – május 27.

17:00, Nagyterem

Szabadkai Népszínház – Magyar Társulat, Szabadka (SRB)

HENRIK IBSEN: NÓRA

R.: Szekeres Csaba

21:00, Nagyterem

Kobez - Centre Memoire du Corps, Toulouse (FR)

FIVE FOR TWO

R.: Döbrei Dénes és Varga Heni

 

Továbbra is kaphatók bérletek A TESZT-re:

1. TESZT I.: a TESZT minden meghívott előadására érvényes: 108 lej teljesáron, illetve 54 lej kedvezményesen (diákoknak és nyugdíjasoknak).

2. TESZT II.: a TESZT három nonverbális előadására érvényes (Five for two+Szentivánéji álom+Bankett): 36 lej teljesáron, illetve 18 lej kedvezményesen (diákoknak és nyugdíjasoknak).

3. TESZT III.: a TESZT többi nagyszínpadi előadására érvényes (Karc, A fajok eredete, A kisinyovi rózsa, Nóra): 48 lej egészáron, illetve 24 lej kedvezményesen (diákoknak és nyugdíjasoknak).

4. TESZT IV.: a TESZT bármely három nagyszínpadi előadása után egyet ingyen kap a kedves néző: 48 lej egészáron, illetve 24 lej kedvezményesen (diákoknak és nyugdíjasoknak).

Bérleten kívül a TESZT nagyszínpadi előadásaira 16 lejért teljesáron, illetve 8 lejért kedvezményesen, valamint a stúdióelőadásokra 10 lejért teljesáron, illetve 5 lejért kedvezményesen lehet jegyeket váltani.

Jegyek és bérletek a színház jegyirodájában kaphatók. Nyitvatartása: hétköznap 10-13, szerdán és pénteken 17-19 óra között is, illetve minden előadás előtt egy órával; cím: Alba Iulia utca 2. Szám, telefon: 0356-450.606, e-mail cím: ticket@tm-t.ro.

A TESZT fő céljai közé tartozik a Bánság multikulturális jellegének hangsúlyozása és a régió színházai közötti kapcsolat megerősítése. Idén a temesvári magyar társulat két nagysikerű produkciója mellett kilenc meghívott előadást láthatnak a nézők.

 

forrás: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár

süti beállítások módosítása