Trükkök és kulisszatitkok

A Békés Megyei Jókai Színház nyújtott otthont a Magyar Színház Technikai Szövetség éves szakmai fórumának és közgyűlésének május 18-19.-én. A két napos rendezvényen a szakmai információcserére helyezték a hangsúlyt a résztvevők, de azért a cégek kiállították legújabb termékeiket is.

bcs2

A tíz kiállító cég mellett természetesen a fejlesztések iránya és az új műszaki megoldások színpadi felhasználhatósága állt, minden előadás középpontjában. Az összes résztvevő egyetértett abban, hogy a világítástechnikában a LED-es fényforrások a teljes áttörés előtt állnak. A hagyományos izzó fényforrások egyelőre néhány területen tartják előnyüket, de a LED-es fényforrások fejlődése (színhelyesség, élettartam, súlyelőny), és az exponenciálisan kisebb áramigény már /stílszerűen/ előrevetíti a LED-es lámpák színpadi alkalmazásának reneszánszát.

Előadásaikban Böröcz Sándor a Lisys Zrt. részéről, Fazekas Tamás a Zaj Rendszerház vezetője is ezzel foglalkoztak, míg a Pelyhe Kft. látványos fényshow keretében eresztette egymásnak a több generációt átfogó lámpatesteket.

 

Hangrendszerek oldaláról vizsgálva az összejövetelt, a Pákó Kft. bemutatója mellett a Roland is megmutatta legújabb termékeit. A szakemberek először vizsgálhatták meg közelről az új M-480-as digitális keverőt, amely számos beépített funkcióval teheti könnyebbé a színházi hangmérnökök életét is.

Természetesen a szakmai diskurzus, a műszaki vezetők tanácskozása is része volt a két (és negyed) napos programnak. Szűcsborus János a Madách Színház Az Operaház fantomja című előadásának trükkjeibe, kulisszatitkaiba engedett bepillantást előadásában, míg a műszaki vezetők megbeszélésének középpontjában az újonnan átadott szombathelyi Weöres Sándor Színház állt.

bcs

Fekete Péter, a vendéglátó Jókai Színház igazgatója az Ibsen Stúdiószínház tervezésének és kivitelezésének tapasztalatait osztotta meg a szakemberekkel, és megragadva az alkalmat a színházi háttérszakmák számára alapított Magyar Teátrum Díjról is beszámolt a technikai oldalon érdekelt közönségnek.

A bemutatót követően a Zaj Rendszerház, a Pelyhe és Társa Kft. valamint a Színpadtechnika Kft. is úgy nyilatkozott, támogatni kívánják a Magyar Teátrum Díj 2011. évi díjazottjait. A SzínházTechnikai Fórum 2011, a Szövetség tisztújító közgyűlésével ért véget.

A fotók az Ibsen stúdiószínház bemutató prezentációján készültek.

Köles István Jr.

bcs3

 

Fotó és forrás: Békés Megyei Jókai Színház

süti beállítások módosítása