Operaház: Szőcs szerint az eredmény nem valósítható meg

Nyolc-egy arányban Horváth Ádámot, az Operaház miniszteri biztosát javasolja a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára a szakmai bizottság. Ugyanakkor a kulturális államtitkár Harangozó Gyula mellett döntene. Talán Szőcs Géza a bizottsági döntés ellenére is lobbizni fog azért, hogy Réthelyi Miklós miniszter ne nevezze ki a neves művészek támogatását is bíró Horváthot. Egy biztos: nem tudja, kik pályáztak, kik a bizottsági tagok és távol akart maradni "az egésztől".

Május 20-án ült össze a NEFMI tárgyalójában a titkos szakmai bizottság, ami elbírálta a pályázatokat. Horváth Ádám, Harangozó Gyula balettművész, Retkes Attila zenei újságíró, az SZDSZ volt elnöke, Aczél András és L. Zsolt vegyészmérnök indult az igazgatói poszért. Közülük az Előadó-művészeti Tanács Zenei Kollégiumától Devich János, Popa Péter és Victor Máté, az Előadó-művészeti Tanács Táncművészeti Kollégiumától Kiss János, a minisztert képviseletében Pakucs János, a Magyar Állami Operaház Közalkalmazotti tanácsától Fodor Ágnes, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetétől dr. Gyimesi László, a munkáltatói jogkör gyakorlójának delegálása alapján Hegyiné Vizi Veronika és Gerenday Ágnes választott. Titoktartási nyilatkozatot írtak alá, ezért nyilvánosan nem véleményezik a formailag egyébként kifogástalan pályaműveket.

 

horvathadam

 

Réthelyi a szakmai bizottság döntése mellett

 

A Népszava információi szerint a bizottság komolyan foglalkozott a Szőcs támogatta Harangozó Gyula pályázatával is, de kifogásolta, hogy ő nem adott elképzelést az Erkel Színház sorsáról. Emellett négy afféle feljelentő levelet is csatolt a pályázatához, amelyben az Operaház előző vezetését bírálja. "Horváth Ádám pályázata viszont szakmailag is nagyon erős volt. Több mint két tucat jelentős művész támogatja" - fogalmazott egy a pályázatokat ismerő forrás. Mindenesetre a bizottsági határozat előtt Réthelyi Miklós miniszter kijelentette, hogy ő azt nevezi ki, akit a bizottság jelöl. Ennek ellenére a kulturális államtitkár a háttérben megfúrná Horváth Ádám kinevezését.

 

Szőcs kimaradna, nem tudja, de eredménytelen pályázatról beszél

 

Szőcs Géza ennek kapcsán azt nyilatkozta: "Azt tudom, hogy nem született döntés, illetve az eredménytelen. Tehát az eredmény, ami született, nem valósítható meg. Az a helyzet, hogy a pályázat vagy eredménytelen, vagy érvénytelen volt. Hivatalosan velem még nem kommunikált senki. Fél füllel, és a saját jogi értelmezésem alapján azt gondolom, a pályázat eredménytelen volt."

 

aszocs

 

Arra a kérdésre, hogy mást favorizál-e, mint Horváth, azt felelte, hogy ennek nincs jelentősége. “Egyébként én már tavaly letettem a voksom egy másik jelölt mellett, és miután részrehajlással vádolhattak volna, kimaradtam a dologból, és aztán nem is az én felügyeletem alatt történt” – tette hozzá. Bevallotta, hogy tavaly Harangozó Gyulát szerette volna. “Hogy idén kik pályáznak, fogalmam sincs. Titoktartás mellett történt az egész, engem nem informáltak. Ha elhiszi, ha nem, nem tudom, ki volt az öt pályázó, ha egyáltalán öt volt. Azt tudom, hogy pályázott Horváth Ádám, és az a feltevésem, hogy Harangozó Gyula is” – közölte Szőcs.

 

Feltevését, hogy a javaslat, ami született, nem valósítható meg, azzal magyarázta, hogy valamilyen adminisztratív hiba történt. “Vagy mert rosszul írták ki a pályázatot, vagy valamifajta jogi értelmezési vita keletkezhetett, kétely ébredhetett a bizottság összetételével kapcsolatban. Hallottam olyat is, mit szólok ahhoz, hogy a szakmai bizottságban olyanok is vannak, akiknek még csak részleges közük sincs a zenéhez, pláne az operazenéhez. Hiszi vagy nem, nem tudom, kik vannak a bizottságban. Azt akartam, hogy távol maradjak ettől az egésztől” – összegzett Szőcs Géza.

süti beállítások módosítása