MGP: Both Béla

Farkasordítóan tehetségtelen voltam az első színész-mesterségórán Both Bélánál. Hatvan évvel később is kínosan érzem magam, ha visszagondolok balsikeremre. Ültem a gyakorlószínpad elején. Bambán néztem magam elé. Annyi kifejezéssel, mint egy cipősámfa. Fantáziátlan ürességem a sajátom volt. Both hozzá stimulálón hatott. Amikor megkérdezte, hogy hívnak, nem jutott eszembe a nevem. Egy évfolyamtársam kisegített, megmondta helyettem.

A_tanu_Both_Bela_II

Both Béla A tanú című filmben

 

Both Béla tanította a színészmesterséget. Abban az időben a minisztérium színházi főosztályának vezetője volt, jóllehet, 1945-től nyugdíjazásáig Pesten és vidéken majd minden színházat igazgatott, s mint a Nemzeti Színház kormányzója vonult nyugdíjba. Színigazgatóként tisztviselői feszességgel működött. S csak idővel értettem meg, hogy jobban félt a színészektől, mint azok tőle. Holott a háta mögötti gúnymondat szerint: Isten nem ver Both-tal.

Még az Akadémián szemet vet a jóképű fiúra egy növendéktársa és elvéteti magát feleségül. Móricz Lili, az író kisebbik, színésznőleánya, akinek Both ugyan nem tud segíteni pályája előmenetelében, annál több segítséget kap az ifjú rendező az írótól. Pozitív puffer lesz. Közvetítője Móricz drámaírói ambíciói és Németh Antal azon vágya között, hogy megszerezze Móriczot a Nemzeti házi-szerzőjéül. "Az én Béla fiam nem nyugszik, míg a Nemzetivel össze nem boronál" - írja Móricz Német Antalnak 1936. január 12. kelt levelében. Németh Antal: Új színházat! (Múzsák, 1988).

Kamaszként Gyöngyösön egy dali társulattól látja Madách drámáját. Beleszeret. Megrendezi Gáti József (Ádám), Hamvay Lucy (Éva), vitéz Bánky Róbert (Lucifer) főszereplésével Debrecenben 1941-ben; Kiss Ferenc Luciferével, Hotty Évával Éva, Téry Árpáddal Ádám szerepében (Miskolc, 1942) anélkül, hogy neve szerepelne a plakáton, mivel eredeti neve Buchwald. 1947-ben is ő rendezi Madách művét, mielőtt nyolc évre ki nem cenzúrázza a játékrendről a hivatali tiltás. Básti és Ladányi Ferenc Ádám, Szörényi és Lukács Margit Éva, Balázs Samu meg Major és Rajczy Lajos Lucifer, de Balázs Samu rosszulléte okán olyan előadást láthattam, ahol Both beugrott Lucifer szerepébe.

Nyugalmi éveiben visszament eredeti mesterségéhez. A színészethez. Hettyei Aranka, Góth Sándor, Nagy Adorján növendéke volt a Színiakadémián. Bevégezvén kulturális tisztségviselőségét közismert lett. Előbb a Tavasz tizenhét napja szovjet kémsorozat krónikás beszélője volt. Azután A tanú című filmben a Farkas Mihályt mintázó Bástya elvtársat játszotta el, de szerepelt a Te rongyos életben, és közszeretettel megszemélyesítette a nyugdíj előtti magyar-történelem szakos Báthory Béla tanárt a Szomszédok tévé-regéjében.

Talán most is vetítik, amikor Both Béla 100 éves.

A meghívó késve jött. Amikor már a Rátkai Klubban lezajlott leghűségesebb felesége, Kati rendezésében a rendező fotójának avatása. Nem szobrát avatták, sem plakettjét, festményét. Kiakasztották fényképét a falra, azzal ünnepelték évszázada megszületését. Nem a szakszervezet, nem is az ilyen vagy olyan színházi társaság rendezte a megemlékezést. Csak az özvegy. Ő küldte szét a meghívókat is.

Így múlik el az életünk!

süti beállítások módosítása