Vizsgálat indul Alföldi ellen

Réthelyi Miklós vizsgálatot indított a Nemzeti Színház igazgatója ellen. Ezt a nemzeti erőforrás miniszter jelentette be a parlamentben, amikor a jobbikos Pörzse Sándor kérdésére válaszolt. Azt mondta: ha igazak a hírek arról, hogy az igazgató mit mondott sajtótájékoztatóján, akkor a "viselkedésével átlépett egy határt". Kijelentette, ha bebizonyosodnak a sajtóhírek, akkor Alföldi Róbert méltatlanná vált egy kiemelt nemzeti intézmény vezetésére. Hozzátette, hogy a direktort hétfőre berendeltette az irodájába.

A sajtóban megjelentek szerint a Nemzeti Színház évértékelő sajtótájékoztatóján az igazgató beszámolója után lehetőség volt kérdéseket is feltenni. Ekkor Sinkovits Szilvia, a Jobbik közeli Nemzeti 1 Televízió munkatársa Alföldi Róbertet arról kérdezte, hogy: azok után, hogy Nagy József műveit provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja, hogy le kéne mondania? Alföldi erre röviden úgy válaszolt először, hogy nem.

 

alfoldi_robertAlföldi Róbert

 

A Heti Válasz beszámolója szerint az igazgató ezután visszakérdezett, hogy az újságíró melyik műre gondol, és melyik előadást látta egyáltalán, amelynek alapján ez a véleménye alakult ki. Erre az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabot, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az orális jelenetet. Alföldi erre úgy reagált, hogy ajánlja olvassa el a római színt. Az újságírónő erre megkérdezte: "Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?" "Meg bizony" - hangzott Alföldi válasza, majd hozzátette: "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében".

 

KDNP: megbukott Alföldi

 

“Emberileg is megbukott a Nemzeti Színház igazgatója. Alföldi  legutóbb az emberi méltóságot súlyosan sértő, kulturálatlan módon, "verbális nemi erőszakot" követett el egy újságírónőn. Azután, hogy bebizonyosodott: Alföldi Róbert nemzetpolitikai és kultúrpolitikai szempontból is súlyos károkat okoz a Nemzeti élén, és nem való a teátrum vezetésére, most méltatlan magatartást is tanúsított. Ezért a KDNP változatlanul és következetesen követeli azonnali távozását” – közölte a KDNP nevében Pálffy István. “Az igazgató újabb botránya igazolja, hogy nemcsak nemzeti vagy kulturális szempontok szerint alkalmatlan a tisztség betöltésére, de a legalapvetőbb emberi erkölcsi mérce alapján is. Olyan durva sértést, mint amilyet Alföldi  nyilvánosan megengedett magának, egyetlen a közönségért, a közösségnek dolgozó, a köz pénzén fizetett intézményvezető sem követhet el. Ugyanakkor egyértelműen tudni kívánjuk, hogy Alföldi Róbert cinizmusára és önteltségére mi a kultúráért felelős államtitkár válasza, ugyanis a kulturális politikának elválaszthatatlan része a Nemzeti Színházzal kapcsolatos művészeti irány és személyi garanciák kijelölése, amivel eddig ezzel az államtitkár adós maradt” – összegzett a KDNP.

 

Fidesz szerint Alföldi és Pörzse megnyilvánulásai is kifogásolhatók

 

A Fidesz-frakció szerint méltatlanok egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjéhez Alföldi Róbert szavai, de ugyanígy megengedhetetlen az a hangnem is, amelyet erre reagálva a Jobbik országgyűlési képviselője, Pörzse Sándor engedett meg magának az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának ülésén. Ugyanis úgy fogalmazott: ha ő jelen lett volna a sajtótájékoztatón, "abból bizony botrány lett volna". A Fidesz tájékoztatása szerint ezt a kijelentését Pörzse Sándor azzal egészítette ki, hogy "kimostam volna a száját, lehúztam volna a klotyón".

 

Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának nem feladata és hatásköre az ilyen jelenségek tárgyalása, "különösen nem abban a hangnemben, amelyet a Jobbik országgyűlési képviselői megengednek maguknak" - zárult a Fidesz-frakció közleménye.

süti beállítások módosítása