A színház ismét a színházban Nagyváradon

2007 októbere óta először tartott előadást a Szigligeti Társulat nagyszínpadon. Bár a nagyváradi színház felújított épületének hivatalos átadása néhány nappal korábban megtörtént, a közönség csak a Festum Varadinum keretében megrendezett színházi Miniévad záróeseményén, a Zakariás Zalán rendezte Hat szereplő szerzőt keres című előadás alkalmával „vehette birtokba" azt. Május 22-én a színház mint épület és a színház mint előadásélmény ismét egy térbe és időbe került Nagyváradon.

nagyvarad2

 

2007 októbere óta először tartott előadást a Szigligeti Társulat nagyszínpadon, nem stúdiókörülmények között. A színpadon ugyanis azóta is zajlott a színházi élet: próbák, előadások, a nézőtérre azonban csak most ülhetett le a közönség. Ebből a szempontból a Hat szereplő szerzőt keres című előadás is különlegességnek számított, ugyanis azt tavaly októberben kamara-előadásként – a színpadon kialakított nézőtérrel – mutatta be a társulat, a felújított nézőtér átadásának alkalmából most nagyszínpadon került sor egy második bemutatóra.

 

nagyvarad

 

A Miniévad során összesen nyolc előadást láthatott a közönség, ezek közül a Mobil, a nemrég bemutatott Közellenség és Csehov két egyfelvonásosa (Medve – Jubileum) után közönségtalálkozót tartottak a Színházi Kritikusok Céhe tagjainak közreműködésével. Az előadások és feltehetően a generációk közötti szemléletbeli különbség kisebb vitákat is generált, főként a Medve - Jubileum és a Közellenség általánosabb szempontokat követő összehasonlítása kapcsán. A kritikusok moderálásának köszönhetően lényegi kérdések vetődtek fel többek között a - mai nagyváradi magyar - színház céljairól, lehetőségeiről, egyáltalán a „színházi élmény" mibenlétéről. Mindez persze közvetlen hangulatban, személyes élmények és az előadások alapján bontakozott ki.

 

Fotó és forrás: Szigligeti Társulat

süti beállítások módosítása